Ο Αντιπρόεδρος ΠΟΕΣ Χρ. Μαρινέλης απαντάει για τις νεες προσλήψεις, για δικεδικήσεις, για την πιθανότητα ίδρυσης νεας Ομοσπονδίας και για την Ένωση ΚαστοριάςΟ Αντιπρόεδρος ΠΟΕΣ και Πρόεδρος Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς Χρήστος Μαρινέλης απαντάει στα ερωτήματα μας !

Δείτε τι μας είπε:1. Το Υπουργείο ετοιμάζει νέες προσλήψεις, ΟΒΑ προς το παρον. Πιστεύετε ότι επαρκούν; Θα βοηθήσει τους συναδέλφους σας; 


Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα. Κάθε νέα είσοδος προσωπικού  συμβάλλει στην εκπλήρωση της αποστολής  και στην εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γήρανση του προσωπικού. Το αν επαρκούν ή όχι, είναι ζήτημα που αφορά την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες γνωρίζουν και τις ανάγκες που υπάρχουν.


2. Την γνώμη σας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση


Θεωρώ ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε ήταν ένα διαχρονικό αίτημα που ανέδειξε τόσο η Ένωσή μας, όσο και λοιπές ενώσεις στρατιωτικών, δια της ΠΟΕΣ. Περιορίζει την γραφειοκρατία και επιταχύνει τις διαδικασίες. Βέβαια όπως κάθε τι που γίνεται για πρώτη φορά, στα πρώτα  στάδια εφαρμογής του, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα ή παραλείψεις. Η Ομοσπονδία μας θα παρακολουθεί, θα αναδείξει και θα επισημάνει όποιο πιθανό πρόβλημα προκύψει από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


 3. Από ότι γνωρίζω η ΠΟΕΣ με το ΣτΕ δεν έχει τελειώσει ακόμα όσον αφορά οικονομικά θέματα. Τι διεκδικήσεις υπάρχουν και αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει δικαίωση 


Μετά την προσφυγή και την δικαίωση της ΠΟΕΣ, όπως φαίνεται στις αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και του συμβουλίου συμμόρφωσης  το 2014 και το 2016, οι οποίες η μεν πρώτη το 2014 ανέτρεπε το παλιό μισθολόγιο και καλούσε το κράτος να επαναφέρει τους μισθούς των Ελλήνων Στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, η δε δεύτερη το 2016 καλούσε την τότε κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την αρχική  απόφαση καθώς έως τότε είχε συμμορφωθεί κατά 50 τοις εκατό.  Η προηγούμενη κυβέρνηση στις 14-12-2018 πίστωσε στους λογαριασμούς όλων μας το υπόλοιπο 50 τοις εκατό, συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του Στε σε ότι αφορά το παλιό μισθολόγιο. Αυτό ακριβώς λέει και η απόφαση του τριμελούς συμβουλίου του ΣτΕ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Από 01-01-2017 εφαρμόζεται καινούργιο μισθολόγιο, για το οποίο η Ομοσπονδία μας έχει προσφύγει στο Στε για την ακύρωση του, υπόθεση που τελικώς εκδικάστηκε στις 10-01-2020 και αναμένεται η απόφαση.

Σε ότι αφορά τώρα την νυχτερινή αποζημίωση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε υπήρχε αποζημίωση για την νυκτερινή εργασία των στρατιωτικών. Μετά από διαχρονικές πιέσεις της ΠΟΕΣ και των σωματείων της, για πρώτη φορά, επί Υπουργίας Καμμένου , θεσπίστηκε η καταβολή νυχτερινής αποζημίωσης για τους Έλληνες Στρατιωτικούς , με έναρξη εφαρμογής από 01-01-2017, αποζημίωση που λαμβάνουν εδώ και πολλά έτη όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κατά τις νυχτερινές ώρες. Για την καταβολή της δε, χρειάζεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις.  3 χρόνια μετά βλέπουμε ότι δεν έχει εκδοθεί η εν λόγω ΚΥΑ. Ως εκ τούτου η Ομοσπονδία μας, για την αδράνεια αυτή του δημοσίου, προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ για την μη έκδοση της ΚΥΑ, υπόθεση που εκδικάζεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μετά από 3 αναβολές. Παράλληλα δε, μέσω του νομικού της παραστάτη καλεί όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν δικαστικά τη νυχτερινή τους αποζημίωση, με κατάθεση αγωγών, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι η όποια ΚΥΑ υπάρξει θα δίνει αποζημίωση για τον εφεξής χρόνο από την έκδοσή της.

Στο ερώτημα σας, για το αν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει δικαίωση, έχω να πω ότι αν δεν το πιστεύαμε δεν θα προσφεύγαμε στην δικαιοσύνη.


4. Ακούγεται ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες ομοσπονδίες. Κάνει καλό να υπάρχουν κι άλλες ή πιστεύετε ότι θα φέρει περισσότερη αναστάτωση ; 


Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι 10 πρωτοβάθμια σωματεία μπορούν να συστήσουν ομοσπονδία. Το κάθε σωματείο ανήκει στην Ομοσπονδία στην οποία πιστεύει ότι εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα των μελών του.  Το ζήτημα είναι η κάθε ένωση, η κάθε Ομοσπονδία να βρίσκεται δίπλα στον συνάδελφο. Στο πλευρό του, όχι απέναντι του. Τείνοντας το χέρι και όχι κουνώντας του το δάκτυλο.


5. Η Ένωση Καστοριάς στην οποία είστε Πρόεδρος έχει κάνει αρκετά πράγματα και μάλιστα έχει φέρει και λύσεις. Πως σας αντιμετωπίζουν οι συνάδερφοι σας;


Οι υπηρετούντες συνάδελφοι στην περιοχή της Καστοριάς από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του σωματείου, αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας διαρκώς τις προτάσεις τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και εκδηλώσεις  του σωματείου . Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που πάνω από το 90 τοις εκατό των υπηρετούντων στην περιοχή, είναι εγγεγραμμένο στην Ένωση μας. Τα προβλήματα είναι πάμπολλα και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Μόνο μέσα από τη συμμετοχή μας στην κοινή προσπάθεια, στον κοινό αγώνα, έρχονται οι λύσεις. Προσωπικά καλώ όλους τους συναδέλφους να εγγράφονται στα πρωτοβάθμια σωματεία  της περιοχής τους ,σε όποια Ομοσπονδία και αν αυτά ανήκουν, να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα έκαστης, να βοηθούν αλλά και να ελέγχουν τα πεπραγμένα των ΔΣ τους.  Η ισχύς άλλωστε είναι εν τη Ενώσει.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά