Θα έχουν ενεργειακή αυτονομία τα στρατόπεδα

Στην εποχή της «πράσινης» ενέργειας μπαίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, αφού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βάζει σε εφαρμογή ένα μεγάλο σχέδιο με στόχο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας όχι μόνο να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά κάποιες απ' αυτές να γίνουν εντελώς αυτόνομες ενεργειακά. Επιδίωξη είναι δηλαδή τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κύματος) να τις εκμεταλλευτούν στο 100% και έτσι να παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται.

Με αυτό το νέο μοντέλο κάλυψης ενεργειακών αναγκών, στρατόπεδα, στρατιωτικά νοσοκομεία και φυλάκια θα εξοικονομούν σημαντικούς πόρους. Παράλληλα, όμως, οι ενεργειακά αυτόνομες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να παρέχουν το πλεόνασμα από την ενέργεια που θα παράγουν στις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της πάγιας προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα να πωλούν το ενεργειακό πλεόνασμα.Σε νησί και Εβρο

Ο σχεδιασμός είναι το ξεκίνημα της μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην «πράσινη» εποχή να γίνει από ένα στρατόπεδο σε νησί του Αιγαίου και από ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Εβρου. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγάλης έκτασης, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αχανείς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί είναι πολύ ευκολότερο να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες ή μετατροπείς ενέργειας κυμάτων. Εξάλλου, κυρίως στα νησιά, και ο ήλιος και ο άνεμος αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή και προσφέρονται για νέες υποδομές τόσο ηλιακής και αιολικής ενέργειας όσο και εκμετάλλευσης του κυματισμού από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «NEΩΝ», ήδη οι αρμόδιοι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων μελετούν σε συνεργασία με ειδικούς από τον χώρο της ενέργειας ποιες περιοχές και ποια στρατόπεδα είναι τα πλέον κατάλληλα για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Το «πράσινο» πρότζεκτ στις Ενοπλες Δυνάμεις τελεί υπό τη στενή παρακολούθηση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έπειτα από 40 χρόνια στα στρατόπεδα γνωρίζει τις δυνατότητές τους, ποια μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ από την εποχή που ήταν αρχηγός ΓΕΣ είχε κάνει ενέργειες για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ακόμη ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το εγχείρημα πιο εύκολο. Τα στρατόπεδα αποτελούν ευαίσθητες περιοχές για την εθνική ασφάλεια και την ευθύνη για όσα υλοποιούνται εντός τους την έχουν οι στρατιωτικοί και το υπουργείο Αμυνας. Δηλαδή οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν αυτόνομες ενεργειακά με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς το υπουργείο να μπλέξει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ή σε αντιδράσεις.

Σε αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχει αρχίσει πάντως να μειώνεται το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Το ΓΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του, έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 εννιά σχετικά έργα. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση των στρατηγείων 1ης Στρατιάς, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων 401 ΓΣΝΑ - 404 ΓΣΝ - 424 ΓΣΝΕ, του κτιρίου Στρατοδικείου - Αεροδικείου - ΣΤ' ΕΛΔΑΠ - ΚΤΣ Λάρισας και των εγκαταστάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

tanea
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά