Δεν ζητήθηκαν σωστικά ή εναέρια μέσα για το Μάτι, λένε Αποστολάκης και Φλώρος

© Παρέχεται από: capital.gr
Του Παναγιώτη Στάθη?
Κανένα αίτημα από την πυροσβεστική δεν υποβλήθηκε για τη χρήση εναέριων μέσων του στρατού στην τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσαν προ ημερών στον ανακριτή ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και μετέπειτα υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο νυν αρχηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι καταθέσεις αυτές, που έρχονται στο φως, παίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στην διατύπωση του νέου αιτήματος του ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη, για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα κατά 12 προσώπων, που ενεπλάκησαν επιχειρησιακά στην τραγωδία στο Μάτι.
Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ ,όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Και μάλιστα όπως είπαν ήταν δική τους πρωτοβουλία να στείλουν τα σωστικά μέσα ,τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα δε με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά έκαιγε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Νταού Πεντέλης.

Ο κ. Αποστολάκης

Ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργός Άμυνας, καταθέτει στις 23 Ιουλίου 2020:
"ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τις 19.00 και μετά σας ζητήθηκε από το ΕΣΚΕ να προβείτε στην παραπάνω κινητοποίηση σωστικών μέσων ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οσον αφορά την κινητοποίηση των δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων που εδρεύουν στην Αττικοβοιωτία, με σκοπό τη διάσωση των πολιτών μας, την πήρα εγώ σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Καμμένο και τον κ. Φλώρο. Δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή προηγηθεί αίτημα του ΕΣΚΕ για κινητοποίηση των παραπάνω δυνάμεων. Δεν γνωρίζω , αν μετά την κινητοποίηση, στάλθηκε αίτημα από το ΕΣΚΕ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκείνη την ημέρα , 23-07-2018 , γνωρίζετε αν σας υποβλήθηκε αίτημα από το ΕΣΚΕ και δη μετά τις 16.41, προκειμένου να επιχειρήσει ελικόπτερο τύπου σινούκ και το αίτημα αυτό να απορρίφθηκε από εσάς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε εμένα, δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα και μάλιστα με την ως άνω διαδικασία εν συνεχεία να το απέρριψα ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σας επαναλαμβάνω και πάλι, ότι κάθε αίτημα που υποβάλλεται από το ΕΣΚΕ με σκοπό την αποστολή εναερίου μέσου για κατάσβεση πυρκαγιάς, εξετάζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Φλώρος

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (και τότε υπαρχηγός) Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατέθεσε στις 15 Ιουλίου 2020 στον ανακριτή πως ουδέποτε ζητήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις να στείλουν σωστικά μέσα.
"Όχι δε μας ζητήθηκε. Την πρωτοβουλία την πήρα εγώ προσωπικά, με την έγκριση βέβαια του Αρχηγού κ.Αποστολάκη καθόσον αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να σωσουμε ανθρώπινες ζωές".
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά