Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για την 26η και 28η Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για την 26η και 28η Οκτωβρίου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για την 26η και 28η Οκτωβρίου
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθούν και φέτος στη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα.
Ανάλογη της σημασίας των επετείων αυτών, με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και συλλόγων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως  ανακοινώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει 
 
Α) Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης
α. Γενικό σημαιοστολισμό από την όγδοη πρωινή ώρα της 25ης Οκτωβρίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Λιτάνευση της ιεράς Εικόνας Παναγία «ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ», μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της ιεράς Εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Αρχών και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
- Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.
- Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις φιλαρμονικές, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
- Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
- Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ. Προσφώνηση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. του πανηγυρικού της ημέρας του Πρύτανη Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα. Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Μέγα, πολιτικό μηχανικό-συγγραφέα, απόφοιτο Α.Π.Θ., με θέμα : «Οκτώβριος 1912 - Οκτώβριος 1944 : Στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση του Α.Π.Θ., ομιλία από τον κ. Ιωάννη Τζιφόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα : «Προσδοκίες και οράματα μετά την Απελευθέρωση : το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
Στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00΄ το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Τσιμισκή, με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη (ο χώρος επισήμων στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους). Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα σχολεία που ορίστηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, καθώς και τα τμήματα των Σημαιοφόρων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στις 12:30 το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στα παρακάτω μνημεία των ηρώων, στις προτομές και στους ανδριάντες από τη μαθητιώσα νεολαία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής:
1)Στον ανδριάντα Μ.Αλεξάνδρου (Ν. Παραλία)
2)Στον ανδριάντα Θ. Κολοκοτρώνη (Πλατεία ΧΑΝΘ)
3) Στον ανδριάντα Ελ. Βενιζέλου ( Πλατεία Δικαστηρίων)
4)Στον ανδριάντα Χρυσοστόμου Σμύρνης ( Πλατεία Αγ.Σοφίας)
5)Στον ανδριάντα Τσάμη Καρατάσου (έναντι Φιλοσοφικής)
6)Στον ανδριάντα Εμμανουήλ Παππά (έναντι Μουσείου)
7)Στον ανδριάντα Νικ. Κασομούλη ( Πλατεία ΧΑΝΘ)
8)Στον ανδριάντα Αριστοτέλη (Πλατεία Αριστοτέλους)
9)Στο μνημείο Θρακών Ηρώων (Ν. Παραλία)
10)Στο μνημείο Ελληνίδα Μητέρα (Ν. Παραλία)
11)Στο μνημείο Γυναίκα της Πίνδου (οδός Παύλου Μελά)
12)Στο μνημείο Έλληνα Αεροπόρου (οδός Καλλιδοπούλου)
13)Στην προτομή Ναυάρχου Βότση (Λευκός Πύργος)
14)Στην προτομή Ι. Πούλακα (Πάρκο Χαριλάου)
15)Στην προτομή Γερμανού Καραβαγγέλη-Μητροπολίτη Καστοριάς (Πλατεία Δικαστηρίων – Παναγία Χαλκέων)
16)Στην προτομή Γ. Τσόντου (Παναγία Χαλκέων)
17)Στην προτομή Καπετάν Γκόνου Γιώτα (τέρμα Αγ. Σοφίας)
18)Στην προτομή Ίωνος Δραγούμη (πάρκο ΧΑΝΘ)
19)Στο άγαλμα Παύλου Μελά (πάρκο Λέσχης Αξ/κών)
20) Στο άγαλμα Μάνας του Στρατιώτου (στον Ιερό Ναό Μ. Κωνσταντίνου)
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, τις υπηρεσίες του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ., με μέριμνα των οικείων Αρχών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με μέριμνα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παρέλαση ενώπιον της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναπήρων πολέμου, συλλόγων, τμημάτων μαθητών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού, με την ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου (πρώην Κέννεντυ), από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Β) Για τους λοιπούς Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα εορτασμού θα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές:
α. Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την Επικράτεια, από την όγδοη (8η) πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Δημοτικής Κοινότητας Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος.
- Τελετουργικό στο χώρο του μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση πανηγυρικού παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπου της στρατιωτικής ηγεσίας, ομιλία επισήμων, κατάθεση στεφάνου και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.
- Στεφανηδρομία από το στρατιωτικό μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ.Κ. Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος προς το Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων.
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς με μέριμνα των οικείων Αρχών.
- Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, μετά το πέρας των προηγουμένων εκδηλώσεων.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
α. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών, ενώ οι Φιλαρμονικές (όπου υπάρχουν) θα διέλθουν τους δρόμους παιανίζοντας θούρια και εμβατήρια.
β. Επίσημη Δοξολογία.
γ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, μετά το πέρας της Δοξολογίας.
δ. Παρέλαση τμημάτων αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (όπου υπάρχουν), διάρκειας 40-60 λεπτών. Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν.
 
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά