ΠΟΜΕΝΣ: Συνυπηρέτηση Στελεχών των Ε.Δ. με συζύγους Εκπαιδευτικούς


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί, κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,
  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής περιόδου, έγινε αποδέκτρια πιθανής δυσαρμονίας της ευεργετικής διάταξης του άρθρου 21Α του ν.2946/2001, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν.4553/2018.
  1. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο: «1. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.  2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός».
  2. Κατόπιν καταγγελιών από εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών, μας γνωστοποιήθηκε ότι στο σύστημα καταχώρησης αιτήσεων απόσπασης του Υπουργείου Παιδείας (ΟΠΣΥΔ), περιορίζεται η δυνατότητα απόσπασης των εκπαιδευτικών συζύγων στρατιωτικών, μέχρι την λήξη του εκάστοτε σχολικού έτους και όχι διδακτικού κατά σαφή παρέκκλιση της νομοθεσίας.
  1. Το ανωτέρω επιφέρει ως συνέπεια οι παραπάνω εκπαιδευτικοί να πρέπει να επιστρέψουν στην έδρα της οργανικής τους θέσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού προκειμένου να εκτελέσουν τη θερινή τους υπηρεσία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα (ακόμα και σε νησιωτική περιοχή) από την έδρα στην οποία εξακολουθεί να υπηρετεί ο σύζυγος τους στρατιωτικός.
  1. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει αποσυρθεί το διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με αριθμ. Πρωτ. 146929/ Ε2/ 07-09-18  επί του ν. 4553/2018,  υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Δ/νσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού,  σύμφωνα με το οποίο,  σε περίπτωση μη ύπαρξης λειτουργικού κενού κατά τη διαδικασία τοποθέτησης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών συζύγων στρατιωτικών, σε λειτουργικά κενά της περιοχής που αποσπάστηκαν, καλεί τις Δνσεις σε μια σειρά ενεργειών που αντίκεινται ευθέως και αναιρούν τον εν λόγω νόμο, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει και με προηγούμενο έγγραφο μας (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/413-synypiretisi-stratiotikon-me-syzygous-ekpaideftikoys ).
  1. Συγκεκριμένα και ενώ ο νόμος ορίζει ρητά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών συζύγων στρατιωτικών στην έδρα της πόλης του στρατιωτικού συζύγου ή σε ακτίνα 20 χλμ από την μονάδα στην οποία υπηρετεί πραγματικά, η προϊσταμένη της διεύθυνσης, με το έγγραφο της απαιτεί, σε περίπτωση μη ύπαρξης λειτουργικού κενού, τη συναίνεση των εκπαιδευτικών στην τοποθέτησή τους πέραν των 20 χλμ παρά τη μνημονευθείσα νομοθετική διάταξη. Καλεί δε τις αρμόδιες Δνσεις Εκπαίδευσης, να ενημερώσουν την υπηρεσία της, ώστε σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός δεν συναινέσει στην τοποθέτησή του πέραν των   20 χλμ, να εξεταστεί η διαδικασία ανάκλησης της απόσπασης του εκπαιδευτικού χωρίς δική του αίτηση.
            Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί, κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,
  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ζητά την άμεση παρέμβασή σας για εφαρμογή της προπαρατεθείσας διάταξης του άρθρου 21Α του ν. ν.2946/2001 όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν.4553/2018, υπό μορφή διοικητικών διευκρινήσεων στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, να υπηρετούν σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα, από τη στρατιωτική Μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη Μονάδα αυτή.
   8. Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά