Συνάντηση Καμμένου με τον Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας Hans Peter Doskozil στη Βιέννη

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Βιέννη, μία πόλη της μουσικής και του πολιτισμού, με ξεχωριστή θέση στη μνήμη των Ελλήνων, λόγω της σημασίας που διαδραμάτισε στην ιστορική πορεία της Ελλάδος και στην Ελληνική Επανάσταση, με την αδιάκοπη παρουσία εδώ μια σημαντικής ελληνικής κοινότητας.
 
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο και συνάδελφό μου Hans Peter Doskozil, όπως επίσης και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας για την πολύ ζεστή υποδοχή που είχαμε.
 
Συζητήσαμε για τις αμυντικές μας σχέσεις, οι οποίες χτίζονται μέρα με τη μέρα, στενές σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου.
 
Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό για τις πρωτοβουλίες της κεντροευρωπαϊκής συνεργασίας και για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.
 
Είναι πολύ χρήσιμο να αποκτήσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, χτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ελλάδα, εν μέσω μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, πέρασε τα τελευταία χρόνια και μία σημαντική κρίση σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπου μπόρεσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και παράλληλα δέχθηκε - και δέχεται - ένα πολύ μεγάλο βάρος από τη μετανάστευση από την Ανατολή.
 
Έχουμε δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα, από τη μία πλευρά, το θέμα των προσφύγων και την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από την άλλη πλευρά, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να περάσουν πολίτες τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους μετανάστες.
 
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Υπουργό για τη συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου έχουμε και την αρμοδιότητα που ξεκαθαρίζει το άρθρο 3, ότι όποιος διασώζεται εντός των ελληνικών ή των τουρκικών χωρικών υδάτων, με ευθύνη της Frontex γυρίζει πίσω στην Τουρκία.
 
Ζήτησα τη στήριξη του Υπουργού Άμυνας της Αυστρίας, που ηγείται της πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης, για την εφαρμογή της συμφωνίας και την ενεργοποίηση της Frontex.
 
Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία συμφωνία η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή από την Τουρκία. Από τη μία πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να είναι συνεπής προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την Ευρώπη με μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών ως μοχλό πίεσης.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας δεν υπάρχει από κανέναν αμφισβήτηση ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πραγματικών προσφύγων. Αυτό γίνεται - και θα γίνεται - από την πλευρά της Ελλάδας.
 
Θεωρούμε ότι η πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία, με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία πολύ σημαντική λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των μεταναστών, αλλά βεβαίως και για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Συμφωνήσαμε ότι λύση στο προσφυγικό θέμα θα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στο νότο της Συρίας, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών. Τα διπλωματικά γραφεία των δύο Υπουργείων θα ξεκινήσουν μία στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό για την κοινή πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είμαι πολύ ευτυχής που αυτή η πρωτοβουλία βλέπει τα σύνορα της Ελλάδος ως σύνορα της Ευρώπης. Αυτό αφορά την ασφάλεια της ηπείρου και από φαινόμενα που προσπαθούν να κάνουν χρήση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως η προσπάθεια να περάσουν στη Δύση ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή των Βαλκανίων. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία στενής αμυντικής συνεργασίας και στον τομέα της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών.
 
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Υπουργό και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας για τη ζεστή υποδοχή.
 
Ο ελληνικός και ο αυστριακός λαός είναι δύο λαοί που ζουν πολλά χρόνια μαζί, με κοινές προσπάθειες στηριγμένες στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αυστρία και για την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα στην οικονομική κρίση, στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά