Παναγιωτόπουλος: Κάποιοι πυρόπληκτοι χρησιμοποιούν τα ΚΑΑΥ για Σαββατοκύριακα και θερινη περίοδο

 



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου με θέμα «Έξωση πυρόπληκτων από το Μοτέλ του ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, λόγω της επείγουσας και ιδιαίτερα επαχθούς κατάστασης, διέθεσε 56 οικήματα στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, για τη διαμονή και σίτιση 159 πυρόπληκτων των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του Μαραθώνα με επιστολή που απέστειλε τον Οκτώβριο 2020 αιτήθηκε την παράταση φιλοξενίας των πυροπλήκτων στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, της επερχόμενης χειμερινής περιόδου και των επικείμενων εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

 Το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, ενστερνιζόμενο την όλη κατάσταση, όπως προαναφέρθηκε αποφάσισε την παράταση διαμονής των πυρόπληκτων και την αποστέγασή τους το τέλος Απριλίου τρέχοντος έτους. Κατά την παρούσα φάση, το ΓΕΣ έχει ήδη αποστείλει επιστολή στους Δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα, με την οποία αιτήθηκε την από μέρους τους ανάληψη των προσηκόντων ενεργειών, προκειμένου να παραδοθούν από τους δημότες τους τα οικήματα στην Στρατιωτική Υπηρεσία.

 Παρά ταύτα σας γνωρίζω ότι, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, συνεχίζεται η διάθεση 42 οικημάτων, στα οποία διαμένουν 70 πυρόπληκτοι, όπως επίσης και η σίτισή τους, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ, αφού κατά μέσο όρο δαπανώνται μηνιαίως 100.000 ευρώ για την διαμονή και σίτισή τους, ενώ συνολικά έχει δαπανηθεί ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ.-2- 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη Μονάδα αποτελεί στρατιωτική εγκατάσταση, έχει συγκεκριμένη αποστολή σε περιόδους κρίσης ή πολέμου και δευτερευόντως λειτουργεί κατά την ειρηνική περίοδο, ως παραθεριστική ευκολία για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Περαιτέρω, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους διαμένοντες πυρόπληκτους κάνουν χρήση της βοήθειας, την οποία προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τρόπο τέτοιον, ώστε να δημιουργούνται εύλογες επιφυλάξεις ως προς την ύπαρξη πραγματικής, κατεπείγουσας και πιεστικής ανάγκης να φιλοξενηθούν στις εν λόγω εγκαταστάσεις. 

Ειδικότερα:

  Χρησιμοποιούν τα οικήματα μόνο τα Σαββατοκύριακα και ίδια κατά την θερινή περίοδο.  Δεν έχει καταστραφεί η κύρια κατοικία τους ή εφόσον καταστράφηκε, διαθέτουν και άλλα ακίνητα στην περιοχή της Αττικής.  Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς διέμεναν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. 

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι την 1η Απριλίου τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας με τους Δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα, στην οποία αποφασίστηκε η παράταση παραμονής των πυροπλήκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης των οικιών τους, εφόσον όμως αποδεικνύεται η εν λόγω ανάγκη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά