Ένοπλες Δυνάμεις: Κάνει δουλειά το ΠΗΓΑΣΟΣ στο Ανατολικό ΑιγαίοΈνοπλες δυνάμεις: Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ή Ε1-79 ΠΗΓΑΣΟΣ, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παράγεται από τo Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) και εδώ και έξι μήνες επιτηρεί το Ανατολικό Αιγαίο.


Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1979 σε συνεργασία με το Κ.Ε.Τ.Α. της Πολεμικής Αεροπορίας και η πρώτη του πτήση έλαβε χώρα το 1982.Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών.


Το 2005 μπήκε σε υπηρεσία ένα ανασχεδιασμένο και αναβαθμισμένο μοντέλο, το Πήγασος ΙΙ, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά, μήκος 4,3 μέτρα, άνοιγμα φτερών 6,2 μέτρα, φόρτο απογείωσης τα 250 κιλά, και αυτονομία 15 ώρες.

Παραδόθηκαν και είναι σε υπηρεσία τέσσερις μονάδες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα αεροσκάφος και έναν σταθμό εδάφους.


Το Πήγασος ΙΙ μπορεί να μεταφέρει φορτίο 50 κιλών και χρησιμοποιεί συνθετικά υλικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών, στόχευση και εκτίμηση ζημίας.

Οι προσδοκίες για επιθετική δράση του με χρήση όπλων περιορίζονται από το μικρό ωφέλιμο.

H Ελλάδα διαθέτει δύο ισραηλινά UAV’s Ηeron που αποκτήθηκαν με leasing από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει περίπου 15 UAV’s συνολικά.


Το ΠΗΓΑΣΟΣ εδρεύει στην Χίο ενώ τα ισραηλινά drones θα έχουν έδρα την Σκύρο (σ.σ. έρχεται ήδη το πρώτο από τα Heron).

Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα Πήγασος ΙΙ να εκτελεί αποστολή στο Αιγαίο.

Τα Πήγασος ΙΙ είναι σχεδόν αόρατο στα ραντάρ, ενώ με θερμικές κάμερες εντοπίζουν τους θερμούς όγκους για να τους καταστρέψουν τα ελληνικά F-16.

https://www.sportime.gr/ellinotourkika/enoples-dinamis-kani-doulia-to-pigasos-sto-anatoliko-egeo/amp/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Τιμή και δόξα στην αρχική ομάδα του ΠΗΓΑΣΟΣ που εργάστηκε και ξενύχτησε ουκ ολίγες φορές.
    Καλή χρονιά παιδιά σε απόστρατους και εν ενεργεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά