ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο

© CNN.gr ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μετά τα δημοσιεύματα περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Αιγαίο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. 
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας. Αυτό προκύπτει από αναρτήσεις στα τουρκικά social media. Κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το Oruc Reis θα είναι το πλοίο που θα διεξαγάγει τις έρευνες στην περιοχή που ορίζει η NAVTEX της Άγκυρας, ανάμεσα στο Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κύπρο.
Νωρίτερα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» έκανε λόγο για αποτροπή θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».
«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του "δικού της" φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. «Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild».

Αντι - NAVTEX

Εν τω μεταξύ, δική τους Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική στο Καστελόριζο. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντι-Navtex για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.
ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο - Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά - 1© Παρέχεται από: CNN.gr ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο - Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά - 1
Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.13 N - 030 06.38 E
33 40.95 N - 028 46.62 E
33 47.37 N - 028 20.27 E
33 52.98 N - 027 59.97 E
© Παρέχεται από: CNN.gr ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο - Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά - 2
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά