Επίσημη επίσκεψη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο (φωτο)



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, η οποία και είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε  με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Σάββα Αγγελίδη.
Μετά από την τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν διμερείς επαφές καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών.
Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους:
«Κύριε Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου,
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.
Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε αδελφικούς φίλους.
Μετά την πρόσφατη ανάληψη των νέων μου καθηκόντων, ως Υπουργός  Εθνικής Άμυνας, η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν η πρώτη προτεραιότητα και επιλογή. Κράτησα την παράδοση. Θα ήθελα να σας μεταφέρω προσωπικά τα βαθιά αισθήματα φιλίας και αλληλοσεβασμού της Ελλάδας και να διαβεβαιώσω ότι είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι στις προσπάθειες, αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας του κυπριακού λαού.
Κατά τη σημερινή μου πρώτη συνάντηση με τον Αξιότιμο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη αναφερθήκαμε σε διάφορα θέματα, όπως η επίλυση του κυπριακού ζητήματος στη βάση της εξεύρεσης μιας συνολικής, δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης λύσης, αλλά και τη συνεχώς διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή επικράτεια.
Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Επομένως, προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε.
Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της. Καταδικάζουμε τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, εστιάσαμε στη μεγάλη σημασία του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, η καθιέρωση του οποίου αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις στην ολότητά τους, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποτελούν εχέγγυο της αμυντικής μας συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι θεμελιώδη για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμφότερων των Ενόπλων Δυνάμεων και την υποστήριξη της αποτρεπτικής αυτών ισχύος.
Επίσης, συζητήσαμε για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουμε από κοινού, καθώς και για τη δυνατότητα διεύρυνσής τους, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας σχέσεις με χώρες της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι,       
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην αφορμή της επίσκεψής μου, την τραγικότερη ημέρα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα, δηλαδή τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Και να πω ότι ήρθα εδώ, για να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής, εδώ που κάποτε αποδόθηκε βαρύτατος φόρος αίματος από τους ήρωες μαχητές, Ελληνοκύπριους και Έλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους και έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Αυτό ήταν και είναι το ελάχιστο χρέος που εξ ονόματος της Ελλάδος και της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης θα μπορούσα να κάνω εδώ σήμερα.
Τέλος, εκφράζω την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στο νησί, η οποία ΕΛΔΥΚ, με τη διαρκή υψηλή επαγγελματική και εθνική ετοιμότητά της, καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό, τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στα Πυργά, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους αγνοούμενους και τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.












Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά