Λήμνος: Εορτασμοί μνήμης για τα 102 χρόνια από την Απόβαση στην Καλλίπολη

Οι εορτασμοί μνήμης για τα 102 χρόνια από την Απόβαση στην Καλλίπολη και το ANZAC Day, τελέστηκαν στην Λήμνο στις 20 και 21 Απριλίου 2017, δείχνοντας για ακόμα μια φορά στην παγκόσμια κοινότητα, την συμμετοχή του νησιού  στο παγκόσμιο αυτό ιστορικό δρώμενο. Ακριβώς όπως και το 1915, η αναγνώριση της ιστορικής μνήμης και της συμμετοχής του νησιού, ήταν πάρα πολύ σημαντική και μαζική. Κάτοικοι του νησιού, μαθητές σχολείων, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπρόσωπους ξένων χωρών (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία), απέδωσαν τον απαραίτητο σεβασμό στους νεκρούς όλων των κρατών που πολέμησαν και άφησαν τα κορμιά τους στην Καλλίπολη, αλλά και στα ιερά χώματα της Λήμνου, στα συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου, του Πορτιανού, αλλά και στο Μουσουλμανικό  Συμμαχικό νεκροταφείο.
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του ANZAC από την Λήμνο» για ακόμα μια φορά συνδιοργάνωσαν με τις αρχές του νησιού, τους εορτασμούς. Μ αυτόν τον τρόπο και μαζί με την παγκόσμια πανεπιστημιακή και ιστορική κοινότητα, αποδεικνύουμε την σοβαρότητα της πολιτιστικής –πολιτισμικής σχέσης που αναδύθηκε από την παραμονή στην Λήμνο περισσότερων από 160000 στρατιωτών πριν, κατά, αλλά και μετά  τη διάρκεια της εκστρατείας, στην συνολική διάρκειας του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Και  με σοβαρότητα και περισυλλογή,  βαδίζουμε σύσσωμοι σαν Κοινωνία των Πολιτών, στην συνδιοργάνωση με  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του εορτασμού της εκατονταετηρίδας Υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου(1918-2018), στον φυσικό του χώρο, τον  Μούδρο της Λήμνου, με την πρέπουσα λαμπρότητα του παγκόσμιου Δρώμενου.  Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο που έγιναν όλα τα ιστορικά δρώμενα στον Μούδρο το 2016, καθώς και το νεότευκτο κέντρο ιστορικής πληροφόρησης στο Πορτιανού που εγκαινιάστηκε στις 20.04.2017, θα χρησιμοποιηθούν σαν εφαλτήριο γνώσης για τους επισκέπτες του νησιού συμπληρώνοντας τις ιστορικές διαδρομές του Α΄ Παγκ. Πολέμου αλλά και για τους ιστορικούς, που θα θέλουν να δουν πραγματικές αναπαραστάσεις της θέσης της Λήμνου στην Παγκόσμια Ιστορία. Σαν  Λήμνος λοιπόν,  σε συνδυασμό  με το επικείμενο ερευνητικό ιστορικό κέντρο που ο Σύλλογος μας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στο Παλαιό Πεδινό, μέσα στην καρδιά της τότε περιοχής δράσης, βαδίζουμε με ταχύ ρυθμό στην αναγνώριση της θέσης της Λήμνου, της συμμετοχής της στο παγκόσμιο δρώμενο της απόβασης της Καλλίπολης, αλλά και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για μια καλύτερη απόδειξη των συνεχών δράσεων του Συλλόγου μας αλλά και του νησιού ολόκληρου. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όλους, στο να δημιουργήσουμε  έναν τόπο ειρήνης και να αναδείξουμε ιστορία και πολιτισμό. Και να προχωρήσουμε μαζί για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό αύριο. Για τα παιδιά όλου του κόσμου, πρώτα από όλα . Αλλά και για να μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές ότι έχουμε αντιληφθεί ότι η Ιστορία μας διδάσκει και ότι πρέπει τα λάθη του παρελθόντος να μας γίνουν μαθήματα ειρηνικής ζωής.  Στη σελίδα του Συλλόγου www.friendsofanzac.com σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί πλήρη σειρά από  φωτογραφίες από τους διήμερους εορτασμούς καθώς και όλες οι επίσημες δράσεις για το 2018, για την Λήμνο, την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο γενικότερα.

Ακολουθεί σειρά φωτογραφιών σχετικών με τους επίσημους εορτασμούς του ANZAC Day.

Για τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του ANZAC από την Λήμνο» ( The Lemnos’Friends of ANZAC” Association)
Στυλιανός Α. Μάντζαρης 
Πρόεδρος Δ.Σ. 










Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά