Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες “Θεμιστοκλής” & 4 φρεγάτες MMSC-Αναβάθμιση ισχύος σε Αιγαίο-Μεσόγειο…

Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες "Θεμιστοκλής" & 4 φρεγάτες MMSC-Αναβάθμιση ισχύος σε Αιγαίο-Μεσόγειο...


ο σχέδιο του «ΑΤΛΑΣ 1» για τη Μεσόγειο…
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού παίρνουν “σάρκα και οστά” και προέρχονται από τη συνεχώς αυξανόμενη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Χρήστο Μαζανίτη και τη Realnews, έρχεται μεγάλη συμφωνία της Αθήνας με Ισραήλ και ΗΠΑ, με καθαρό προσανατολισμό κορβέτες και φρεγάτες που θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά 7 κορβέτες κλάσης “Θεμιστοκλής”, σχεδιασμός που βασίζεται στην ισραηλινή Saar-72, ενώ και οι ΗΠΑ προσέφεραν πρόταση ναυπήγησης 4 φρεγατών MMSC, σε συνδυασμό με τη δελεαστική πρόταση πλήρους αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κορβέτα Saar-72, κλάση στην οποία βασίζεται η “Θεμιστοκλής, αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των πυραυλοφόρων σκαφών τύπου Saar (Saar 4, 4.5 και 5). Αναπτύχθηκε με κύριο σκοπό την ικανοποίηση της απαίτησης ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τόσο του Ισραήλ όσο και άλλων χωρών, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνους και πλήρωμα 110-130 ατόμων. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος και ενσωματώνουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk.41 οκτώ κελιών, έκαστο με δυνατότητα ενσωμάτωσης τεσσάρων αντιαεροπορικών βλημάτων ESSM, ενώ μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν και βλήματα SM-2, καθώς και βλήματα προσβολής στόχων εδάφους Tomahawk. Επίσης διαθέτουν το νεότερο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης TRS4D και το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS21, το οποίο βασίζεται στο Aegis. Επίσης φέρουν οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων Harpoon Block II.
https://twitter.com/AmynaGR/status/1274632224399396864

Το διάστημα 15 – 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μυρτώο άσκηση μικρής κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Η είδηση όμως ήταν η παρθενική εμφάνιση του ενός εκ των δύο νεοαποκτηθέντων Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), ΑΤΛΑΣ 1.
Πρόκειται για πλοίο το οποίο ναυπηγήθηκε το 1999 για εμπορική χρήση και που το 2019 ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο δώρισε και δεύτερο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, με την ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Το ΑΤΛΑΣ, ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε σε μεταφορά φόρτου εφοδίων και κρίσιμου βαρέως υλικού. Στις δυνατότητές τους είναι ο ανεφοδιασμός τους Στόλου, όπως η πετρέλευση πλοίων σε ανοιχτή θάλασσα κι παροχή λιπαντικών ή ακόμη και πόσιμου νερού. Και τα δύο πλοία υπάγονται στην διοίκηση φρεγατών.
Όμως, οι δυνατότητές τους, και η ένταξή τους στον Ελληνικό Στόλο, προσδίδουν στο ΠΝ μία μονοπωλιακή δυνατότητα, αναφέρει το enikos.gr. Τα συγκεκριμένα πλοία διαθέτουν Dynamic Positioning System, δηλαδή σύστημα σταθεροποίησης σε ακινησία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Αυτό, όπως και ο σχεδιασμός τους, τα καθιστά ως τα μοναδικά πλοία Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Μεσόγειο που έχουν την δυνατότητα διάσωσης υποβρυχίων. Κάτι που δημιουργεί μονοπωλιακή πολιτική και φέρνουν την χώρα μας σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση όχι μόνο λόγω της δυνατότητας ανάληψης ιδιαίτερων αποστολών αλλά και υψηλών δυνατοτήτων.
Και αυτή τη δυνατότητα το Πολεμικό Ναυτικό την απέκτησε αθόρυβα, με δύο δωρεές πολύ σημαντικές, που πλέον το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση στην Μεσόγειο, αφού όποιος χρειαστεί βοήθεια σε υποβρυχιακό επίπεδο μόνο το ΠΝ θα μπορεί να του την προσφέρει, με το ανάλογο κόστος βέβαια.
Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες "Θεμιστοκλής" & 4 φρεγάτες MMSC-Αναβάθμιση ισχύος σε Αιγαίο-Μεσόγειο...Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες "Θεμιστοκλής" & 4 φρεγάτες MMSC-Αναβάθμιση ισχύος σε Αιγαίο-Μεσόγειο...
pentapostagma.gr
voicenews
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά