Σε διαβούλευση ο νέος ασφαλιστικός νόμος- Κάλεσμα στρατιωτικών για διόρθωση καταταγέντων 1990 - 1992
Ανάρτηση Στέφανου Κουκουράβα:
'Ολοι μας σε αυτή την Ομάδα συμμετέχουμε για το αυτονόητο που δεν ειναι άλλο από την άρση της αδικίας του ασφαλιστικού των καταταγέντων κατά τα έτη 1990 - 1992 και ένταξή μας στις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, για την αποκατάσταση της ασφαλιστικής ομαλότητας και του περί δικαίου αισθήματος, επί της βάσης της Αρχής της Αναλογικής Ισότητας.
Λαμβάνοντας αφορμή, τη δημόσια διαβούλευση του νέου ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, οφείλουμε όλοι μας αν μη τι άλλο να αντιδράσουμε ενδίδοντας σ' αυτόν τον κυκαιώνα της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία εντείνει τα θέματα της ασφάλισης για όσους κατανόησαν διαβάζοντας τις κείμενες διάταξεις. Αφενός το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνει το συντελεστή αναπλήρωσης στο 50,01% (αύξηση της τάξεως του 8%), αφετερου όμως για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης πλέον λαμβάνει υπόψη ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο κι ΟΧΙ την καλύτερη 5ετία ως ίσχυε, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης (με ένα γρήγορο υπολογισμό γύρω στο 20%) με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για εμάς, όσο και τις οικογενειές μας περαιτέρω.
Παράκληση σε όλους, μπείτε αντίστοιχα στο παρακάτω likn
και σχολιάστε τόσο για την αδικία του ασφαλιστικού 1190 - 1992 όσο και για τα λοιπά θέματα, ακριβώς τα ίδια λόγια ή διαφοροποιήστε τα, κατά το δοκούν ο καθένας.
Με την αντίδραση των πολλών, ίσως επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Προσωπικά έκανα τον ακόλουθο σχολιασμό στη δημόσια διαβούλευση.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
1. Η παράγραφος 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 να διαμορφωθεί ως εξής:
«2α. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του σφαλισμένου, κατά την τελευταία δεκαετία ασφάλισής του για όσους έχουν ασφαλιστεί σε κύριο φορέα ασφάλισης μέχρι ισχύος του παρόντος και καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για τους εφεξής ασφαλισμένους. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια των ετών ασφάλισης που αναλογούν, κατά περίπτωση. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, κατά το διάστημα ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα.
2. Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τα σαράντα (40) συντάξιμα έτη, για λόγους δικαιοσύνης, ανταποδοτικότητας των εισφορών στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικής ισότητας, να διαμορφωθούν ως εξής:
α) Από τα σαράντα (40) έως τα σαράντα πέντε (45) συντάξιμα έτη, σε 2,00%.
β) Από τα σαράντα πέντε (45) έως τα πενήντα (50) συντάξιμα έτη, σε 1,50%.
γ) Από τα πενήντα (50) έως τα πενήντα πέντε (55) συντάξιμα έτη, σε 1,00%.
δ) Πέραν των πενήντα (55) συνταξίμων ετών, σε 0,50%.
3. Ένταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν τα έτη 1990 - 1992 (κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων), στις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, για την αποκατάσταση της ασφαλιστικής ομαλότητας και του περί δικαίου αισθήματος, επί της βάσης της Αρχής της Αναλογικής Ισότητας.
4. Ρύθμιση θεμάτων αναγνώρισης πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας, που προβλέπονται βάσει του Ν.3865/2010, ως ακολούθως: «Προκειμένου για τα στελέχη των ΕΔ, ο χρόνος πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας των τριών (3) ετών, που καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου/ης και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους.Οι ανωτέρω εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού για το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’) και παρακρατούνται κατά το χρόνο καταβολής του ως άνω επιδόματος, κατ’ ανώτατο όριο για μια τριετία».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά