«Συνυπηρέτηση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με ένστολο προσωπικό»

 





Προς :       ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ

Κοιν. :       Γ.Γ. ΥΕΘΑ, Βουλευτές ΒτΕ

                   Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

                   Μ.Μ.Ε

 

Θέμα:       Συνυπηρέτηση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με ένστολο προσωπικό»

ΣΧΕΤ :      α. Ν. 2946/2001 «Νομοθετικό Πλαίσιο Συνυπηρέτησης εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με ένστολο προσωπικό»

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

              Συμφώνα με το σχετικό , και όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με το Άρθρο 21 ισχύουν τα παρακάτω:

        1. «1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, των υπαλλήλων του κλάδου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.

 

      2.   Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.

      3. Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) κατόπιν παραπόνων των μελών του σας γνωρίζει για την καθυστέρηση συγκροτήσεων των  Υπηρεσιακών Συμβουλίων ,  για την γνωμοδότηση ή την έγκριση της απόσπασης  κατά προτεραιότητα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που προαναφέραμε . Έτσι οι Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθυστερούν να αποσπαστούν στον τόπο μετάθεσης του συζύγου έως και ένα (1) χρόνο.

       4. Η τεράστια αυτή καθυστέρηση αποδιοργανώνει και στην ουσία διαλύει την οικογένεια του στρατιωτικού οικονομικά αλλά και ψυχικά. Ο στρατιωτικός αναγκάζεται να διατηρεί δύο οικογενειακές εστίες (πληρώνει δύο ενοίκια), δεν μπορεί να γράψει τα παιδιά εγκαίρως στο νέο τους σχολείο με αποτέλεσμα σε άλλο σχολείο να ξεκινήσουν την σχολική χρονιά και σε άλλο να την ολοκληρώσουν.

      5. Οι καθυστερήσεις αυτές στην ουσία καταστρατηγούν το άρθρο 21 του συντάγματος που ορίζει ότι «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς  ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους» όπως επίσης και την « Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού», όπου με το άρθρο 9§1 του Ν. 2101/1992  «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη µεριµνούν ώστε το παιδί να µην αποχωρίζεται από τους γονείς του, παρά τη θέλησή τους…..»

     6. Η πρόταση του Σωματείου μας για την επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει πολλές οικογένειες στρατιωτικών είναι να προστεθεί στο άρθρο 21 του Ν. 2946/2001 καθώς και στο άρθρο 50 παρ . 10  του Ν. 4368/2016 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί , ότι «η σύσταση και η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόσπαση κατά προτεραιότητα  θα διενεργείται απαρέγκλιτα εντός του χρονικού διαστήματος των είκοσι (20) ημερών και όχι παραπάνω από το χρονικό όριο του ενός μηνός από τη ημερομηνία αίτησης του ενδιαφερομένου για απόσπαση σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος των μελών του Υπηρεσιακού συμβουλίου». 

Επειδή πρόκειται για μια θετική ρύθμιση, θεωρούμε ότι την ίδια θετική απήχηση θα έχει και στις οικογένειες των Συναδέλφων μας.

Προτείνουμε να αξιολογήσετε την πιθανή  εφαρμογή του, και την συνεργασία σας με τα συναρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση της.

    

Επικοινωνία στο soed2021@gmail.com , και τηλέφωνο 6972828656 Κοντούρης Δημήτριος

 

 

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

 

                                        Με ιδιαίτερη τιμή

 

 

                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο                                                                           Ο

        Πρόεδρος                                                          Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Κοντούρης                                  Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά