Η βυθοκόρος «Ολγα» έτοιμη προς ανέλκυση



Το έργο της ανέλκυσης, που κοστίζει 2,3 εκατ. ευρώ και έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Την πρόοδο του έργου της ανέλκυσης της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα», που για χρόνια δημιουργούσε προσκόμματα στην αξιοποίηση του συνόλου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, θα επιθεωρήσουν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.
Σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την αμερικανική πρεσβεία, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ θα ενημερωθούν για το έργο της ανέλκυσης, το οποίο κοστίζει 2,3 εκατ. ευρώ και έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται το συγκεκριμένο έργο αφορά την προσπάθεια των ΗΠΑ θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη χερσαία διαδρομή συντομεύει τον δρόμο προς τη Βαλτική και παρακάμπτει τα Στενά.
Παραλλήλως με αυτή την κίνηση από την αμερικανική πλευρά, συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τη μορφή που θα λάβει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, η περιώνυμη δηλαδή υπόθεση των «βάσεων». Παρά το γεγονός ότι η κατάληξη της συζήτησης έχει ακόμη αρκετό δρόμο, ήδη καταγράφονται ορισμένες εξελίξεις που υποδηλώνουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες έχουν «ξεπαγώσει» ορισμένες αμερικανικές πληρωμές, κυρίως σχετικά με εγκαταστάσεις στη βάση της Σούδας, οι οποίες εκκρεμούσαν για ορισμένα χρόνια για διάφορους λόγους.
Σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από την αμερικανική πρεσβεία περιγράφεται ως ευρισκόμενο «σε κατάλληλη γεωγραφική τοποθεσία για την υποστήριξη ασκήσεων στην περιοχή λόγω της υπάρχουσας υποδομής και στρατηγικής του θέσης». Ο προβλήτας του λιμανιού είναι μήκους 500 μ., είναι ικανός να φιλοξενήσει μεγάλα φορτηγά πλοία, ωστόσο σχεδόν ο μισός είναι άχρηστος λόγω της βύθισης του «Ολγα» από το 2010. Το αμερικανικό ναυτικό επιβλέπει την επιχείρηση ανέλκυσης με δύο αξιωματικούς στην Αλεξανδρούπολη, ενώ εξ αποστάσεως παρακολουθείται από 20-30 άτομα προσωπικού.
agrinio24
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά