Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Ισραήλ Avigdor Liberman μετά τη συνάντηση τους στο ΥΠΕΘΑ‏


 

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα τη χαρά σήμερα να συναντηθώ εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον παλιό μου συνάδελφο αλλά πάντοτε φίλο μου, Avigdor Lieberman, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

 

Με τον κ. Lieberman γνωριζόμαστε από την πρώτη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ και είχαμε συναντηθεί αρκετές φορές τότε. Θυμίζω τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και αργότερα στο Ισραήλ.

 

Πρόσφατα πραγματοποίησα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ (15-16/12/2013), όπου είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογο  και φίλο μου κύριο Ya’alon, θέτοντας έτσι νέες βάσεις στη διμερείς μας σχέσεις και συνεργασία μας στον αμυντικό τομέα.

 

Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες, οι οποίες είναι σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εδραιώσει άριστες σχέσεις τις οποίες έχουμε αναβαθμίσει και βαδίζουμε μαζί σε αυτή την πορεία προς την ειρήνη, τη φιλία, τις καλές σχέσεις γειτονίας και την αλληλεγγύη.

 

Είμαστε έθνη με μακρά ιστορία.

 

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από τη συνεργασία, την φιλία και τους δεσμούς της ελληνικής και εβραϊκής διασποράς.

 

Δεδομένης της νέας πραγματικότητας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά.

 

Οι σχέσεις μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία.

 

Σήμερα, και οι δύο Κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν την βούληση να διευρύνουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς.

 

Και στηρίζουμε την επίλυση του Μεσανατολικού μέσα από μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης που θα ζουν σε περιβάλλον και  συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.

 

Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη θητεία μου, πάλι σε αυτό το Υπουργείο, όταν τότε με είχε επισκεφθεί ο πολύ καλός μου φίλος, Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ εκείνη την εποχή, Ehud Barak, αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή προς τρίτους, δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα. Διαμορφώνει όρους σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη γειτονιά μας.

 

Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα.

 

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.

 

Απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού μας συστήματος είναι όπως είναι αυτονόητο, η προάσπιση και η προστασία της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ασφάλειας.

 

Ωστόσο, έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των στόχων και των σκοπών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξεως.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων, ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, εγκαινίασε νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των πολιτών των δύο χωρών μας όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Αγαπητέ Avigdor,

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, τόσον εσάς όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας που σας συνοδεύει για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε σήμερα με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψής σας. Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο σας.

 

Σας παρακαλώ να πάρετε το λόγο.

 

A. LIBERMAN: Σας ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία σας και τη φιλία σας. Συζητήσαμε, όπως αναφέρατε, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, του Ισραήλ και της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως, σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο ασφάλειας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή μας.

 

Πραγματικά απολαμβάνουμε πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, εκτιμούμε την προσωπική σας συνεισφορά σε αυτή τη θερμή, φιλική σχέση και φυσικά παρακολουθούμε και οι δύο την κατάσταση στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, ανταλλάσσουμε απόψεις και πληροφορίες και πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για όλα τα κράτη αυτής της περιοχής σε αυτό το μέρος του κόσμου.

 

Παρακολουθούμε εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις, τις συνομιλίες στη Γενεύη στο πλαίσιο της ομάδας των 5 και του Ιράν. Διατηρούμε πολλές αμφιβολίες, δε σας το κρύβουμε, έχουμε πολλά ερωτήματα, αλλά περιμένουμε και τις παρακολουθούμε. Αυτό που βλέπουμε, παρά τα χαμόγελα και τις διπλωματικές δραστηριότητες, οι Ιρανοί μέχρι σήμερα έχουν εμπλακεί στη Συρία, το Λίβανο, τη λωρίδα της Γάζας σε τρομοκρατική δραστηριότητα, βλέπουμε τις φιλοδοξίες τους να αναπτύξουν πυρηνική δυνατότητα, παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

 

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες τις δικές μας και των Αμερικανών για μία συνολική λύση με την Παλαιστινιακή Αρχή, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι πράγματι έτοιμο να κάνει ο,τιδήποτε για να προχωρήσει. Περιμένουμε την παλαιστινιακή απάντηση στις προτάσεις Κέρι και πιστεύουμε ότι η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο, αλλά το Ισραήλ είναι έτοιμο για απευθείας συνομιλίες, για στενές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε θετικά στοιχεία και απαντήσεις από την παλαιστινιακή πλευρά.

 

Επαναλαμβάνω ότι η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε θετικότατα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο οικονομίας, τη εισροή ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα και φυσικά τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Και φυσικά και εμείς οι δυο έχουμε ισχυρή δέσμευση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς και τη φιλία μας.

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά