Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τους Πρέσβεις και τους Ακολούθους Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.
Στη συνάντηση παρέστησαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αναλάβαμε την Προεδρία αμέσως μετά το πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Άμυνα στα τέλη του Δεκεμβρίου 2013, όπου οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υιοθέτησαν σημαντικά συμπεράσματα για θέματα Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας.
Εγκαινιάστηκε και αναπτύχθηκε ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου 2013.
Ένας οδικός χάρτης ο οποίος αποτελεί μία καλή αρχή για ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή Άμυνα. Είμαι βέβαιος ότι η ιταλική Προεδρία η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα, θα επιτύχει να προωθήσει αυτή τη νέα ημερήσια διάταξη για την ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα.
Ο οδικός χάρτης εξετάζει προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης καταδεικνύει τις δυνατότητες που θεωρούνται απαραίτητες (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναέριος ανεφοδιασμός, δορυφορικές επικοινωνίες) και προτείνει συγκεκριμένα βήματα για την ανάπτυξή τους.
Κυρίως, συνδέει αυτές τις πρωτοβουλίες με μία σημαντική στρατηγική έννοια, όπως είναι η αντίληψη, η ανταπόκριση και η αναγνώριση νέων προκλήσεων για την ασφάλεια.
Όλα αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και πολύ σημαντικά για την ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου μας και πρέπει να επανεξεταστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όταν το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα εξετάσει την πρόοδο της υλοποίησής τους.
Η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας που διεξήχθη στην Αθήνα το Φεβρουάριο προώθησε τις συζητήσεις και τις ενέργειες σχετικά με κρίσιμα ζητήματα.
Η Ναυτική Ασφάλεια, η Κυβερνοασφάλεια, η Βιωσιμότητα στην Άμυνα και η ανάπτυξη Δυνατοτήτων ήταν τα κύρια θέματα και τα βασικά στοιχεία που συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της Κοινής μας Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη δυναμική της.
Η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ναυτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. (EU MSS) είναι σαφές βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επιπλέον, έχοντας κατά νου την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογίας και ιδίως το ρόλο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, η Προεδρία μας έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους της, την περαιτέρω προώθηση του ρόλου τους και την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στην αμυντική αγορά.
Συνεπώς, καταφέραμε να υπογραμμίσουμε το ρόλο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων ως σημαντικού συνδέσμου στην αλυσίδα εφοδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη μίας εσωτερικής αγοράς που όχι μόνο θα διασφαλίζει, αλλά και θα προωθεί και θα εξασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση σε όλες τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. αποφεύγοντας έτσι τους αποκλεισμούς και τις πρακτικές διακρίσεων…
…Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην απειλούμενη ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης τονίζει την έντονη σχέση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία και την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή του.
Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά μείζονα στρατηγική εξέλιξη, η οποία δείχνει επιστροφή σε προκλήσεις σχετικές με την χρήση βίας και με την απειλή χρήσης βίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πρέπει να τονίσω το γεγονός ότι σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει πόλος σταθερότητας και ο Νοτιο-Ανατολικός ευρωπαϊκός παράγοντας για την υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων…
…Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η συλλογική δράση και η σταθερή μας πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να χρησιμεύει ως πυξίδα μας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που θέτουν η κρίση του κοινωνικού κράτους, η ανεξέλεγκτη άνοδος της παράνομης μετανάστευσης, το περιβαλλοντικό και άλλα παγκόσμια ζητήματα.
Χρειάζεται όλοι να σκεφθούμε σοβαρά τι πετύχαμε μαζί με τους εταίρους μας.
Χρειάζεται να δεσμευθούμε για να υπερασπίσουμε το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – της νέας κοινής μας χώρας – και να συνεργαστούμε για να αναβιώσουμε την πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα αψηφώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού.»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου