Απάντηση Στεφανή για την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Ετήσια Υγειονομική Εξέταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

 Για την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση (Ε.Υ.Ε.) του εν ενεργεία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 4 του ΠΔ 432/1983 (Α΄162), σύμφωνα με το οποίο, η εξέταση της κατηγορίας αυτής παρέχεται από τον ιατρό Μονάδας στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Υ.Υ) και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ), με δυνατότητα εξέτασης από λοιπές δημόσιες δομές υγείας, μόνο στις περιπτώσεις, που δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός ανάλογης ειδικότητας, δεν λειτουργεί ΣΝ ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου, θεραπευτικών μέσων ή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Οι Υγειονομικοί Σχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΠΕ/Γ΄ΣΣ, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά υγειονομικά και διοικητικά μέτρα προστασίας έναντι της νόσου Covid-19, πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την ισχύουσα νομοθεσία, τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο νομό Καστοριάς (ΠΕ/Γ΄ΣΣ) και κινούνται για υγειονομικές εξετάσεις στο 424 ΓΣΝΕ, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που ανέρχεται σε 14,67 € (αυθημερόν κίνηση) και αντίτιμο εισιτηρίου, εφόσον εγκριθεί κίνηση με ΕΙΧ, υπό την προϋπόθεση ότι η χιλιομετρική -2- απόσταση υπερβαίνει τα 60 χλμ, ενώ λαμβάνονται, ανά περίπτωση, και μέτρα περιορισμού του κόστους με χρήση υπηρεσιακών μέσων. Για την εν θέματι περίπτωση, το εκτιμώμενο κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των μετακινουμένων (ο μέσος όρος των οποίων ανέρχεται σε 300 στελέχη), και η συνολική επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 10.000 €. Αντιθέτως, σε περίπτωση χρήσης πολιτικών Νοσοκομείων, αντί των Στρατιωτικών, η επιβάρυνση του Π/Υ ΓΕΣ, για την αποζημίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι μεγαλύτερη από τα καταβαλλόμενα οδοιπορικά έξοδα. Περαιτέρω, η χρήση κατά σειρά των Στρατιωτικών, Δημόσιων δομών υγείας, εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον από πλευράς κόστους, εξοικονομώντας πόρους, δεν αυξάνει το ήδη επιβαρυμένο έργο των κρατικών Νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα δίνει στην Υπηρεσία τη δυνατότητα ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης και της σωματικής ικανότητας του προσωπικού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της επιχειρησιακής του κατάστασης. Επιπλέον, με το εφαρμοζόμενο σύστημα υλοποίησης των Ε.Υ.Ε., πραγματοποιούνται εντός μίας (1) ημέρας εξετάσεις από δώδεκα (12) διαφορετικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένου του εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου, ενώ στο τέλος, δίδονται στο στέλεχος εξατομικευμένες συνολικές οδηγίες για τα θέματα της υγείας του.

 Ειδικότερα δε, για τα στελέχη της ΠΑ, η περιοδική εξέταση διενεργείται στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.), στο 251 ΓΝΑ ή στην Υγειονομική Υπηρεσία της Μονάδας, ανάλογα με την κατηγορία της πτητικής καταλληλότητάς τους, ενώ για το ΠΝ, η ΕΥΕ του προσωπικού εκτελείται μόνο στα Ναυτικά Νοσοκομεία και δεν απαιτείται μετακίνηση του προσωπικού του ΠΝ σε κρατικά νοσοκομεία.

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά