Με λαμπρότητα η Καλαμάτα γιόρτασε την 195η επέτειο από την απελευθέρωσή της

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, γιόρτασε  η Καλαμάτα την 195η επέτειο από την απελευθέρωσή της.
Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πλατείας της 23ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διδάκτωρ Ιστορίας, Μάριος Αθανασόπουλος.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Αναπαράσταση o Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε Ηχηρό μήνυμα ανεπιφύλακτης αλληλεγγύης προς το βελγικό λαό και τους λοιπούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σήμερα, ημέρα βαρύτατου πένθους για το Βέλγιο, την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα, εμπνεόμενοι από το μήνυμα της “Μεσσηνιακής Γερουσίας”, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ανεπιφύλακτης Αλληλεγγύης προς το βελγικό λαό και τους λοιπούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπερασπισθούμε όλοι μαζί και χωρίς καμία ρωγμή ατομισμού τον Άνθρωπο ως θεμέλιο του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «τότε ο Πολιτισμός θα νικήσει τη βαρβαρότητα. Και το Φως της Ειρήνης και της Αδελφοσύνης θα σκορπίσει το σκοτάδι της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της Ανθρωπότητας».
Αναφερόμενος στην επέτειο, υπενθύμισε ότι την 23η Μαρτίου 1821 ξεκίνησε, από την ιστορική πόλη της Καλαμάτας, η διαδρομή της Εθνεγερσίας του 1821, η οποία κορυφώθηκε στις 25 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα και υπενθύμισε ότι υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συνήλθε στην Καλαμάτα η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» και απηύθυνε στους λαούς της Ευρώπης την έκκληση Ελευθερίας υπέρ των υπόδουλων Ελλήνων.
«Κατά βάθος η έκκληση αυτή, στηριγμένη στην κοινή βάση της παρακαταθήκης της Αρχαίας Ελλάδας και της θεσμικής μήτρας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, ήταν μια γνήσια κραυγή υπέρ του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του»
, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
 
Ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και στη συνέχεια η παρέλαση των σχολείων της πόλης και των χορευτικών συλλόγων.
Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε πεζός στην οδό 23ης Μαρτίου, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τους πολίτες της Καλαμάτας, με τους οποίους και συνομίλησε για αρκετή ώρα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Δυτικής Μάνης Ιωάννης Μαραμπέας, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος, ο πολιτευτές του νομού Μίλτος Χρυσομάλλης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Θανάσης Πετράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα καθώς και οι αρχηγοί των Στρατιωτικών μονάδων και Σωμάτων Ασφαλείας της Καλαμάτας, πλήθος αυδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και χιλιάδες κόσμου, που αψήφησαν τον άστατο καιρό.
Αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης το φυσικό και ακαδημαϊκό καθηγητή, Ιωάννη Ηλιόπουλο.
Οι λαμπροί εορτασμοί της 195ης επετείου της απελευθέρωσης της Καλαμάτας αναμένεται να κλείσουν το βράδυ με τη μεγαλειώδη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Του  Κώστα Γαζούλη 









 
 
Video: 
- See more at: http://www.tharrosnews.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά