Πως θα ψηφίσουν στρατιωτικοί λιμενικοί και πυροσβέστες στις εκλογές Σεπτεμβρίου

Πως θα ψηφίσουν στρατιωτικοί λιμενικοί και πυροσβέστες στις εκλογές Σεπτεμβρίου  
Πως θα ψηφίσουν στρατιωτικοί λιμενικοί και πυροσβέστες στις εκλογές Σεπτεμβρίου
Το πως θα συνταχθούν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 καθορίζει με εγκύκλιο του το ΥΠΕΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012, Α' 57), οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες εκλογέων της παρ.1 δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Οι ενέργειες που προβλέπονται στην παρ.5 του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας αρχίζουν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Η προεκλογική περίοδος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αρχίζει με τη δημοσίευση του διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογής βουλευτών την 28η Αυγούστου 2015.
 Όπως ειδικότερα προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012) οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα που αναφέρονται στην παρ.1 υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σ' αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στον τόπο που υπηρετούν.
Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προϋπόθεση εγγραφής στις καταστάσεις των ανωτέρω εκλογέων είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.
Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιοδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων δεν είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Σημειώνεται ότι οι ως άνω καταστάσεις, που αρχικά συντάσσονται σε ένα αντίτυπο, πρέπει να φυλάσσονται με μεγάλη επιμέλεια από τις υπόχρεες υπηρεσίες και, σε κάθε περίπτωση μεταβολής προσωπικού (μετάθεσης, απόλυσης κ.λ.π.), να ενημερώνονται συνεχώς και ανελλιπώς.

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όπως πιο πάνω αναφέρεται, η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.
Διαγράφονται από αυτές, όσοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην παρ. 8 της εγκυκλίου μας αυτής, και υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές. Αμέσως μετά οι καταστάσεις ανασυντάσσονται, κατ' αλφαβητική σειρά και αντιγράφονται σε πέντε (5) αντίτυπα, υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές και σφραγίζονται από την υπηρεσία ή την μονάδα.
Τα τέσσερα (4) αντίτυπα των καταστάσεων αυτών διαβιβάζονται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας, για επικύρωσή τους, κατά τη διαδικασία που ορίζουν οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Ταυτόχρονα ένα αντίγραφο των παραπάνω καταστάσεων παραδίδεται στην αρμόδια περιφερειακή ενότητα της έδρας του νομού, προκειμένου, να εκτιμήσει τις αντίστοιχες ανάγκες κατά τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά.
Ειδικά για το Νομό Αττικής το αντίγραφο θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, διότι σύμφωνα με το άρθρο 132 του π.δ. 26/2012 αρμόδιος για την προπαρασκευή και διενέργεια εκλογών σε όλους τους Δήμους της Αττικής είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Οι επικυρωμένες από το πρωτοδικείο καταστάσεις, που αποτελούν πλέον ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αποστέλλονται αμέσως στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του οικείου νομού, η οποία μεριμνά για την προώθησή τους στα εκλογικά τμήματα, όπου θα ψηφίσουν οι εκλογείς αυτοί. Μετά τη διενέργεια των εκλογών, οι παραπάνω υπηρεσίες ή μονάδες, συνεχίζουν να τηρούν και να ενημερώνουν όμοιες καταστάσεις, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012.
Επίσης σε εκτέλεση των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών έχει εκδοθεί η με αριθ. 15000/14.4.2014 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Καθορισμός χρόνου και τρόπου υποβολής δήλωσης από τους στρατιωτικούς τους υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», της οποίας αντίγραφο επισυνάπτεται στην παρούσα, προκειμένου να την κοινοποιήσετε στις αρχές, υπηρεσίες και μονάδες της αρμοδιότητάς σας, για την έγκαιρη και προσήκουσα εφαρμογή της. Η απόφαση αυτή έχει γενική εφαρμογή στις εκάστοτε βουλευτικές εκλογές και στις εκάστοτε εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας, παρέχεται η δυνατότητα οι εκλογείς του άρθρου αυτού (στρατιωτικοί κ.λπ.) αντί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις, να το ασκήσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι προϊστάμενοί τους μπορούν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, να τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται. Στο σημείο αυτό συνιστάται όπως στους εκλογείς αυτούς (στρατιωτικούς κ.λπ.) που θα δηλώσουν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους εγγραφής τους, να τους παρασχεθεί από τους οικείους προϊσταμένους και διοικητές τους η δυνατότητα αυτή, αν φυσικά δεν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που να υπαγορεύουν το αντίθετο.
Επίσης, συνιστάται στους διοικητές ή προϊσταμένους υπηρεσιών που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δυσχέρειες στην ικανοποίηση των αιτημάτων των παραπάνω εκλογέων, να εξαντλήσουν τις δυνατότητες κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών πρωτίστως από πρόσωπα που είναι εκλογείς του τόπου, όπου υπηρετούν και όπου χωρίς πρόβλημα μπορούν να ψηφίσουν.
Οι εκλογείς του άρθρου 27 παραδίδουν, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.
Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Σε περίπτωση που οι εκλογείς αυτοί ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους, οφείλουν να προσκομίσουν από την υπηρεσία τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

dikaiologitika
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά