Δεν μπορούν να πάρουν τα πτητικά επιδόματα οι ΕΠΟΠ(ΟΔΙΑ) - Χρειάζεται πτυχίο




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Ειδική αποζημίωση σε Διασώστες Πληρωμάτων Ελικοπτέρων στελεχών Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τους διασώστες των ελικοπτέρων (Ε/Π) του ΠΝ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη Βασική Διαταγή του Αρχηγείου Στόλου 3-3/19, εντάσσονται στη κατηγορία επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Η διατήρηση της ικανότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εκτέλεσης ειδικών αντικειμένων, χωρίς όμως να συντηρούνται επιχειρησιακά στον τύπο του Ιπταμένου Μέσου στο οποίο επιβαίνουν για την πραγματοποίηση της διάσωσης, και συνακολούθως, να δικαιούνται την καταβολή πτητικού επιδόματος. Η επιχειρησιακή συντήρηση ως Ιπτάμενο προσωπικό, προϋποθέτει συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμού ωρών πτήσεως, ο οποίος, ως αναφέρεται, στις κείμενες διατάξεις ανέρχεται στις τριάντα (30) ανά εξάμηνο, χωρίς, ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα να έχει επιτευχθεί, αναλογιζομένων των αποστολών Έρευνας και Διάσωσης στις οποίες συμμετέχει το ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση, τα επιδόματα κινδύνου και οι ειδικές αποζημιώσεις του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) καταβάλλονται βάσει των διατάξεων της, από 27 Μαρτίου 2018, ΚΥΑ υπό στοιχεία Φ.841/38/26939/Σ.5184 (Β΄ 1119). Η παραπάνω ΚΥΑ συντάχθηκε, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 127 του Ν.4472/2017 (Α'74) «Συνταξιοδοτικές Διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση -2- Διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα Εφαρμογής των Δημοσιονομικών Στόχων και Μεταρρυθμίσεων, [...] και Λοιπές Διατάξεις», και στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών του ΜΠΔΣ, της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής, της αναγκαιότητας εξορθολογισμού των προκαλούμενων δαπανών και σε συνάρτηση με τις διατυπωμένες απόψεις και εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ΚΥΑ, η ένταξη των ΕΠΟΠ (ΟΔΙΑ) στην κατηγορία Ε2 είναι αντίθετη με τα καθοριζόμενα σε αυτή, διότι η καταβολή του πτητικού επιδόματος, κατηγορίας Ε2, προβλέπεται μόνο για Υπαξιωματικούς κατόχους πτυχίου ειδικότητας αεροσκαφών ενώ, η καταβολή πτητικού επιδόματος κατηγορίας Ι2 προβλέπεται για Υπαξιωματικούς που είναι κάτοχοι πτυχίου τεχνικής ειδικότητας αεροσκαφών ή άλλης ειδικότητας καθοριζόμενης κατόπιν αποφάσεως του ΣΑΓΕ.

Πάντως, κατά την παρούσα περίοδο, τελεί υπό επιτελική επεξεργασία η τροποποίηση της ως άνω ΚΥΑ, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των στελεχών των ΕΔ, με γνώμονα, αφενός την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων και αφετέρου τις καθορισμένες πιστώσεις του σχετικού κωδικού του προϋπολογισμού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά