Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μητσοτάκη: "Δεν προβλέπω κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο"

© Παρέχεται από: Capital.gr
Τάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο διαπιστώνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη "και δεν είναι εύκολο να της κάνεις αυτό το μπούλινγκ και να πετύχεις".
Ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα: "Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία. Και το ‘χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό".
Ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, τόνισε πως όσο ισχύει η τουρκική Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους "είμαστε σε μια επιφυλακή". Επανέλαβε ότι δεν "βλέπει" κλιμάκωση αλλά μάλλον η κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση.
Ερωτηθείς αν σε αυτή την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμός των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.
"Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η Navtex. Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις",  τόνισε επισημαίνοντας ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία "και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα".

Σωτήρια η συνάντηση Σουρανί – Καλίν στο Βερολίνο

Ιδιαίτερα για το Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της κ. Μέρκελ εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση.
Χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο "την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν". Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία

Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.
"Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς", είπε ο κ. Διακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και "κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων".
"Όλα αυτά όμως θα ‘ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης", τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από 10 χρόνια κρίσης, κορωνοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους αλλά και δημοσιονομική στενότητα. "Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί".

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ

Για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, "εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί". Από κει και πέρα επεσήμανε ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης, "με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ μέσω του κ. Πομπέο με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και το Λευκό Οίκο".
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά