Αξιωματικός της ΕΦ δικαιώθηκε για διπλό επίδομα



  16 Ιουλίου 2019, 6:10 μμ  


Η μηνιαία αποκοπή επιδόματος που καταβαλλόταν από τη Δημοκρατία για συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) οδήγησε αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον δικαίωσε με ομόφωνη απόφαση.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο εφεσείων αξιωματικός της ΕΦ συμμετείχε στη UNIFIL από τις 2.7.2007 μέχρι τις 20.7.2009 και με βάση απόφαση του Υπουργικού θα καταβαλλόταν σε αυτόν και σε όσους συμμετείχαν μηνιαίο επίδομα ύψους 2.100 λιρών, κάτι που θα μειωνόταν κατά ποσό ίσο με τυχόν επίδομα που θα καταβαλλόταν από τον ΟΗΕ.

Από τον Οκτώβριο του 2007, ο ΟΗΕ κατέβαλλε απευθείας σε όλους τους συμμετέχοντες στη UNIFIL σχετικό επίδομα, ωστόσο το Λογιστήριο του Υπουργείο Άμυνας συνέχισε να καταβάλλει και αυτό επίδομα 2.100 λιρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2009.
 
Όταν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους διαπιστώθηκε ότι οι αξιωματικοί λάμβαναν επίδομα από τον ΟΗΕ, αποφασίστηκε όπως από τον Σεπτέμβρη αποκόπτεται από τον μισθό τους μηνιαίως ένα ποσό ώστε να καλυφθεί η υπερπληρωμή.
 
Ο αξιωματικός της υπόθεσης, προσέφυγε στο Δικαστήριο προβάλλοντας διάφορους λόγους, οιο οποίοι απορρίφθηκαν και έτσι εφεσίβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Θέση του εφεσείοντα αξιωματικού της ΕΦ ήταν ότι η διοίκηση, δηλαδή το Υπουργείο Άμυνας, δεν νομιμοποιείτο να ζητά μετά την πάροδο εύλογου χρόνου μισθοδοτικά επιδόματα που είχε καταβάλει στους διοικούμενους από λάθος ή πλάνη και τα οποία είχαν ληφθεί καλόπιστα και εν αγνοία του ότι επρόκειτο αργότερα να του αφαιρεθούν από το μισθό που ελάμβανε από τη Δημοκρατία με βάση την υπουργική απόφαση η οποία δεν του είχε γνωστοποιηθεί ποτέ.
 
Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι ο εφεσείων δεν ελάμβανε τα επιδόματα καλόπιστα επειδή όταν λειτουργός του ΥΠΑΜ στην οποία είχε ανατεθεί να διερευνήσει επιτέλους κατά πόσον οι αξιωματικοί ελάμβαναν επίδομα από τον ΟΗΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αυτός αναληθώς της δήλωσε ότι δεν ελάμβανε τέτοιο επίδομα. 
 
Η απάντησή του αυτή, ως και η παράλειψή του να αποστείλει, όταν πλέον του ζητήθηκε εκ των υστέρων σχετική βεβαίωση για τη λήψη ή μη του επιδόματος, εξουδετέρωνε, κατά το πρωτόδικο Δικαστήριο, τη δυνατότητα να θεωρηθεί ότι ελάμβανε το επίδομα καλόπιστα.
 
Σύμφωνα, όμως, με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο εφεσείων ενεργούσε καλόπιστα, καθώς δεν είχε γνώση του λάθους του Υπουργείου Άμυνας. Ως εκ τούτου, η έφεση πέτυχε, η πρωτόδικη απόφαση και η διαταγή για έξοδα ακυρώθηκε, όπως και η προσβαλλόμενη πράξη με έξοδα υπέρ του εφεσείοντα 2.500 ευρώ.

philenews
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά