Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Άμυνας

ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
DR. URSULA VON DER LEYEN ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ


«Έχω την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω σήμερα στην Αθήνα την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Dr. Ursula von der Leyen, με την οποία μας συνδέει βαθιά εκτίμηση και μου επιτρέπει να πω και φιλία. Θέλω, επίσης, να καλωσορίσω όλο το επιτελείο της, αλλά και τους Γερμανούς δημοσιογράφους που είναι σήμερα κοντά μας.
 
Οι χώρες μας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία - την Ελλάδα ως κατεξοχήν σημείο εισόδου και υποδοχής των ανθρώπων που διακινούνται παρανόμως ή νομίμως από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά και τη Γερμανία ως χώρα υποδοχής - καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες, πάντα σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
 
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι χάρη στην επιμονή της Υπουργού και στη σκληρή δουλειά η οποία έγινε στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ καταφέραμε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Συμμαχίας να κάνουμε μία τριμερή συνάντηση μαζί με τον συνάδελφό μας από την Τουρκία και να υπάρξει μία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο που έγινε επίσης για πρώτη φορά δεκτή από το σύνολο των χωρών - μελών της Συμμαχίας. Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία που έλαβε άμεσα στρατιωτική υφή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι και η οριστική λύση του μεταναστευτικού ή η αρχή της λύσης.
 
Σε όλες αυτές τις συμφωνίες υπάρχουν και προβλήματα. Όμως, το βασικό είναι να βλέπει κανείς τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα, όσον αφορά τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά των παραλίων της Τουρκίας έχουν μειωθεί από 5000-9000 την ημέρα σε 20-100 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται ιδίως από τη στάση της Τουρκίας, όχι σε σχέση με τη Συμμαχία, αλλά σε σχέση με τη συνέχιση των παραβιάσεων και των παραβάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, που αποτελούν βεβαίως και ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, που συνεχίζονται δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο.
 
Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Βεβαίως ζητάμε και από την Ευρώπη - γιατί μετά τη Συμφωνία του 2008 τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα - να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τέτοιου είδους παραβιάσεις και παραβάσεις, που ελπίζω να είναι αποφάσεις θερμοκέφαλων.
 
Η Γερμανία έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερο βάρος και ευθύνη για την εν λόγω δραστηριότητα. Εξασφαλίζει όχι μόνο τα υλικά μέσα για τη διεξαγωγή της αλλά και την τακτική διοίκηση. Όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρεται και πληροφορείται για τις απόψεις μας, για τη βελτίωση και την απόδοση της δράσης. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι στην ακτογραμμή μεταξύ της Μικράς Ασίας και των ελληνικών νησιών υπάρχει άριστη συνεργασία στους δύο πρώτους τομείς που έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία, δηλαδή στη Μυτιλήνη και στη Χίο με τις Οινούσσες, αλλά αυτή η συμφωνία αφορά το σύνολο του Αιγαίου. Είναι ξεκάθαρη πολιτική απόφαση και αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί στις επόμενες ημέρες και στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Θέλω, επίσης, να πω ότι είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση χθες στο Λουξεμβούργο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Είναι βέβαιο ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να οδηγήσουν στη δημιουργία νέου κύματος προσφύγων και βεβαίως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης ή σε άλλες περιοχές.
 
Οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί, θα ληφθεί από κοινού, προκειμένου όχι μόνο να σταματήσουμε τις παράνομες ροές προσφύγων, αλλά και για να σταματήσουμε το παράνομο εμπόριο ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών και οπλισμού όπως και πετρελαίου που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και ιδίως τον Daesh. Το θέμα της τρομοκρατίας είναι θέμα το οποίο αφορά και εμάς.
 
Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας για τη μεγάλη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που ζητήσαμε να πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσωπική της παρέμβαση.
 
Ξέρετε, οι άλλοι Υπουργοί μας λένε ότι και οι δύο μαζί έχετε 12 παιδιά, εάν τα προσθέσετε. Έχουμε αρκετά κοινά και θέλω να πω ότι η προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Άμυνας προς τους άλλους Υπουργούς και η βαθιά γνώση της στο θέμα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα να γίνει αντιληπτή και σε άλλες χώρες, ιδίως του Βορρά, ποια είναι η πραγματικότητα στο Αιγαίο.
 
Είμαι βέβαιος ότι αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί και από την πλευρά της Ελλάδος υπάρχει όλη η καλή θέληση. Εμείς, θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι πλοία των Ευρωπαίων συμμάχων μας βρίσκονται στο Αιγαίο και έχουν προσωπική γνώση και κάνουν report για το τι πραγματικά συμβαίνει ιδιαίτερα με την απέναντι πλευρά.
 
Να κλείσω λέγοντας: Ursula καλωσόρισες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε υποδεχόμαστε ως φίλη, ως σύμμαχο και είσαι πάντα καλοδεχούμενη στην Ελλάδα».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά