Π.Ο.Ε.Σ. - Όλη η αλήθεια για τους ΕΜΘ

 

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
TYPOGRAPHY



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς κάθε μία και κάθε έναν σκεπτόμενη/ο συναδέλφισσα/άδελφο ΕΜΘ.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Με την παρούσα δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας. Άλλωστε όλες και όλοι σας γνωρίζετε ότι η Π.Ο.Ε.Σ. μόνο νίκες έχει μετρήσει μέχρι σήμερα για κάθε μία σας και για κάθε έναν σας ξεχωριστά και όλους μαζί τους εν ενεργεία στρατιωτικούς. Ο όρος «ήττα» δεν υπάρχει στη φαρέτρα μας. Νίκη είναι και αυτή καθεαυτή η απόφαση του Αρείου Πάγου, το έτος 2012, που άναψε το πράσινο φως για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, και έδωσε φωνή στους πάντες, να κρίνουν, να επικρίνουν και να κατακρίνουν. Η Π.Ο.Ε.Σ. είναι υπέρ του υγιούς συναγωνισμού και όχι του κακού ανταγωνισμού.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη εκτόξευση λάσπης προς την Ομοσπονδία μας για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, τους οποίους η Π.Ο.Ε.Σ. «κατέστρεψε», «χαντάκωσε», «δεν βοήθησε». Επειδή πάντα πίσω από τις λεπτομέρειες κρύβεται η αλήθεια και οι εκτοξευτήρες δεν θέλουν να την ψελλίσουν, η Ομοσπονδία μας οφείλει στο χρονικό αυτό σημείο να σας εκθέσει κάποια γεγονότα ώστε η κάθε μία σας και ο κάθε ένας σας να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του.

Το θέμα του βαθμολογίου των ΕΜΘ ήταν πάντα πρώτο στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας. Όταν Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν ο Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, σε μια από τις πολλές χωρίς δημοσιοποίηση συναντήσεις τους, του έθεσε ευθέως το ζήτημα και το ερώτημα: «ποιος και γιατί δεν θέλει τη βαθμολογική αναβάθμιση των ΕΜΘ; ποιο το πρόβλημα; γιατί δεν θέλουμε ίση αντιμετώπιση του προσωπικού;».

Επί Υπουργίας κ.κ. Αποστολάκη και Ρήγα, είχε πλέον ωριμάσει το ζήτημα και η νομοθετική ρύθμιση ήταν πλέον θέμα χρόνου. Μπορεί ο κ. Αποστολάκης να μην εξομοίωσε πλήρως τους ΕΜΘ με τους παλαιότερους ανακαταταγέντες, άλλωστε άλλα τα νομικά πλαίσια του κάθε θεσμού, αλλά έκανε το μεγάλο βήμα και με νομοθετική παρέμβασή του έδωσε τη δυνατότητα στους ΕΜΘ να εισέρχονται στο Σώμα των Αξιωματικών, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων). Το πρώτο βήμα έγινε. Πότε έγινε αυτό; Το 2019, με το ν.4609/2019. Ποιο θα ήταν το αμέσως επόμενο βήμα; Η μισθολογική αντιστοίχιση του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων) εξ ΕΜΘ.

Από πότε υπάρχει το νέο ενιαίο ειδικό μισθολόγιο;  Από το 2017, με το ν.4472/2017. Τότε υπήρχε ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού εξ ΕΜΘ; Σαφέστατα και όχι. Δεν υπήρχε ο  βαθμός του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων).  Θα μπορούσε να προβλεφθεί από το έτος 2017 ότι δύο (2) χρόνια μετά (το 2019) η βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ θα άλλαζε; Σαφέστατα και όχι. Εάν θα μπορούσε να συμβεί αυτό ίσως ο νομοθέτης θα πρέπει από τώρα να προβλέψει τους μισθούς των ανθρώπων που θα κατοικήσουν στο μέλλον σε εξωγαλαξιακούς πλανήτες. Μπορεί να γίνει αυτό; Σαφέστατα και όχι.

Όταν άρχισε η συζήτηση για το νέο ειδικό μισθολόγιο ακόμη νωπή παραμένει στη μνήμη μας ή εξής φράση: «δώσε στην Π.Ο.Ε.Σ. την πρόταση για το μισθολόγιο, για να έχουμε την άποψή της». Ποιος το είπε αυτό σε ποιον; Ο τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος στον τέως Δντή της ΓΔΟΣΥ, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, στο γραφείο του πρώτου στο ΥΠΕΘΑ. Βέβαια η πρόταση του ΥΠΕΘΑ δεν ήρθε ποτέ σε γνώση της Π.Ο.Ε.Σ. Παρ΄ όλ΄ αυτά η πίεση που άσκησε η Π.Ο.Ε.Σ. ήταν καταλυτική. Γιατί; Γιατί φτιάχτηκαν οι κατηγορίες και οι κλίμακες  με τέτοιο τρόπο ώστε καμία κατηγορία και κανένας στρατιωτικός να μην χάσει στο σύνολο της επαγγελματικής του ζωής και όχι στιγμιαία και παροδικά (για έστω μικρό χρονικό διάστημα) χρήματα όταν όλοι οι εργασιακοί χώροι είχαν απώλειες. Αυτό δεν είναι νίκη; Βεβαίως και δεν είναι ήττα.

Οι εκτοξευτήρες της λάσπης λοιπόν τι κάνουν; Προσπαθούν να πείσουν άπασες και άπαντες ότι η Π.Ο.Ε.Σ. νομοθέτησε. Μακάρι η Π.Ο.Ε.Σ. να νομοθετούσε. Σήμερα δεν θα ήμαστε όλοι μας έτσι. Νομοθετεί ο νομοθέτης. Ποιος είναι ο νομοθέτης; Η Βουλή των Ελλήνων. Οι βουλευτές. Αυτές και αυτοί που εμείς εκλέγουμε. Εκεί πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας και όχι μεταξύ μας. Πάμε όμως τώρα να δούμε, τελικά οι ΕΜΘ έχασαν ή κέρδισαν με την ένταξή τους στη Γ΄ κατηγορία; Αυτοί που σήμερα μιλούν και λασπολογούν ότι η Π.Ο.Ε.Σ. ευθύνεται για το γεγονός ότι οι ΕΜΘ δεν εντάχθηκαν στην Β΄ κατηγορία, έχουν δίκιο ή μόνο δυσφήμιση της Π.Ο.Ε.Σ. επιδιώκουν; Η Π.Ο.Ε.Σ. κοιτά το μέλλον. Δεν προσδοκά να υφαρπάξει πρόσκαιρα οφέλη. Κοιτά τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά σας και τα παιδιά μας που ενδεχομένως να θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το ίδιο το μισθολόγιο για 24 έτη υπηρεσίας , δηλαδή από το βαθμό του Λοχία, καθώς βαθμός Δεκανέα δεν υπάρχει στην Β΄ κατηγορία, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή καθόσον στα 30 έτη υπηρεσίας πλέον όλες και όλοι σας θα γίνεστε Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι). Πλέον όλες και όλοι σας μπορείτε να τα εξακριβώσετε με νηφαλιότητα και χωρίς να παρασύρεστε από όμορφα λόγια και χασκόγελα. Οι αριθμοί είναι σε μικτά ποσά. Τα έτη υπηρεσίας δεν αναφέρονται στα έτη που ευρίσκεστε στον κάθε βαθμό αλλά στη συνολική υπηρεσία.

Στοιχεία αγάμων:

Λοχίας με 7 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.274,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.160,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 114,00 ευρώ.

Επιλοχίας με 11 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.379,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.325,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Αρχιλοχίας με 21 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.749,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.695,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Ανθυπασπιστής με 27 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 2.009,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 2.005,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 4,00 ευρώ.

Συνεπώς συνολικά άγαμος ΕΜΘ εντασσόμενος στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 471.372,00 ευρώ, εάν εντασσόταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 467.820,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 3.552,00 ευρώ.

Στοιχεία εγγάμων:

Λοχίας με 9 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.329,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.215,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 114,00 ευρώ.

Επιλοχίας με 11 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.434,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.380,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Αρχιλοχίας με 21 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.804,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.750,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Ανθυπασπιστής με 27 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 2.064,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 2.060,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 4,00 ευρώ.

Συνεπώς συνολικά άγαμος ΕΜΘ εντασσόμενος στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 487.212,00 ευρώ, εάν εντασσόταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 483.660,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 3.552,00 ευρώ.

Στοιχεία εγγάμων με τέκνα:

Λοχίας με 8 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.459,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.345,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 114,00 ευρώ.

Επιλοχίας με 11 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.564,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.510,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Αρχιλοχίας με 21 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 1.934,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 1.880,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 54,00 ευρώ.

Ανθυπασπιστής με 27 έτη υπηρεσίας στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 2.194,00 ευρώ, ενώ εάν ήταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 2.190,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 4,00 ευρώ.

Συνεπώς συνολικά άγαμος ΕΜΘ εντασσόμενος στην Γ΄ κατηγορία λαμβάνει 524.652,00 ευρώ, εάν εντασσόταν στην Β΄ κατηγορία θα ελάμβανε 521.100,00 ευρώ, δηλαδή θα έχανε 3.552,00 ευρώ.

Τι προκύπτει σαφέστατα από τα παραπάνω στοιχεία αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι; Ότι οι εκτοξευτήρες λάσπης δεν λένε την αλήθεια. Ή τουλάχιστον τη λένε μισή, για να προκαλέσουν βλάβη στην Ομοσπονδία μας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και μοναδικό. Οι ΕΜΘ στη Β΄ κατηγορία ή στην Γ΄ κατηγορία; Εσείς αποφασίζετε. Μας το λέτε και εμείς διεκδικούμε.

Το θέμα αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι δεν είναι σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν οι ΕΜΘ, αλλά πόσα περισσότερα χρήματα θα βάλουν στην τσέπη τους , για αυτές/ούς και τις οικογένειές τους. Αυτό είναι το θέμα. Μην παρασύρεστε.

Όσον αφορά δε τις διεκδικήσεις και τις δικαστικές αξιώσεις για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, τι κάνουμε; Η Π.Ο.Ε.Σ. ποτέ δεν έλεγε για δικαστικούς ακτιβισμούς. Η Π.Ο.Ε.Σ. πρώτη από όλες τις Ομοσπονδίες διεκδίκησε εξ ονόματός σας δικαστικά και κέρδισε την ανατροπή του μισθολογίου μας. Η Π.Ο.Ε.Σ. πλέον μόνη της, αφού οι διεκδίκηση ανατροπής του νέου μισθολογίου έκλεισε αρνητικά για όλες τις άλλες Ομοσπονδίας, ακόμη και αυτής της ομοειδούς Ομοσπονδίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με την λάθος τακτική που ακολούθησαν. Η Π.Ο.Ε.Σ. ελπίζει, προσδοκά, αναμένει.

Πρέπει από τώρα να καταθέσετε αγωγές όλες και όλοι σας όσες [όσοι ονομασθήκατε Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι)] διεκδίκησης των μισθών που δεν σας καταβάλλονται; Η κρίση δική σας.

Θα έχει ενδιαφέρον όμως αυτές και αυτοί που ήδη τρέξατε σε δικηγορικά γραφεία, μέσω σωματείων ή όχι, να αναζητήσετε τα δικόγραφα που κατατέθηκαν εξ ονόματός σας για τις φερόμενες αξιώσεις σας, ώστε να τα δημοσιοποιήσετε για να μάθουμε όλοι μας ποια τα δικαιούμενα ποσά σας. Με ποια κατηγορία και με ποιο κλιμάκιο αντιστοιχήθηκαν οι αξιώσεις σας; Κάντε το.

Με εκτίμηση.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά