Επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων προς Αλεξανδρούπολη θέλουν οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟϊκά κονδύλια για το έργο

 


Με την Αλεξανδρούπολη να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για την περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων, εικόνες σαν και τις πρόσφατες με το τεράστιο αεροπλανοφόρο και την απόβαση ισχυρών δυνάμεων καθ' οδόν για αποστολές θα είναι όλο και πιο συχνές.
Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ προωθούν την επέκταση του αγωγού καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων προς την Αλεξανδρούπολη, ώστε να εξυπηρετεί τον ανεφαδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων που όλο και πιο συχνά εξορμούν από εκεί προς περιοχές όπου ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.
Σήμερα, ο αγωγός καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπροπύργο και Θεσσαλονίκη.
Ζητούμενο της λειτουργίας του αγωγού είναι η διασφάλιση του συνεχούς ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καιρό πολέμου. 
Η σχεδιαζόμενη επέκταση προς την Αλεξανδρούπολη θα διευρύνει τις δυνατότητες των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων που διέρχονται από την περιοχή στα πλαίσια των αποστολών τους, ώστε να μπορούν ακόμα και να σταθμεύουν προσωρινά εκεί προς ανεφοδιασμό.
Εφόσον οριστικοποιηθεί η υλοποίησή του, το έργο θα προχωρήσει σε συνδυασμό με την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και άλλων υποδομών στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός αυτός.
Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών  που υπέγραψε το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την Lockheed Martin προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού καυσίμων, με στόχο τη συμβολή στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διακίνησης και παρακολούθησης της ροής καυσίμου.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/epektasi-toy-agogoy-kaysimon-ton-enoplon-dynameon-pros-alexandroypoli-theloyn-oi-ipa-natoika
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά