Π.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ - Όχι στις απολύσεις συναδέλφων μας ειδικών καταστάσεων


ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
TYPOGRAPHY


 ΘΕΜΑ : Στρατιωτικοί Εδικών Καταστάσεων

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 62/14.12.2020 έγγραφο ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με το παρόν έγγραφό μας επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε την έντονη απογοήτευσή μας και λύπη μας, απορρέουσα από το σχετικό έγγραφο του Πανελληνίου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), αναφορικά με επιστολή σας εμπεριέχουσα πρόθεσή σας για νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν θα δίδει τη δυνατότητα παραμονής (θα απολυθούν) στην ενεργό υπηρεσία των μονίμων στελεχών με ανίατα νοσήματα (ατόμων με αναπηρία – ειδικών καταστάσεων). Η ειλικρινή αυτή τοποθέτησή σας δημιούργησε σε όλες και όλους τους στρατιωτικούς βάσιμα ερωτήματα και σκέψεις για το μέλλον τους, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν ενταγμένοι στις ειδικές καταστάσεις.

Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και αδιαφορίας, ή άνισης μεταχείρισης από το κοινωνικό τους περιβάλλον, εξαιτίας προκαταλήψεων σε βάρος τους. Για το σκοπό αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλα κράτη έχουν ήδη λάβει σημαντικά νομοθετικά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία. Από ουσιαστική άποψη, η κοινωνική προστασία των ΑμεΑ εντάσσεται στο διεθνές πλαίσιο κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, το οποίο εγκαινιάσθηκε με την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συμπληρώθηκε με μια σειρά από διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, οι Πρότυποι Κανόνες του ΟΗΕ για την Εξίσωση των Ευκαιριών για τα ΑμεΑ, με αποκορύφωμα τη θεσμοθέτηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στον κοινοτικό βίο.

Θεωρούμε αδιανόητο στην Ελλάδα, η οποία, ακολουθώντας τη μεγάλη πολιτιστική και ανθρωποκεντρική κληρονομιά της και ενεργώντας στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και εμπέδωσης της φιλοσοφίας του κοινωνικού κράτους, όταν έχει λάβει σημαντικά νομοθετικά μέτρα άσκησης κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα δε όταν το Ελληνικό Σύνταγμα εισάγει μία ανθρωποκεντρική και κοινωνική αντίληψη του δικαίου και του κράτους (κατοχυρώνοντας με το άρθρο 4 την αρχή της ισότητας έναντι του νόμου, η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και την αντιμετώπισή τους από το κράτος, με το άρθρο 21 τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνικής πολιτικής του κράτους με ρητή αναφορά στην αναπηρία και την προστασία της, με το άρθρο 22 τη θεμελίωση του δικαιώματος δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και την προστασία της εργασίας που παρέχουν) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όντας νομικός, να θέλει να απομακρύνει από το εργασιακό περιβάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων άτομα, που μια κακοτυχία της ζωής ή παραλείψεις της ίδιας της Υπηρεσίας, τα οδήγησε στην αναπηρία, όταν μάλιστα στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον (Ένοπλες Δυνάμεις), εργάζονται και ορθώς πράττουν, πολιτικοί υπάλληλοι με αναπηρία.

Πιστεύοντας ότι η υπογραφείσα από εσάς επιστολή που δημοσιοποίησε ο ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ. ήταν ατυχής, θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα προχωρήσετε σε καμία απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις συναδέλφου μας με αναπηρία. Το έτος 2020, πολύ δε περισσότερο το επερχόμενο 2021, που αφ΄ ενός κανένας μας δεν περισσεύει και αφ΄ ετέρου προωθείται από τις σύγχρονες και πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου η συμμετοχή των ΑμεΑ και των παθόντων ανιάτων και χρόνιων νοσημάτων σε όλες τις κοινωνικές και εργασιακές εκφάνσεις της ζωής, μην αποκλείοντάς τους από τον εργασιακό βίο, αλλά αντιθέτως, προσαρμόζοντας αυτόν στις ιδιαιτερότητες τους, δημοσιοποιείται επιστολή που δεν θα μπορούσε να υπογράψει κανείς.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ. και η Ε.ΣΑ.μεΑ., προς τον/την οποίο/α κοινοποιούμε τον παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και τη διαβεβαίωσή μας ότι παραμένουμε στη διάθεσή τους για ο,τιδήποτε χρειαστούν.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά