Συμφωνία για το εκπαιδευτικό κέντρο στην 120 ΠΕΑ και εκσυγχρονισμός της πτητικής εκπαίδευσης

  

Εγκρίθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση η εκτεταμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας του Ισραήλ και της Ελλάδας για τη δημιουργία και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο Υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1.375 δισεκατομμύρια ευρώ) και θα έχει διάρκεια πλέον των 20 χρόνων.

Σε συνέχεια της συμφωνίας, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντς, τόνισε ότι: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ, όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Εξέφρασα επίσης τη χαρά μου για την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου για περαιτέρω ενδυνάμωση».

Διευκρινίζεται ότι μετά από συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό για το έργο, η προσφορά του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που τελικά προκρίθηκε, έλαβε επίσημη έγκριση από την Ελληνική Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί από την εταιρεία Elbit Systems. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών άμυνας μεταξύ των δύο χωρών έως σήμερα, ενώ η έγκριση της Ελλάδας σημαίνει την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης.

Στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση της ελληνικής σχολής πτήσεων. Ακολουθώντας το μοντέλο της Ακαδημίας Πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η Ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία, Leonardo. Γνωστά ως “Lavi”, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης και από την Ακαδημία του Ισραήλ και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.




Η Elbit Systems θα παρέχει επιπλέον κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την πάροδο του χρόνου, τα δύο μέρη θα εξετάζουν και επιπρόσθετους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημιών.

Ο Επικεφαλής της SIBAT, Ταξίαρχος (ε. α.), Γιαϊρ Κουλάς (Yair Kulas), σημείωσε σχετικά: «Η έγκριση της συμφωνίας από την Ελληνική Κυβέρνηση αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία εξαγωγής άμυνας, αλλά για μια στρατηγική συνεργασία για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εμπιστοσύνη του και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στην εξαιρετική αμυντική βιομηχανία μας».


Συμφωνία για το εκπαιδευτικό κέντρο στην 120 ΠΕΑ και εκσυγχρονισμός της πτητικής εκπαίδευσης – News of Hellenic Air Force (polemikiaeroporiahaf.com)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά