Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2018 στον ρ/φ σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
Για την τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια:
Είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δεν χρειάζεται ούτε να το αναβαθμίσουμε, ούτε να το υποβαθμίσουμε αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι κραυγές που δεν οδηγούν πουθενά. Κατά κύριο λόγο οι κραυγές, οι αλαλαγμοί αρκετές φορές έρχονται από την πλευρά της γείτονος χώρας. Το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιου τέτοιου είδους περιστατικό ήταν μέσα στα σενάρια που επεξεργαζόμαστε, κάτω από τη λογική της πιθανότητας οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν, να μην πηγαίνουν καλά και να προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική, με λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να προσανατολίσουν σε άλλη κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια και οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό έχουν σαφείς εντολές και για την περιφρούρηση των συνόρων μας αλλά και για την επιτήρηση της κατάστασης με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Εάν η κλιμάκωση των παραβιάσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερο επεισόδιο:
Να λύσουμε ένα ζήτημα που συχνά ακούνε οι ακροατές αλλά ίσως μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται με ακρίβεια. Όταν λέμε 52 παραβιάσεις δεν σημαίνει ότι 52 αεροπλάνα περάσανε στον εναέριο χώρο αλλά σημαίνει ότι 52 φορές κάποια αεροπλάνα, μπορεί και ένα, μπορεί και δύο, μπορεί και τρία παραβιάσανε την γραμμή που ανήκει στην Ελλάδα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η Τουρκία αντιδρά σήμερα, και στο εσωτερικό της λόγω εθνικισμών, και στην εξωτερική πολιτική με μια νευρικότητα και με μια ανιστόρητη και απαράδεκτη σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις συμπεριφορά. Μιλάω συγκεκριμένα και για την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας , η οποία είναι ανιστόρητη, είναι απαράδεκτη, είναι εκτός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε, μεταφέροντας όλη τη δική μας επιχειρηματολογία, την οποία τη μεταφέρουμε με αποδείξεις σε σχέση με τις παραβιάσεις, σε όλα τα διεθνή φόρα. Άρα, με μία έννοια, όταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέμε, ότι επαγρυπνούμε εννοούμε, πολύ περισσότερο ότι επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, παίρνουμε όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να είναι σίγουροι όλοι ότι αυτοί οι οποίοι έχουν σχέση με την κατάσταση και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Ναυτιλίας και στο Εθνικής Άμυνας είναι στη θέση τους και με σαφείς εντολές.
Για τις αντιφάσεις ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργός και το τουρκικό ΥΠΕΞ:
Εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, και πάλι προς γνώση, πολύ πυκνά πια οι Τούρκοι αξιωματούχου αναφέρονται στους Οθωμανούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι σημερινοί Τούρκοι προέρχονται από τους Οθωμανούς αλλά πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ουΑιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει και ο Κεμάλ έστησε ένα κράτος της νέας Τουρκίας με βάση τη συνθήκη της Λοζάννης. Αυτό δείχνει όμως, τι έχουν μερικοί στο μυαλό τους και αυτό δεν είναι καλό. Γνωρίζετε πως ό,τι κατέχουμε σαν Ελλάδα, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και η γη και τα νησιά και οι βραχονησίδες έχουν κατακτηθεί με αγώνες του ελληνικού λαού και ήρθαν οι συμβάσεις να το επικυρώσουν. Έχουμε λοιπόν διεθνείς συμβάσεις και ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, στις αρχές του 20ου Αιώνα, μεταβιβάζεται όλος αυτός ο χώρος στην Ιταλία και έχουμε και δεύτερη σύμβαση όπου η Ιταλία, η τότε Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες μεταβιβάζουν αυτή την περιοχή στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη» και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως.
Απαντώντας στο ερώτημα ένα υπάρχει στην Ελλάδα εθνικιστικός παροξυσμός:
Επειδή θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει και ψυχραιμία, και χρειάζεται μέσω της γνώσης να έχει νηφάλια ματιά στα γεγονότα, πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στις εθνικιστικές και πολεμοκάπηλες κραυγές που αλλού βγαίνουν από το θυμικό και αλλού δεν ξέρω από πού βγαίνουν. Θέλω ιδιαίτερα να χαρακτηρίσω την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και σε ένα εθνικό θέμα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ακροδεξιό και με μια έννοια επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Και βεβαίως δεν λέει ποτέ τι πρέπει να γίνει. Εγώ λέω λοιπόν ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί που πρέπει να είναι και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και ο ελληνικός λαός μπορεί με ασφάλεια να αφιερωθεί στα ειρηνικά του έργα και το πρώτο και το βασικό μας έργο είναι να φύγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή εποπτεία.
Για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα:
Θα πρέπει να θυμηθούν όλοι ότι με πολύ μεγάλη καθαρότητα ειπώθηκαν και από τον πρωθυπουργό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εθνικές θέσεις και μάλιστα θα έπρεπε να διαπιστώσουν μια αλλαγή προς το ηπιότερο εκ μέρους του Τούρκου πρόεδρου από την πρώτη μέρα της επίσκεψης στη δεύτερη μέρα. Δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την προσήλωση και τον προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου