Απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. της Ολομέλειας της 25ης Οκτ.2017 που αφορούν τους Ε.Μ.Θ



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΣΤ΄
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Με το άρθρο 2 υπάρχει πρόβλεψη για προεδρικό διάταγμα για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων σε εθελοντές μακράς θητείας βαθμού ανθυπασπιστή. Εδώ, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ακούστηκε μια ένσταση –που δεν τη βρίσκω να έχει βάση- ότι αυτοί οι αξιωματικοί θα διεκδικήσουν δικαστικά χρηματικές απολαβές.
Ο βαθμός αυτός απονέμεται τιμητικά και δεν νομίζω ότι στηρίζεται κάπου νομικά να διεκδικηθούν χρήματα. Εξάλλου και οι ίδιοι οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι ο βαθμός αυτός είναι τιμητικός και είναι αναγνώριση των προσπαθειών αυτών των ανθρώπων όλα τα χρόνια που ήταν στον ελληνικό Στρατό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ
Στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχουν και πολλές παγίδες, όπως το άρθρο 2 που αφορά τον αποστρατευτικό βαθμό του ανθυπολοχαγού στους εθελοντές μακράς θητείας. Τους δίνετε το τυρί, αλλά τους δίνετε και μία φάκα. Τεχνηέντως στέλνετε τα στελέχη στη διαδικασία των ομαδικών προσφυγών στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο από το ελληνικό κράτος.(Προσφυγές για ποιο λόγο;Τι ακριβως να διεκδικησουμε ;Δεν μας λεει ποιο ειναι το αυτονοητο!)
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προτρέπετε είκοσι χιλιάδες κόσμο και πλέον, είτε βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία είτε βρίσκονται στην εφεδρεία, να τρέχουν σε δικηγόρους για να παίξετε εσείς το ψηφοθηρικό παιχνίδι σας Οφείλετε να γνωρίζετε, και το λέω με υπογραφή, ότι κανένας βαθμός δεν δίνεται χαριστικά.(Σε δικηγόρους τρέχουμε για να διεκδικήσουμε το επιπρόσθετο2% υπερ ΕΛΟΑΣ και τις διπλές εισφορές στα Μετοχικά Ταμεία που το κόμμα σας μας επέβαλε)
Η Νέα Δημοκρατία έχει τίμιες προτάσεις. (Ποια ακριβώς τίμια πρόταση εκανε πράξη η ΝΔ μέχρι το 2015;)Προσέξτε! Είπατε –είπε και ο εισηγητής σας- ότι ο βαθμός που δίνετε είναι τιμητικός και δεν υποχρεούται το κράτος σε παροχές. Αν το πιστεύετε, κύριε Υπουργέ και εσείς, το πιστεύει και ο εισηγητής σας, να το γράψετε ρητώς στον νόμο. Να κάνετε την προσθήκη όπως εσείς την υποστηρίζετε. Αν, όμως, δεν το πράξετε, τους εμπαίζετε.
Εμείς λέμε ότι κάθε βαθμός έχει συνέπειες, μισθοδοτικό κόστος για τους εν ενεργεία, συνταξιοδοτικό και μερισματικό κόστος για τους εν αποστρατεία και ξίφος για όλους που παίρνουν τον βαθμό του ανθυπολοχαγού το οποίο ξίφος στοιχίζει 350 ευρώ... (Για ποιο ξίφος μιλατε;Ο Εφ.Ανθλγος λαμβάνει ξίφος;Εδω υπάρχουν Αξκοι ε.α απο ΑΣΣΥ που δεν εχουν λάβει ξιφος!!Αυτο ειναι το οικονομικό κόστος που επικαλείσθε;Το ξιφος;Για ποιους εν ενεργεια εχει μισθολογικο κόστος;Αφου ο βαθμός δίνεται με την αποστρατεία και οι ΕΜΘ εχουν συγκεκριμμένη μισθολογική εξέλιξη που δεν επηρεάζεται απο τον διοικητικό βαθμό!!Σαν ε.α στρατηγός θα επρεπε να γνωρίζετε οτι η σύνταξη και τα μερίσματα επίσης υπολογίζονται με τον οικ.βαθμό και οχι με τον διοικητικο!!!)

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ξέρετε καλύτερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Το λέτε συνέχεια. Υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Το κόστος είναι μεγάλο.(Μα καλά ψηφίζετε το αρθρο 4 που δινει αναδρομικά βαθμους και μισθολογικές προαγωγές σε 100δες Αξκους απο ΑΣΣΥ του 1990 με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και δεν ψηφιζετε το αρθρο 2 που δεν εχει κανενα κόστος;) Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προβλέπει κόστος, κύριε Υπουργέ. Μας το δώσατε...: Αν, όμως, εξασφαλίσετε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έστω και καθυστερημένα, την πίστωση που απαιτείται σημαίνει ότι την έχετε εξασφαλίσει. Εμείς θα το εξετάσουμε με θετικό πρόσημο. Εμείς σεβόμεθα την κατηγορία αυτών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.(Heloo.... το ΓΛΚ δεν αναφέρει κόστος στην εκθεσή του ,απλούστατα διότι ΔΕΝ υπάρχει οικ.κοστος!!)
Και θέλω να σας ενημερώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων προέρχεται από τη γενέτειρά μου και από την εκλογική μου περιφέρεια. Θα μπορούσα λοιπόν να λαϊκίσω και να συμφωνήσω μαζί σας. Εγώ, όμως, υποστηρίζω, όπως και η παράταξή μας, αυτά τα στελέχη και δεν τους εμπαίζουμε.(Ποτέ ουτε εσεις ουτε η παραταξή σας τα υποστηρίξατε!!Απλα την κατηγορία των ΕΜΘ  την θέλετε όμηρο στις προεκλογικές σας υποσχέσεις και στα ρουσφέτια σας να συνωστίζονται έξω απο τα πολιτικά σας γραφεία!!Οτι αδικίες εχει υποστεί ο θεσμός,από την παράταξη σας και από το ΠΑΣΟΚ τα έχει υποστεί!!Βλέπε Υπ.Αποφαση Καραμπελλα κ.λ.π)
Τους πετάτε βορά στους δικηγόρους και στα δικαστήρια. Αν θέλετε, εδώ είμαστε. Κάντε τη ρύθμιση. Προβλέψτε το, εάν είναι χαριστικός. Ρυθμίστε το νομοθετικά. Εάν δεν είναι, εξασφαλίστε την πίστωση. Εμείς είμαστε θετικοί σε κάθε λύση που προτείνουμε.(Γιατι όταν ήσασταν στην εξουσία αραγε δεν κανατε πράξη τις εκκλήσεις μας για βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ όμοια με των Εθελοντών-Εθελοντριών)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣΌσον αφορά το άρθρο 2 για τον αποστρατευτικό βαθμό ΕΜΘ είναι μια ρύθμιση που στοχεύει στην αποκατάσταση στρεβλώσεων. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, όμως, στην ουσία –και θα το καταθέσουμε στα Πρακτικά- ζητάει δύο απλά πράγματα τα οποία σίγουρα έχουν σχέση και με το Υπουργείο Άμυνας: Ζητάει την άρση αδικίας με την επιπλέον κράτηση 2% επί ΕΛΟΑΣ το οποίο χρειάζεται μια απλή νομοθετική ρύθμιση. Θα πρέπει να συνεργαστεί το Υπουργείο Άμυνας με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών. Για αυτό στην αρχή είπαμε ότι είναι απών το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας.
Όλοι οι ΕΜΘ είχαν καταταγεί ως ΟΠΥ, ΕΠΥ κλπ και μετά εξελίχθηκαν ως ΕΜΘ. Από την κατάταξη έως την αποστρατεία τους παρακρατείται από τον μισθό τους 4%. Ζητάνε δύο απλά πραγματάκια. Δεν ζητάνε κάτι άλλο οι ΕΜΘ. Και μην ξεχνάμε ότι οι ΕΜΘ αυτήν τη στιγμή είναι η ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Οι ΕΜΘ είναι ο βασικός κορμός του στρατεύματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Η πολιτεία, αποδεχόμενη την επιβεβλημένη από μέρους της ηθική αναγνώριση στον θεσμό των εθελοντών μακράς θητείας, κατέστησε αναγκαία την επανεξέταση και την επίλυση του θέματος της βαθμολογικής τους εξέλιξης σε σχέση με τον αποστρατευτικό τους βαθμό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)  Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στις υπόλοιπες βουλευτικές τροπολογίες. Ο κ. Σαρίδης έχει δίκιο. Είναι μια τροπολογία για την παρέμβαση της πρόσθετης εισφοράς 2% καταβαλλόμενης από Εθελοντές Μακράς Θητείας. 
Έχετε δίκιο, κύριε Σαρίδη. Δεν μπορώ όμως να την περάσω αυτή τη στιγμή, αν δεν έχω έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους. Δεσμεύομαι όμως εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι ήδη την έχουμε ζητήσει. Ήδη έχουμε ζητήσει να μας κάνουν μια ανάλυση κόστους. Αν την έχουμε σήμερα –δεν πιστεύω βέβαια ότι θα έχουμε τόσο ταχεία απάντηση- θα γίνει δεκτή, αλλιώς δεσμεύομαι ότι θα περάσει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. 


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣΜε το άρθρο 2 έχετε ξεσηκώσει πολύ κόσμο. Λύνει τελικά προβλήματα η απονομή αποστρατευτικού βαθμού στους εθελοντές μακράς θητείας ή μήπως με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε νέα ραντεβού στο κτήριο της Ευελπίδων; Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου σχετικά με αυτήν την τροπολογία για την οποία τοποθετήθηκε και ο Υπουργός, που μας καλύπτει, για να είμαστε και ειλικρινείς, το ότι είπε ότι εξετάζει το θέμα, θα το εξετάσει είτε σύντομα είτε αργότερα. 
Πρόκειται για μια τροπολογία που αφορά τους εθελοντές μακράς θητείας, οι οποίοι είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και την 31/12/1992 κι οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τον Απρίλιο του 2013 και για το διάστημα που υπηρετούσαν σαν εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ΕΠΥ, με κράτηση 2% υπέρ ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ, δηλαδή σε μια πρόσθετη επιβάρυνση στην εισφορά ύψους 4%, που, επίσης, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στρατιωτικών κατέβαλαν.
Η άδικη αυτή κατάσταση, η οποία δεν είναι μόνον για τη συγκεκριμένη κατηγορία των στρατιωτικών, οφείλεται σε αβλεψία κατά τη σύνταξη του άρθρου 7 του ν. 3257/2004, όπως αυτό τροποποίησε το άρθρο 15 παράγραφος 2 του ν. 2936/2001, όπου δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι οι εθελοντές μακράς θητείας όταν υπηρετούσαν ως ΕΠΥ κατέβαλλαν κανονικά τις ίδιες με τους ομοιόβαθμούς τους εισφορές 4% υπέρ των ειδικών λογαριασμών αλληλοβοηθείας.
Ας σημειωθεί, δε, πως η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση ύψους 2% στους συγκεκριμένους εθελοντές μακράς θητείας και για το διάστημα που υπηρετούσαν ως ΕΠΥ χαρακτηρίζεται από τα Ταμεία ως κοινωνικός πόρος, ενώ δεν παρατηρήθηκε σε άλλες κατηγορίες στρατιωτικών. 
Με την επίλυση, όποτε και αν έρθει, -είτε σήμερα έρθει, είτε μετά από έναν μήνα, είτε μετά από δύο μήνες έρθει- της παραπάνω προβληματικής κατάστασης απαιτείται σαφώς και η νομοθετική παρέμβαση. Αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση προσπαθήσαμε να φέρουμε σήμερα εδώ. Σε αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση θα επιμείνουμε το ερχόμενο χρονικό διάστημα για να θυμίζουμε και στον Υπουργό τις δεσμεύσεις που έχει πάρει ως προς αυτό.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ο νομοθέτης κατά τη διάρκεια του οποιουδήποτε σχεδιασμού πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο σχεδιασμός αυτός σε μερίδα πολιτών οι οποίοι αδικούνται. Οι αδικίες πολλές φορές, ενώ μπορούν να λυθούν τις στιγμές που γεννιούνται, δεν επιλύονται. Το μικροκομματικό συμφέρον τοποθετείται πάνω από το δημόσιο συμφέρον, πάνω από το δίκαιο των πολιτών. Το αν είναι υπεύθυνοι άλλοι για την αδικία στην οποία έχει περιέλθει μερίδα των Ελλήνων πολιτών, αυτό δεν έχει καμμία αξία. Παίρνουμε αξία από τις δικές μας πράξεις και χάνουμε αξία από τις δικές μας λιποταξίες απέναντι στη θέση ευθύνης που κατέχουμε.
Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία αυτή, να μας την φέρει. Όποτε μας την φέρει, η Ένωση Κεντρώων θα τη στηρίξει σαν να μην ήταν δικιά της πρωτοβουλία, σαν να ήταν πρωτοβουλία όλου του ελληνικού λαού.Ευχαριστώ πολυ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ: Με το άρθρο 2 χορηγείται ο καταλυτικός αποστρατευτικός βαθμός του ανθυπολοχαγού στους εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος)

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 ως έχει;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Παρών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ: Παρών. 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ναι. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Ναι. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ναι. 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Ναι. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία. 

Απόσπασμα απο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα με τίτλο "Το «παρών» σαν απουσία "
Καθημερινή 12.12.2014
Στη Βουλή μας, λοιπόν, το «παρών» σημαίνει «δεν είμαι εδώ, δεν θέλω να είμαι εδώ αυτή τη στιγμή, ας λύσουν οι άλλοι το πρόβλημα». Στην προκειμένη περίπτωση, ο βουλευτής δεν αντέχει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί, την οποία ωστόσο μάς κάλεσε να του αναθέσουμε όταν κατέβηκε υποψήφιος. Βουλευτής, ναι, πλην όμως ούτε βουλή θέλει να έχει ούτε βούληση. Προτάσσει έτσι το σώμα του («είμαι παρών») και πνίγει το όποιο πνεύμα του. Πουθενά αλλού το «παρών» δεν δηλώνει τόσο καθαρά την απουσία.....

ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΡΘΟΥΝ!!!
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά