Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3


Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα, καλώς ήρθατε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και σε εσάς και καλημέρα στους ακροατές σας.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, να πούμε και την περιφέρεια να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, γιατί ήταν και σε άλλη περιφέρεια ο κος Δένδιας.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ήταν στην Κέρκυρα και..

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετακόμισε. Εκ μεταγραφής που λέμε.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα τον ρωτήσεις τον κύριο Δένδια αυτό που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι το καλύτερο ερώτημα, νομίζω. Το συζητάμε από μέρες τώρα και καλό είναι να τον ρωτήσουμε, γιατί.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λοιπόν, θα είστε υποψήφιος για τη Νέα Δημοκρατία εάν ανοίξει θέμα ηγεσίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν έχουμε αρχηγό εμείς;  Δεν έχουμε πρωθυπουργό;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το μετά λέμε, την επόμενη μέρα.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εάν ανοίξει θέμα λέω μετά τις εκλογές.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί να ανοίξει θέμα;  Έχουμε προεξοφλήσει εμείς ότι θα χάσουμε τις εκλογές;

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, αλλά λέμε το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις γιατί δουλεύουμε και με αυτές, είναι ένα εργαλείο.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να με συγχωρήσετε, εμείς δίνουμε μια μάχη, κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε δίκιο και δεν έχω παρατηρήσει να έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα σαν κόμμα.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, εντάξει, προφανώς.  Αλίμονο.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα λοιπόν το ζήτημα για εμάς είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία. Και το τελευταίο που πρόκειται να κάνει η παράταξή μας είναι να μπει σε τέτοια συζήτηση.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει,  η σωστή απάντηση αυτή είναι. Έτσι και αλλιώς δεν περιμέναμε κάτι άλλο, απλώς επειδή το συζητάμε στα δημοσιογραφικά γραφεία και πάντα οι δημοσιογράφοι ξέρετε προεξοφλούν τις εξελίξεις.  Λένε θα γίνει αυτό άρα πρέπει να κάνω εκείνο.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μερικές φορές πέφτουν και έξω στις εξελίξεις.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πέφτουν αρκετές φορές. Και οι πολιτικοί πέφτετε έξω όμως στους υπολογισμούς.

Για να δούμε όμως, κύριε Δένδια γιατί αυτό για το οποίο στην πραγματικότητα κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία είναι ότι αυτό που μας προτείνει είναι αυτό που ζήσαμε.  Το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει, έχει παράξει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε για την αποτύπωση των οποίων δεν υπάρχει διαφωνία. Μάλιστα έχουν δυσκολέψει και τα πράγματα το τελευταίο διάστημα. Και επομένως γιατί να μην υπάρξει μια άλλη επιλογή η οποία να δοκιμαστεί, θα σας πει ένας απλός πολίτης που δεν είναι και ενταγμένος στα κομματικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέτε η Νέα Δημοκρατία μας προτείνει αυτό που ζήσαμε, αν μπορώ να καταλάβω τι μου λέτε, είναι σαν ένας βαρύτατα ασθενής να είναι στην εντατική. Ο γιατρός να κάνει τεράστιες προσπάθειες επίπονες και για τον ασθενή και για τον οργανισμό του ασθενούς, να τον σώζει, να τον βγάζει από την εντατική, να είναι στον θάλαμο ανάνηψης, να πηγαίνει καλά και ξαφνικά να του λένε ότι ζορίστηκε ο ασθενής, φταις εσύ και αυτό που θα του συμβεί στο μέλλον είναι αυτό που του συνέβη στην εντατική.  Εμείς είμαστε αυτοί.

Βεβαίως υπήρξε πόνος στη χώρα, βεβαίως υπήρξε πόνος και στέρηση στην κοινωνία,  δεν το αρνείται κανείς αυτό. Αλλά εμείς δεν υποσχόμαστε αυτό που έζησε η κοινωνία στην εντατική. Ακριβώς για αυτό παλέψαμε μαζί της. Αν θέλετε η Κυβέρνηση ήταν ο θεράπων ιατρός ο οποίος κατάφερε και αντί να φύγει η χώρα από την Ευρώπη και το ευρώ να μείνει στην Ευρώπη και το ευρώ και να είναι σε βασική φάση ανάκαμψης. 

Πως λοιπόν υποσχόμαστε περισσότερα από αυτά που ζήσαμε;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, λέει όμως κύριε Υπουργέ, προσέξτε, σήμερα έχει πάρει η χώρα γύρω στα 240 δις, πόσα έχουμε πάρει, ως δάνεια εννοώ.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πόσο είναι το συνολικό μας χρέος;  317 δις.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, πόσα έχουμε πάρει τώρα από το μηχανισμό. 

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: 200 τόσα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τα υπολογίζω παραπάνω. Αλλά πρέπει σε αυτά να υπολογίσετε ότι υπήρξε και ένα κόψιμο 120 δις. 

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία, σωστό. Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές σε μισθούς, σε συντάξεις, σε φορολογία, έχει γίνει μια κόλαση στη χώρα και είμαστε ακόμα σε ένα όχι δύσκολο, σε ένα σημείο, πολλοί λένε κάτω από το 0, οριακό. Είμαστε μεταξύ grexit, φόβου, τρόμου, ανησυχίας κλπ.  Ακόμα σε αυτή τη φάση είμαστε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και δεν κατάλαβα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι μας προτείνει,  ότι θα κόψει χαρτονόμισμα;

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, το λέμε επειδή μιλάμε με εσάς και κρίνουμε τώρα τη δική σας πολιτική. Με το ΣΥΡΙΖΑ λέμε χειρότερα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα η δική μας πολιτική είναι αυτή που μας κράτησε δυο χρόνια εδώ και μας έβαλε σε ανάκαμψη. Ξέρετε, όποιος έρθει και σας υποσχεθεί αύριο, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν τεράστια. Ήταν 55 δισεκατομμύρια ευρώ.  Όμως όλοι ξέρουμε ότι το μεγάλο, το μέγιστο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πίσω μας.

            Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν συμφωνούμε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και παραμένουμε στο ευρώ.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό, σου λέει δεν θέλω ελλείμματα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι  θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες μπορείτε να μου πείτε πού θα βρει τα λεφτά εκτός από το να αυξήσει τους φόρους; 

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανακατανομή σου λέει.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ανακατανομή: Μπορεί να μας εξηγήσει, λοιπόν, νέους φόρους και εις βάρος ποιων;

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα κάνω και εγώ το συνήγορο του διαβόλου που λένε, αλλά λέει αντί να φορολογήσω και τον απλό πολίτη από το πρώτο ευρώ, τον ελεύθερο επαγγελματία, από το πρώτο ευρώ όπως κάνατε εσείς, εγώ θα πάω στα πιο ψηλά εισοδήματα κλιμακωτά και όχι βεβαίως με τη μία που λένε, από το πρώτο ευρώ, κλιμακωτά. Με αποτέλεσμα να έχω καλύτερα έσοδα και μάλιστα από εισοδήματα που είναι υψηλότερα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για πείτε μας, δεν το λέω σε εσάς προς Θεού, μήπως μπορεί να μου πει κανείς γιατί λέει ότι «θα φορολογήσω τους πλούσιους», αυτό λέει, μήπως μπορεί να μας ορίσει τον πλούτο από πού ξεκινάει και ποιο είναι το ποσοστό;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν το έχει πει. Αλλά λέει κάτι άλλο που είναι σωστό, σου λέει στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά ουδέποτε σου λέει φορολογήθηκαν οι πολύ πλούσιοι, οι πολύ πλούσιοι τώρα μιλάμε. Δεν μιλάμε για τις 50.000, 60.000, 80.000.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και αν αυτό υποτεθεί ότι είναι αλήθεια πόσοι είναι οι πολύ πλούσιοι που  θα καλύψουν όλες αυτές τις απίστευτες δαπάνες που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το καλύπτει αλλά έχει ένα συμβολισμό αυτό, κύριε Υπουργέ, όμως,  όπως και να το κάνουμε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισθούς και συντάξεις με συμβολικό νόμισμα θα πληρώσουμε ή με πραγματικό χρήμα;

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλλον πραγματικό

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με πραγματικό αλλά ταυτόχρονα οφείλετε να πείτε και εσείς ότι τόσα χρόνια και παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες, τόσα χρόνια εννοώ όχι μόνο τα δύο, δυόμισι τελευταία,  αλλά και τα προηγούμενα, εκείνη η έρμη η πάταξη της φοροδιαφυγής των ανθρώπων που δεν πλήρωσαν ποτέ στη ζωή τους, των ανθρώπων που φοροδιέφευγαν, των ανθρώπων που δεν δήλωνα πραγματικά εισοδήματα κλπ., τα ακούμε και δεν το βλέπουμε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε τώρα, αυτό το παραμύθι κάθε κόμματος στην προεκλογική περίοδο ότι θα βρει τα λεφτά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και αυτή είναι η πηγή των κρυφών εσόδων,  επειδή το έχω ακούσει πια αρκετές φορές έχω βαρεθεί και να το ακούω.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τότε είναι ψέματα, δεν υπάρχει αυτό;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά η φοροδιαφυγή καταρχήν σε εποχές οικονομικής κρίσης και μεγάλης οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί πάρα πολύ. Είναι αυτονόητο,  αφού δεν υπάρχουν έσοδα. Το δεύτερο και κύριο είναι ότι δεν είναι τόσο «μάγκας»  ο ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει αύριο το πρωί όλη τη φοροδιαφυγή. Και τρίτον, επί τη βάσει των διασταυρώσεων και των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων που εγκαταστάθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ δεν λέω ότι έχει μηδενιστεί.

Σε χώρα με πάρα πολλούς μικρούς επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις η φοροδιαφυγή είναι κάτι το οποίο πάντα θα το αντιμετωπίζουμε.  Αλλά να προσπαθούμε πραγματικές υποσχέσεις να τις καλύπτουμε με θεωρητικά έσοδα,  αυτό το παραμύθι το έχω δει πάρα πολλές φορές στη ζωή μου.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Για να δούμε τώρα, στη συνέχεια του προγράμματος. Εσείς μιλάτε ουσιαστικά για ένα κλείσιμο, οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση να αποδεχτεί προτάσεις που πριν τις εκλογές έλεγε ότι για εμένα είναι κόκκινη γραμμή και δεν συζητώ περί αυτού;

Το λέω γιατί αν είναι πάση θυσία να κλείσει η αξιολόγηση ο εταίρος που σου έλεγε ότι έχω και δυο, δυόμισι δις δημοσιονομικό έλλειμμα, έχω άλλα δύο που δεν τα μάζεψες τώρα στο τέλος της χρονιάς,  λόγω της κατάστασης,  ίσον τέσσερα θα έρθει με ανεβασμένα τα φτερά για να σου ζητήσει πρόσθετα μέτρα,  όπως σου ζητούσε και πριν τις εκλογές. Τι θα κάνετε;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, το ερώτημα απαντιέται απλούστατα. Πρώτον, εγώ σας λέω ξεκάθαρα και δεν με πειράζει αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, μιλώ για τον εαυτό μου, ότι εγώ θα έκλεινα την αξιολόγηση με κάθε τρόπο.  Η χώρα χρειάζεται τα χρήματα και κατά συνέπεια…

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και με μέτρα;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι απολύτως ανεύθυνος όποιος λέει ότι δεν θα κλείσω την αξιολόγηση. Ούτε κόκκινες γραμμές ξέρω ούτε για κόκκινες γραμμές έχω μιλήσει ποτέ στη ζωή μου. Όσους μιλάνε για κόκκινες γραμμές το μόνο που βλέπω είναι να τις υπερβαίνουν μόνοι τους. Η χώρα χρειάζεται 7, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή τα οποία έχει να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όποιος λέει,  και ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει,  ότι εγώ δεν πρόκειται να κλείσω το ένα, δεν πρόκειται να κάνω το άλλο,  πρέπει να μας εξηγήσει…

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, βλέπω τώρα, συγνώμη που σας διακόπτω κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό γιατί βλέπω τώρα ότι έχει κάνει μια δήλωση στο 9,84 η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, συνυποψήφιά σας με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών η οποία δηλώνει ότι θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση του μνημονίου για να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα λοιπόν,  ξεκινάμε από το βασικό, ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα - θα σας το έλεγα και μόνος μου γιατί το διέγνωσα εχθές σε μια συζήτηση με τον κ. Δραγασάκη - έλεγε ότι με τίποτα μνημόνιο, σχίσιμο  στο μνημόνιο, ξεκινάει και λέει ότι εγώ θα επιδιώξω ένα νέο μνημόνιο υπό τη μορφή τεχνικής συνεννόησης.

Δεν μου λέτε, οι ευρωπαίοι πως θα προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με τον  ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λίγο άγριοι.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να ξέρω δηλαδή, γιατί όλοι  αυτοί που μέχρι τώρα μας έλεγαν για σκισίματα,  μήπως είναι καλό να είναι λίγο σοβαροί και να δούμε τι κάνουμε και να προσέξουμε τη χώρα μας; Και μάλιστα,  επειδή την Πέμπτη έχει να αποφασίσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πάρα πολύ δυσάρεστο για την Ελλάδα να εξαιρεθούμε,  μήπως να είμαστε όλοι λίγο προσεκτικοί στο πόσα μνημόνια σκίζουμε και ποιους δέρνουμε και ποιους διώχνουμε;  Μήπως και δεν εξαιρεθούμε και μπορέσει η οικονομία να πάει σε φάση ανάπτυξης; Γιατί ξέρετε έχουμε και 10.000.000 ανθρώπους στην πλάτη μας.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι το κύριο όμως.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι. Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλή επιτυχία.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είστε πάντα καλά.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευχαριστώ θερμά. Να είστε καλά, καλό απόγευμα.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά