Απογοητευμένοι αξιωματικοί και οπλίτες από τη ζωή τους!

Στοιχεία-σοκ προέκυψαν από την έρευνα της ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης, που έγινε σε αξιωματικούς αλλά και σε εφέδρους του Στρατού Ξηράς. Διαπιστώθηκε ότι ένας στους τέσσερις ενστόλους έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να τον οδηγήσουν έως και την αυτοκτονία.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα στην οποία συμμετείχαν 866 στελέχη και οπλίτες του Στρατού Ξηράς, το 12 % πιστεύει ότι δεν αξίζει να ζει, το 6,1% εύχεται να είχε πεθάνει, το 5,6% σκέφτεται να αυτοκτονήσει και το 2,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στο παρελθόν.

Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τους γιατρούς Ορέστη Γιωτάκο και Γιώργο Τσουβέλα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη, κατά τη διάρκεια του 22ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου που έγινε στα Ιωάννινα. Οι γιατροί ερευνούσαν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων άγχους με εκείνα της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ διευκρινίστηκε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2012 και οι δύο στους τρεις ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Το 93% του δείγματος ήταν άντρες και η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 29 έτη. Οι γιατροί που πραγματοποίησαν τη μελέτη προσέγγισαν τους ενστόλους ενώ περίμεναν στην αίθουσα αναμονής των γενικών ιατρείων να εξεταστούν και δεν ήταν άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί και το γεγονός ότι η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2012, εποχή που η οικονομική κρίση δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις. Το ποια θα ήταν τα αποτελέσματα αν γινόταν σήμερα παρόμοια έρευνα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και να πει με σιγουριά. Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι η δυσπραγία και τα οικονομικά αδιέξοδα επιδεινώνουν την ψυχολογική κατάσταση οποιουδήποτε ανθρώπου. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νεοσύλλεκτοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς και οι δύο γονείς τους είναι άνεργοι ή ο ένας από αυτούς υποαπασχολείται.
Κατά την ψυχιατρική αυτή έρευνα αναφέρονταν από οπλίτες, υπαξιωματικούς αλλά και αξιωματικούς φράσεις, όπως «φόβος ότι θα τρελαθώ», «φόβος ότι θα πεθάνω», «αίσθημα πνιγμού» και «αίσθηση απώλειας ελέγχου». Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση παίζει η απαισιοδοξία για το μέλλον που δήλωναν ότι νιώθουν οι ερωτηθέντες σχετικά με το εάν θα καλυτερεύσουν τα πράγματα. Επισημαίνεται πάντως ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν άνθρωποι με διασφαλισμένη εργασία.
http://www.dimokratianews.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά