Όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των ΑΣΣΥ τόσο θα ζητάνε και οι άλλοι λέει ο Παναγιωτόπουλος





 Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Άγγελος Τσιγκρής με θέμα «Αποκατάσταση Βαθμολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Αποφοίτων ΑΣΣΥ», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Οι Αξιωματικοί απόφοιτοι των ΑΣΕΙ ή προερχόμενοι εξ Υπαξιωματικών απόφοιτοι ΑΣΣΥ, μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη, προκειμένου να καθίστανται ικανοί για την επιτυχή διεξαγωγή και εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται, οφείλουν να υπηρετούν σε κάθε βαθμό σε επιχειρησιακές μονάδες και στις προβλεπόμενες για το βαθμό τους θέσεις κατά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. 

Η παραπάνω υποχρέωση, ως τυπικό προσόν, είναι αναγκαία για τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών και συνδέεται άρρηκτα με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία απαιτείται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρόβλεψη στις οικείες διατάξεις που καθιστούν μη απαραίτητη τη συμπλήρωση του ανωτέρω προσόντος, ειδικά για την περίπτωση των Αξιωματικών που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977, συνιστά εξαίρεση από τον κανόνα και, συνεπώς, δεν γεννά, εξ αυτού του λόγου αντίστοιχα, δικαίωμα για Αξιωματικούς άλλων κατηγοριών, καθόσον αποτελούν διακριτές, μεταξύ τους, περιπτώσεις που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες ως προς αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια, όπως είναι η προέλευση, η αρχαιότητα, το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης, η φοίτηση και εκπαίδευση σε στρατιωτικές σχολές αλλά και η βαθμολογική εξέλιξη. 

Ειδικότερα, οι Αξιωματικοί που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 καθώς και οι μονιμοποιηθείσες -2- εθελόντριες του ν.705/1977 έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη, ενώ οι Αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι ΑΣΣΥ έχουν ως καταληκτικό βαθμό, το βαθμό του Συνταγματάρχη. Επιπλέον, η διενέργεια οφειλόμενων κρίσεων και προαγωγών για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977, δεν προκάλεσε καταστρατήγηση της Ιεραρχίας μεταξύ αυτών και των εξ ΑΣΣΥ προερχομένων, καθόσον τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για έκαστη κατηγορία Αξιωματικών και έχει καταστεί απολύτως διακριτή η εκ του νόμου οριοθέτηση της αρχαιότητας και της σταδιοδρομικής εξέλιξης αυτής της κατηγορίας Αξιωματικών έναντι των αντιστοίχων αποφοίτων ΑΣΣΥ. Κατόπιν των παραπάνω, ενδεχόμενη προαγωγή των Αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ χωρίς τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που υπάγονται στο ν.2439/1996, κατ' αντιστοιχία με τους Αξιωματικούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977, δεν θα ήταν βάσιμη, καθόσον:

  Τυχόν διεύρυνση της εφαρμογής της παραπάνω εξαίρεσης και σε άλλες κατηγορίες Αξιωματικών που υπάγονται στο ν.2439/1996, θα είναι αυθαίρετη και θα πλήξει την αρχή της ισότητας, ειδικότερα ως προς Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ που υπάγονται στον ίδιο νόμο. 

 Θα εγείρει ανάλογες απαιτήσεις από το σύνολο των Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ, ενώ παράλληλα δεν εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά