Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο των Μαχών στο Ελ Αλαμέιν

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, παρέστη στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο των Μαχών στο Ελ Αλαμέιν στην Αίγυπτο.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Σεντκί Σομπχί.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν και απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Είμαστε εδώ, με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τιμήσουμε εκείνους που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, και κυρίως τον Εξοχότατο κ. Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της φίλης χώρας της Αιγύπτου, που χάρη στην αμέριστη συμπαράστασή τους, τιμούμε από κοινού, με κατάνυξη και υπερηφάνεια, κάθε χρόνο, τη Μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Αγωνιστών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, στον επιβλητικό χώρο του Ελληνικού Στρατιωτικού Μνημείου στο Ελ Αλαμέιν, εδώ, όπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιταλο-γερμανικό άξονα.

Συγχαρητήρια οφείλω να πω και στους ελληνικούς  συνδέσμους - σωματεία της Αιγύπτου που με την ενεργό παρουσία και την προσφορά τους, αναδεικνύουν και ενισχύουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ δύο μεγάλων εθνών και πολιτισμών, του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους μαθητές που είναι σήμερα εδώ.

Σήμερα έχουμε την τιμή να βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση. Σε μία εκδήλωση μνήμης, η οποία δεν έχει μόνον εθνικό, αλλά και οικουμενικό, πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς Έλληνες, αλλά και τους λοιπούς συμμάχους. Τιμούμε μαζί το μεγαλείο της νίκης του κάθε δημοκρατικού και ελεύθερα αντιστεκόμενου λαού κατά του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, εμπνεόμαστε από τον αγώνα τους, παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία τους.

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία είχε γράψει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Και οι Έλληνες έκαναν πράξη τα λόγια του.

Σήμερα η μνήμη μας στρέφεται στο σάλπισμα του στρατιώτη από τα τείχη του κοιμητηρίου, στις Ελληνικές σημαίες στις ταφόπλακες των Ελλήνων στρατιωτών, σε μια επέτειο που δικαίως γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αγώνων της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, για την ελευθερία σε έναν αγώνα που αποτέλεσε συνέχεια του ηρωικού αγώνα των βουνών της Πίνδου, των οχυρών, της Κρήτης, της εθνικής αντίστασης, αλλά και προοίμιο του Ρίμινι, του Αιγαίου και της Νορμανδίας.

Και δεν θα μπορούσε αλλιώς. «Έλληνες εσμέν», όπως αναγράφεται και στο μνημείο.

Ο Ελληνισμός δεν υπέστειλε ποτέ τη Σημαία. Από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στον Ολοκληρωτισμό. Αγωνίστηκε με θάρρος και πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας.

Αγωνίστηκε, υπερβάλλοντας εαυτόν, σε ένα γεωγραφικό εύρος, πολύ μεγαλύτερο από τον άμεσο περίγυρο της χώρας μας.

Βεβαίως δίπλα σε αυτές τις σελίδες δόξας υπάρχουν και οι σελίδες του πόνου και της οδύνης που γνώρισε ο λαός μας κατά την τριπλή Κατοχή.

Υπάρχει η φρίκη του Ναζισμού και του Φασισμού, όπως εκφράστηκε ανάγλυφα με τις ομαδικές εκτελέσεις, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Κοκκινιά, στην Καισαριανή, στο Δοξάτο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μεγάλη, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, η προσφορά της Ελλάδας στον Αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Μεγάλο και το μερίδιο της Νίκης που της αναλογούσε. Το οποίο δεν μπόρεσε να διεκδικήσει, στο βαθμό που θα έπρεπε, καθώς τη μπότα της τριπλής κατοχής διαδέχθηκε η λαίλαπα του Εμφυλίου Πολέμου.

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε, να προβληματιστούμε. Οφείλουμε να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουμε οι νεότεροι. Γιατί όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, υπονομεύει το παρόν, αλλά και το μέλλον του.

Μήνυμα της ημέρας αποτελεί το παράδειγμα της συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλαν υπερβαίνοντας εαυτόν οι προηγούμενες γενιές.

Η διασφάλιση της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και του δημιουργικού διαλόγου επιτυγχάνεται μόνο με συλλογικές προσπάθειες κρατών, λαών και κυβερνήσεων που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά, αλλά και τις ίδιες αρχές.

Οφείλουμε μέσω της συνεργασίας να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές, δημιουργώντας αναχώματα σε μελλοντικές πιθανές συγκρούσεις, προστατεύοντας την ανθρωπότητα από τη φρίκη του πολέμου.

Το Ελ Αλαμέιν σφράγισε τη φιλία μεταξύ των χωρών μας, καθιέρωσε την πεποίθηση ότι η ειρήνη, η ευημερία και η ευτυχία είναι εφικτές μόνο μέσα από το σεβασμό του Διεθνούς δικαίου, από το σεβασμό σε αξίες και ιδανικά οικουμενικά.

Ο δρόμος για τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών και δογμάτων είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Δύσκολος, όταν μιλάμε για αυτά σε μια περιοχή ρευστότητας και κρίσεων, στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που στη σημερινή συγκυρία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα και την ειρήνη των λαών. Θέλουμε αυτό το σταυροδρόμι να αποτελεί πηγή δημιουργικότητας και όχι διενέξεων.

Και ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος μας, να προχωρήσουμε μπροστά, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θέτοντας πρωταρχική μας ευθύνη την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.

Σε αυτή τη βάση, δεν πρέπει να φεισθούμε προσπαθειών προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων, αλλά και στις απαιτήσεις των πολιτών μας, που, όπως και τότε, το ένστικτό τους αποδεικνύεται αλάνθαστο.

Πριν από λίγες ώρες επιστρέψαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου και πάλι η διεθνής κοινότητα ζητάει την εμπλοκή της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη διαμόρφωση ενός πυλώνα σταθερότητας που μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό πράττουμε.

Θα ολοκληρώσω δανειζόμενος τη φράση ενός Αμερικανού φιλοσόφου, του Ρίτσαρντ Ρόρτυ ο οποίος λέει ότι «ένας λαός γράφει την ιστορία του όχι για να αφηγηθεί το παρελθόν του, αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον».

Όλοι μας, αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και το χρέος που φέρουμε έναντι της ιστορίας, της δόξας και της θυσίας, που μας κληροδότησε η 1η Ελληνική Ταξιαρχία.

Καθένας από τους αγωνιστές αυτούς είναι αθάνατος, ζει στις ψυχές και στο μυαλό μας και εμείς τους διαβεβαιώνουμε, ότι θα κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της τιμής και της ευθύνης και αν χρειαστεί, θα βαδίσουμε στα δικά τους χνάρια υπερασπιζόμενοι κάθε σπιθαμή του ελληνικού εδάφους, αλλά και όπου αλλού η πατρίδα μας τάξει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοί τους.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθιέρωσε φέτος το 2017 ως έτος βετεράνων και εθνοφυλάκων.

Υποκλινόμαστε στους εν ζωή ήρωες όπως ο Γιάννης Νικολόπουλος που βρίσκεται σήμερα εδώ, αλλά και σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που αποτελούν τα ζωντανά παραδείγματα για την πορεία μας στο αύριο.

Γονατίζουμε και προσκυνούμε τους ήρωες που έπεσαν σε αυτόν εδώ των τόπο. Αιωνία να είναι η μνήμη τους. Είναι οι αθάνατοι νεκροί της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας.

















Υποκλινόμαστε στις σημαίες και δίνουμε όρκο υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της Δημοκρατίας αλλά και του δικαίου για όλη την πορεία μας στο μέλλον».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά