Προφήτης Ηλίας: Προστάτης Αγιος της Αεροπορίας Στρατού-Ανάλυση της εικόνας



ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο τρίτος Προστάτης Άγιος του Στρατού Ξηράς και πιο συγκεκριμένα της Αεροπορίας Στρατού.



Η απόφαση είχε παρθεί το 2018 μετά από σχετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης (και πιλότου ελικοπτέρου και του ίδιου) Πάνου Καμμένου.


Μάλιστα με διαταγή του ιδίου καθιερώθηκε και σχετικό patch που μπορούν να φέρουν σε εθελοντική βάση όποιος/όποια εκ του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού το επιθυμεί, όπως επίσης σε εθελοντική βάση γίνεται το ίδιο με τα patches των Αγίων Γεωργίου για όλο το προσωπικό του Στρατού Ξηράς (εκτός Πυροβολικού) της Αγίας Βαρβάρας (για το Πυροβολικό) και τώρα του Προφήτη Ηλία για το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.



Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα patches, που δεν είναι υποχρεωτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτά σε εθελοντική βάση, από όποιον το επιθυμεί, είναι του Αγίου Νικολάου για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και των Ταξιαρχών για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.



Η εικόνα χωρίζεται σε τρεις άνισες μεταξύ τους ζώνες.



Στη μεσαία και μεγαλύτερη εικονίζεται η Ανάληψη του προφήτη Ηλία στους ουρανούς. Ο προφήτης, σε ζωηρή στάση, κάθεται σε χρυσό φλεγόμενο άρμα που προβάλλει μέσα από νεφέλες και το σέρνουν τέσσερα καλπάζοντα άλογα.



Χαμηλότερα, ο μαθητής του Ελισσαίος αποδίδεται, με την πλάτη προς τον θεατή, να αρπάζει το ιμάτιο του Ηλία. Αριστερά, σε μικρότερη κλίμακα, εικονίζεται το δευτερεύον επεισόδιο σύμφωνα με το οποίο ο Ελισσαίος διέσχισε με θαυμαστό τρόπο τον ποταμό Ιορδάνη χωρίς να βραχεί.


Στο βάθος της κεντρικής σύνθεσης διακρίνεται πόλη που ταυτίζεται με την Ιερουσαλήμ. Στη δεξιά πλευρά της σκηνής εικονίζεται γονατιστός και με τα χέρια σε στάση δέησης ο αφιερωτής της εικόνας, ο Κρητικός ιερομόναχος Σωφρόνιος Φασκόμηλος, όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή.



Στις άλλες δύο ζώνες ιστορούνται έξι επεισόδια από το βίο του προφήτη: επάνω αριστερά, στο πρώτο διάχωρο, ο προφήτης εικονίζεται δύο φορές, μία να συνομιλεί με μια χήρα που του προσφέρει νερό και ψωμί και μία δίπλα να δέχεται τροφή από ένα κοράκι· ακολουθεί η ανάσταση του νεκρού υιού της χήρας, και κάτω αριστερά ο προφήτης να σκοτώνει τους ιερείς του Βάαλ, αφού πρώτα κατάφερε να ανάψει φωτιά στο βωμό με την προσευχή του, ενώ δίπλα κατεβαίνει φωτιά από τον ουρανό που τυλίγει στις φλόγες τον πεντηκόνταρχο και τον στρατό του. Κάτω και αριστερά αναγράφεται η υπογραφή του Κρητικού ζωγράφου Θεόδωρου Πουλάκη.

https://www.ekklisiaonline.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά