«Ρήτρα αξιόμαχου» για να διασωθούν τα εφάπαξ των ενστόλων

Την εισαγωγή «ρήτρας αξιόμαχου» στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία των ενστόλων «ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έπειτα από τις αντιδράσεις των ενστόλων για τις περικοπές που θα υποστούν από τις συγχωνεύσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνει ότι «στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που εντάσσουν το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, στις οποίες δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το Κράτος, σε ένα ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης ώστε με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα».

Ωστόσο, όπως προσθέτει, «με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι:

1. Τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

2. Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

3. Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένστολοι περιμένουν ακόμη διευκρινίσεις για το τι σημαίνει στην πράξη η «ρήτρα αξιόμαχου», εμφανίζονται όμως ικανοποιημένοι που ακούστηκαν οι προβληματισμοί τους και εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί ένα κύμα αποστρατείας συναδέλφων τους που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Όπως έλεγαν οι συνδικαλιστές λιμενικοί, αν η ρύθμιση αυτή προχωρούσε ως είχε, θα επέφερε άμεσα σημαντικό πλήγμα στο σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που για το Λιμενικό Σώμα μεταφράζεται σε αθρόες αποστρατείες 500 τουλάχιστον αξιωματικών που στελεχώνουν Λιμενικές Αρχές, υπηρεσίες, πλωτά και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες περίπου αντίστοιχος είναι ο αριθμός για το Πυροσβεστικό Σώμα, 3.300 για την Αστυνομία και άγνωστος ο αριθμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δήλωση Κικίλια


«Το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης η περιουσία των Ταμείων και η βιωσιμότητα αυτών.

»Με το Πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι παροχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να λαμβάνονται απρόσκοπτα και από τις νέες γενιές.

»Όλα αυτά ήταν πρωταρχικός στόχος και για τη διασφάλιση αυτών εργαστήκαμε όλοι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Χαιρετίζουμε λοιπόν σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Αντίδραση της ΠΟΑΣΥ

Η Ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων, αντιδρώντας στη ρύθμιση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ουδείς δύναται να ερμηνεύσει ή να δώσει πειστικές διευκρινήσεις για το τι εννοεί ο "ποιητής" σχετικά με τον "χρησμό" περί της ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου του Σώματος» και ζητά την απόσυρση της διάταξης.

«Μετά από αυτές τις εξελίξεις είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά στο νέο εμπαιγμό που υφιστάμεθα με ένστολη κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου στο 2ο θερινό τμήμα της Βουλής» προσθέτει.

Η ακριβής ημερομηνία και ώρα θα αναγγελθεί την Πέμπτη μετά από έκτακτη σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών των αστυνομικών.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231338102
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά