Εκδήλωση μνήμης για τα 74 χρόνια από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στη Λέρο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο, παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τα 74 χρόνια από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στη Λέρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Είναι ξεχωριστή, για μένα στιγμή και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι πάλι μαζί σας, εδώ στο όμορφο νησί της Λέρου, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης, για την 74η επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα».

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» απετέλεσε ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, με πλούσια δράση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την τελευταία του μάχη. Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1943 κατέπλευσε εδώ στο Λακκί της Λέρου, οπότε και δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη, 6 αξιωματικούς και 65 υπαξιωματικούς και ναύτες. Όλοι τους έγραψαν με τη θυσία τους, μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού.

Είναι σημαντικό να τιμούμε τους ήρωες. Γιατί πέρα από την αιώνια ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που επιτέλεσαν στο ακέραιο το υπέρτατο χρέος, προς την πατρίδα τον όρκο τους, τιμούμε και τη μνήμη όλων των ανώνυμων και επώνυμων, που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ πίστεως και πατρίδος.

«Τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δε ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον», όπως αναφέρει ο Περικλής στον «Επιτάφιο». Ευτυχισμένοι μπορούν να είναι μόνο οι ελεύθεροι και πραγματικά ελεύθεροι μόνο οι γενναίοι. Και το πλήρωμα του «Βασίλισσα Όλγα» ήσαν πραγματικά γενναίοι.

Ο δε «υγρός τάφος» του αντιτορπιλικού, μας θυμίζει ότι έχουμε την υποχρέωση να μην υποστείλουμε ποτέ τις Σημαίες και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα κυρίαρχη και υπερήφανη. Η υποχρέωσή μας αυτή απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος, αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι εθνική επιταγή.

Κυρίες και κύριοι,

Επιμετρώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας των ηρώων μας, καλούμαστε να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος. Η κάθε απώλεια έχει το δικό της συμβολισμό, τη δική της ηθική ακτινοβολία που συντηρεί τη φλόγα του δίκαιου και του σωστού, τη διάσταση της φιλοπατρίας, χάρη στην οποία είμαστε όλοι σήμερα ελεύθεροι.

Ειδικά κατά την περίοδο αυτή της γενικότερης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή καλούμαστε όλοι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και με τη βοήθεια της ιστορικής μνήμης και συνείδησης να επικαιροποιήσουμε τα μηνύματα ετοιμότητας και αποτροπής έναντι οιουδήποτε κινδύνου.

Η Ελλάδα ήταν πάντα με το μέρος του καλού. Οι Έλληνες πολέμησαν μόνο υπέρ πίστεως και πατρίδος και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την εθνική τους κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα. Παράλληλα, χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αποτελούμε το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Πρέπει σε ημέρες όπως αυτή να αναλογιζόμαστε και να θυμόμαστε ότι όποιες και αν είναι οι διαφορές μας υπάρχει κάτι βαθύτερο και ιερότερο που μας ενώνει. Αυτό είναι η Ελλάδα. Δεν χωρούν πολιτικές διαφορές στη στήριξη όλων των Ελλήνων στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Καθημερινά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στρατευμένα νιάτα μας και οι εθνοφύλακες μας - που θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τις τελευταίες ασκήσεις τις οποίες επιτελούν υπό τις διαταγές της ΑΣΔΕΝ - διατρανώνουν σε φίλους και αντιπάλους ότι αυτή η γη, αυτές οι θάλασσες, αυτός ο αέρας, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνικά. Η Κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει όχι μόνο με ψυχραιμία τις προκλήσεις, αλλά και με αποφασιστικότητα.

Κάνουμε ένα διαρκή αγώνα, γιατί την αληθινή νίκη την κερδίζουν όσοι είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν για ιδανικά όπως η Ελευθερία, το Δίκαιο, η Αξιοπρέπεια και η Ειρήνη.

Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας, στην ιστορικά επιβεβαιωμένη γενναιότητά μας, να κάνουμε υπερβάσεις ως Έθνος. Γεννηθήκαμε σε αυτή την ιερή γη, αναπνέουμε τον αδάμαστο αέρα της, έχουμε γαλουχηθεί με υψηλές αρχές και ιδανικά, κουβαλάμε κληρονομιά με πνεύμα και άρωμα ελευθερίας.

Σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια προσπαθειών, έχουμε καταφέρει μαζί με τον ελληνικό λαό, η Ελλάδα να μην είναι η χώρα της κρίσης, αλλά μια δυνατή και ελεύθερη χώρα, κάτι που θα φανεί πιο πολύ τον επόμενο χρόνο. Οι πολίτες, μετά από χρόνια θυσιών, θα μπορέσουν να ατενίσουν πάλι με αισιοδοξία το μέλλον.

Κύριε Δήμαρχε, θέλω να συγχαρώ τους ακρίτες κατοίκους αυτού του νησιού και εσάς προσωπικά, που κρατάτε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους εδώ στη Λέρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα στο πλευρό σας.

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε κύριε Δήμαρχε ότι σε αντίθεση με άλλα κακά παραδείγματα, οι κάτοικοι της Λέρου, από την πρώτη στιγμή, στάθηκαν δίπλα στην πατρίδα μας όταν αντιμετώπιζε το μεγάλο πρόβλημα μεταναστευτικού - προσφυγικού. Με ανθρωπιά, με αγάπη, με υπομονή, αγκαλιάσατε ανθρώπους που ήρθαν εδώ όπως εμείς φύγαμε από τη Μικρά Ασία διωγμένοι από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης. Τους αγκαλιάσατε και τους φροντίσατε σε μία περίοδο φτώχειας και αυτό, όπως βλέπετε, πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό τόσο εσάς, αλλά και για την υπομονή του, το λαό της Λέρου, τους στρατιώτες, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και τους εθελοντές, για όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Είχαμε την τύχη φέτος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό Στόλου, να καταδυθούμε στο «Βασίλισσα Όλγα». Για αυτή τη δυνατότητα να ξαναζήσει κανείς την ιστορία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού ένα υποβρύχιο Μουσείο.

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση. Δεν θα υπάρχει κανένα αεροπλάνο το οποίο δεν θα αναχαιτίζεται, δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος. Είμαστε έτοιμοι από θάλασσα, από αέρα αλλά και από στεριά να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση.

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις, Ζήτω το Έθνος, Ζήτω οι ήρωες του «Βασίλισσα Όλγα».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά