Το μέλλον των ΚΕΝ στα χέρια του Καμμένου. Τι λέει η απόφαση



Πληροφορίες για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων φέρνει στο φως η ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα:
Μια σημαντική ευκαιρία να αποδοθεί στο λαό της Άρτα το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, γνωστό παλαιότερα ως ΚΕΥΓ, και σήμερα ως ΚΕΝ, έρχεται ουρανοκατέβατη, μετά την απόφαση του ΓΕΣ να διαλυθεί και να σταματήσει τη λειτουργία του, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του στρατεύματος και των επιχειρησιακών του αναγκών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ, το ΚΕΝ Άρτας μαζί με το 9ο ΣΠ του ΚΕΜΧ (Ναύπλιο) και του ΚΕΔΒ (Καλαμάτα), διαλύονται και σταματούν τη λειτουργία τους.

Είναι βέβαια γνωστό πως το ΚΕΝ, αν έμενε ανοιχτό, αυτό γίνεται από το 2012 και μετά μόνο μετά τις παρεμβάσεις του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Γκόκα, προς τη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετά το 2015, με τις παρεμβάσεις της Όλγας Γεροβασίλη που ως υπουργός στη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, θα ήταν αδιανόητο να αφήσει το ΚΕΝ να κλείσει, αφού τα πολλά προηγούμενα χρόνια η τοπική κοινωνία εθίστηκε στην ιδέα πως οι φαντάροι αποτελούν «μοχλό ανάπτυξης» της τοπικής οικονομίας!
Όμως με τα μνημόνια να απαιτούν περικοπές, με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας να αλλάζουν προσανατολισμούς και σχεδιασμούς, το ΚΕΝ οδηγούνται αργά αλλά σταθερά σε κλείσιμο, αλλά παρέμενε ανοιχτό με… «αναπνευστήρα» λόγω της εντοπιότητας του πρωθυπουργού και της ισχυρής στη κυβέρνηση υπουργού Όλγας Γεροβασίλη.
Τελικά, οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί και οι αμυντικές ανάγκες της χώρας, οδηγούν το ΚΕΝ Άρτα στο περιθώριο των εξελίξεων, κάτι που όμως δεν είναι αναγκαστικά καταστροφικό, ούτε θα επηρεάσει τη πόλη και τη περιοχή στην εξέλιξή της.
Αντίθετα, αν παρθούν τώρα, τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, που αναζητά την κατασκευή Διοικητηρίου (λόγω ακαταλληλότητας των ενοικιασμένων κτιρίων), στα χωράφια της Άρτας, αλλά κι αν υπάρξει πολιτική βούληση από τη κυβέρνηση και τους δύο τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, μπορεί το ΚΕΝ να αποδειχτεί η καλύτερη επένδυση για την τοπική μας κοινωνία.
Το στρατόπεδο, το ΚΕΝ Άρτας, είτε για να μην εγκαταλειφτεί, είτε για να μην χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, είναι αναγκαίο να παραχωρηθεί στη Περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο την στέγαση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στο νοίκι και επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.
Από το άλλο μέρος, εάν και εφόσον ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, επιμείνει να μην ζητά να αξιοποιήσει η Περιφέρεια το ΚΕΝ, αλλά να αναζητά λύσεις άλλες, που θα βρούν αντίθετη την τοπική κοινωνία, θα βρεθεί στο μέλλον απολογούμενος γιατί άφησε την ευκαιρία αυτή να χαθεί.
Η απόφαση
Η απόφαση για την ανασυγκρότηση, στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών, από το αρμόδιο υπουργείο, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξείς:
Αποφασίζουν:
α) Την διάλυση του 9ου ΣΠ του ΚΕΜΧ (Ναύπλιο), του ΚΕΔΒ (Καλαμάτα) και του ΚΕΝ Άρτας
β) Την αναδιοργάνωση των:
1) 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι), 11ου ΣΠ (Τρίπολη) και 547 Α/Μ ΤΠ (Ρέθυμνο)
2) ΚΕΕΜ (Σπάρτη), ΚΕΤΘ (Αυλώνα) και ΚΕΠΒ (Θήβα)
3) ΣΜΧ με συγκρότηση ΜΑΑ ΜΧ στον πόλεμο (Λουτράκι)
4) ΣΔΒ με συγκρότηση ΜΑΑ ΔΒ στον πόλεμο (Αθήνα)
5) 586 Μ/Π ΤΠ με κατάργηση της ειρηνικής οργάνωσης σύνθεσης (Λόχοι Εκπαίδευσης) και αποστολής που αφορούν την εκπαίδευση Ν/Σ (Γρεβενά)
γ) Τη συγκρότηση Στρατιωτικού Μουσείου τύπου «Β» στο Μεσολόγγι
Σύμφωνα με το έγγραφο, πρόθεση του ΓΕΣ είναι η εκτέλεση παράλληλων εργασιών απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιοργάνωσης – συγκρότησης – διάλυσης των παραπάνω Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων στο πλαίσιο των αποφάσεων – γνωματεύσεων του Α.Σ.Σ. (Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο), μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης από τον κ. ΥΕΘΑ.(Π. Καμμένος)
Στο πλαίσιο των παραπάνω, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προβούν από τώρα στις καθ’ αρμοδιότητα ενέργειες για την απομείωση του αποτυπώματος:
α) των αναδιοργανώμενων / διαλυόμενων Μονάδων Υπηρεσιών Στρατιωτικών Καταστημάτων, διατηρώντας μόνο το εντελώς απαραίτητο προσωπικό και υλικό τα οποία μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Ορίζεται ως ο αρμόδιος Φορέας υλοποίησης της αναδιοργάνωσης ο οποίος να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση της θεσμικής διαδικασίας αναδιοργάνωσης – συγκρότησης -διάλυσης των παραπάνω Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων:
-Την έκδοση οργανωτικής διαταγής υπό τύπου σχεδίου υπουργικής απόφασης
-Την κατάργηση – αναθεώρηση – τροποποίηση των αντίστοιχων Π.Ο.Υ.
-Την τροποποίηση της ΠαΔ 0-15 Περί Σύστασης Οργάνωσης και Λειτουργίας των Στρατιωτικών Λεσχών
-Να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες τροποποίησης σχεδίων διαταγών, που προκύπτουν από την επιχειρησιακή απενεργοποίηση των Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων της παραγράφου 1α και της ΛΑΦ Καλαμάτας.
-Να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες μεταθέσεων για τη σταδιακή μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, με γνώμονα τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 2.
-Να μεταθέσει το πολιτικό προσωπικό των δομών που διαλύονται σε κοντινές στρατιωτικές δομές ή άλλες αναλόγως δηλώσεων προτίμησης.
-Να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες, κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες που αφορούν απογραφή – διακίνηση αποθεμάτων πυρομαχικών, Κύριων Υλικών (ΚΥ), λοιπών υλικών και μέσων, αποθεμάτων καυσίμων – λιπαντικών, ανταλλακτικών, αποθεμάτων τροφίμων (βασικοί φόρτοι επιστρατευμένου στρατού), εντύπωση – ΣΔΗΜ και τυχόν πλεοναζόντων υλικών.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά