Απαντήσεις Αποστολάκη για Κυπριακή ΑΟΖ, 32 ΤΑΞ και ΜΟΕ




ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Ε/Π ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ


«Καλημέρα σας,
Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όλοι οι Αρχηγοί, σε μια μέρα η οποία μας κάνει χαρούμενους γιατί καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλον έναν συντελεστή ισχύος.
Έχουμε σήμερα την παραλαβή των εβδομήντα ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA και του τελευταίου από τα δέκα CHINOOK, που είχαμε ξεκινήσει την παραλαβή τους εδώ και δύο χρόνια.
Η παραλαβή των ελικοπτέρων KIOWA δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκεί να σας πούμε ότι είναι ελικόπτερα, μικρότερα βέβαια και μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά μπορούν να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές με τα APACHE. Επομένως τα APACHE τα οποία είναι λιγότερα και εξαιρετικά ακριβά, θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρησιακές τους ώρες για περισσότερο διάστημα.
Εδώ, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για να καταλήξουμε σήμερα να γίνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα που σημαίνει ότι υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Στρατού Ξηράς, του ΓΕΕΘΑ, της Αμερικανικής Πρεσβείας και βέβαια αυτό ξεκίνησε από τη θητεία του προηγούμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από τον προηγούμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ολοκληρώθηκε και βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα.
Ήθελα επ’ ευκαιρία να πω ότι δε θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η αγορά, η προμήθεια των ελικοπτέρων, που είμαστε σήμερα εδώ στην εκδήλωση, κ. Υπουργέ;
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η οποιαδήποτε επαύξηση των δυνατοτήτων μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, νομίζω είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στην κυπριακή ΑΟΖ;
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι παράλληλες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας. Σε κάθε φάση εξετάζεται η κατάσταση, αναλύεται και αποφασίζονται οι επόμενες ενέργειες.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μιας που είστε στο Βόλο, έχετε μήπως να μας πείτε κάτι νεότερο όσον αφορά  το στρατόπεδο «ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ», για την Ταξιαρχία; Θα απομακρυνθεί; Η προσωρινή απόφαση συνεχίζει να ισχύει; Θα αρθεί; Τι εξελίξεις έχουμε;
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επιχειρησιακά είναι λάθος που είναι η 32 Ταξιαρχία στο Βόλο. Μας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και μάλιστα, δε μπορώ να αναλύσω τα προβλήματα στον Τύπο, αλλά έχω εξηγήσει και στους τοπικούς βουλευτές και στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να ετοιμαστούμε και να είναι όλα έτοιμα μέχρι να μεταφερθεί η 32 Ταξιαρχία, παραμένει εδώ. Αλλά θα βρούμε ένα αντίστοιχο για να μη μείνει η υπόλοιπη πόλη χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μη χαθούν οικονομικοί πόροι από την πόλη. Ωστόσο, θέλω και εσείς όλοι να καταλάβετε ότι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα πρέπει να είναι μονομερείς, όπως αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία απαιτεί να παραμείνει για τους δικούς της λόγους που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χρονικά, μπορείτε να προσδιορίσετε αυτή τη μετεγκατάσταση;
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά να ξέρετε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της στην Αττική, σε δύο στρατόπεδα. Όταν αυτά ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουμε.
ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΟΥ: Υπουργέ, πως πάνε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Είναι το ελληνικό κλιμάκιο στην Τουρκία. Περιμένετε κάτι απτό ή είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου;
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά