Τα σημεία στον Προυπολογισμό του 2020 που αφορούν το ΥΠΕΘΑ






Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε ομιλία κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2020, η οποία διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία του κ. Παναγιωτόπουλου:

Η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού σηματοδοτεί και επίσημα πλέον το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο κανονικότητας, σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, δικαιοσύνης και ελπίδας, στον οποίο ενσωματώνονται θετικοί και βελτιούμενοι ως προς τις προβλέψεις ρυθμοί ανάπτυξης και δημοσιονομικά πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας και αύξηση σημαντικών δεικτών για την Οικονομία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν την εγγυήτρια παράμετρο του περιβάλλοντος ασφαλείας που θα επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις να αναπτύξουν απερίσπαστα την οικονομική τους δραστηριότητα. Κοινή είναι η αντίληψη ότι τα θέματα της Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι πάνω από οποιαδήποτε κομματική ατζέντα. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπερψηφίζονται απ’ όλα τα κόμματα οι δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να ψηφίσουν απόψε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκπέμποντας μήνυμα πολιτικής ομόνοιας, εθνικής ομοψυχίας και αποφασιστικότητας εντός και εκτός της χώρας. Στον Προϋπολογισμό του 2020: α) Αναστρέφεται η τάση μείωσης των αμυντικών δαπανών. β) Αυξάνονται οριακά οι πιστώσεις για αποδοχές. γ) Στις λειτουργικές δαπάνες παρουσιάζεται μείωση κατά 48 εκατομμύρια ευρώ, η οποία όμως λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μίας νέας μεταρρύθμισης με τη θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Αποθεματικού. Στα εξοπλιστικά, οι πιστώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανερχόμενες στα 530 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ είναι οριακά αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος. Υπάρχουν όμως δύο προοπτικές: Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση από το Ειδικό Αποθεματικό και η διάθεση επιπλέον κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες. Ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η ώρα για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών με επιπρόσθετα κονδύλια. Μεταξύ των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αναβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, έτοιμες και ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες προκλήσεις. Η ποιότητα των οπλικών συστημάτων και του έμψυχου δυναμικού εγγυώνται υψηλότατη αποτρεπτική ισχύ και αυτό το καταστώ σαφές προς πάσα κατεύθυνση, Έγιναν 4500 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μέσα στο 2019, αλλά και 4.500 αναχαιτίσεις από εμάς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε μαζί πάντα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, πάντα δίπλα τους. Αποστολή μας είναι να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Η προσπάθεια είναι διαρκής. Τώρα πρέπει να γίνει πιο εντατική, πιο έξυπνη και πιο πολύπλευρη, διότι τώρα περισσότερο από ποτέ εντείνονται οι απειλές ασφαλείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η «κόψη του σπαθιού η τρομερή» και δικό μας καθήκον είναι να εξασφαλίσουμε τη συνθήκη ώστε να παραμένουν ως έχουν.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Είναι καιρός να αναβαθμιστούν οι Ε.Δ τόσο με υλικά μέσα όσο και με αύξηση εισακτεων στις στρατιωτικές σχολές και ιδιαίτερα στην σχολή Ικάρων πού πάντα ο αριθμός εισακτεων κινείται σε πολύ μικρό αριθμό της τάξεως των 20 με 24 σπουδαστών σε μια εποχή πού υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις.
    Επίσης θα πρέπει να σκύψει η κάθε κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή στα οικονομικά προβλήματα πού έχουν υποστεί τα στελέχη.
    Διότι οι καθημερινές υποχρεώσεις σε μια οικογένεια με δύο τουλάχιστον παιδιά τα οποία βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του λυκείου έχουν υπερβολικό μεγάλο κόστος διότι δυστυχώς κακά τα ψέματα στα λύκεια δεν κάνουν μάθημα όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να δουλεύει η παραπαιδεια όπου αναγκαζόμαστε μόλις πληρωνόμαστε να δίνουμε όλο το μισθό μας για να πληρώσουμε τα φροντιστήρια , το νοίκι και τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιου.
    Αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής κατάστασης είναι να φτάνει ο μισθός μέχρι της 10 με 15 του επόμενου μήνα και μέχρι της 27 τι κάνουμε;
    Καταργήστε την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και εμείς έχουμε ανάγκες δεν μπορούμε να αιμορραγουμε πάντα εμείς για τούς άλλους δυστυχώς έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές, πού μας φέρνουν πολλές φορές σε άσχημη θέση.
    Ο στρατιωτικός πρέπει να αντιμετωπίζεται με αναγνώριση , σεβασμό και αξιοπρέπεια.
    Δυστυχώς θα αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να αναλύουν οι περιβόητες ομοσπονδίες και όχι να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθούν να αυτό προβάλλονται βγάζοντας δίπλα σε κάθε άρθρο και μια φωτογραφία τους λες και δεν τους ξέρουμε και τι πρεσβεύει ο καθένας τους και αυτοί πού το τελευταίο καιρό βάλλονται κατά των ομοϊδεατών τούς τόσο καιρό τι έκαναν και σιωπούσαν κάπου χάλασε η μαγιά δεν πειράζει όμως όποιος έχει κρίση και δεν είναι άβουλος καταλαβαίνει.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά