Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης -πλέον- κρίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί δραματικές περικοπές στις οικονομικές τους απολαβές. Μισθοί και επιδόματα έχουν ψαλιδιστεί, σε ένα κλάδο που αντιμετωπίστηκε σκληρά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του στρατιωτικού, οι κίνδυνοι και οι παράμετροι που δικαιολογημένα θα πρέπει να τους εξαιρούν από την ευρύτερη έννοια του δημοσίου υπαλλήλου.Μέσα σε αυτή τη δίνη της κρίσης, είδαμε για πρώτη φορά τους ένστολους αλλά και τους απόστρατους να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ τελευταία πέτυχαν και την δικαστική τους δικαίωση για ένα μέρος των περικοπών, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Τα στελέχη των ΕΔ, την ώρα που βίωναν όλη αυτή την κατάσταση, συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνεται να ... κατεβάσουν ρολά. Παρά τις δραματικές περικοπές σε όλα τα επίπεδα, η χρονιά που πέρασε έδειξε μέσω των αλλεπάλληλων ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πως οι ΕΔ μπορούν να εγγυηθούν την προστασία της χώρας μας, καθώς μετρά το φιλότιμο, η αγάπη για την πατρίδα και η πίστη στον Όρκο που έδωσαν τα στελέχη.
Ας δούμε όμως και μια ακόμα "πληγή" που ταλαιπωρεί πολλούς Έλληνες Αξιωματικούς και που δεν έχει να κάνει με τις περικοπές των αποδοχών τους, αλλά με τη συμπεριφορά της υπηρεσίας προς το πρόσωπό τους αλλά και τον ίδιο τον θεσμό. Το ξίφος, σήμα κατατεθέν των Αξιωματικών με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία για τους ίδιους, δεν επιδίδεται σε όλους με αποτέλεσμα σειρές ολόκληρες να περιμένουν τα ξίφη τους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου Αξιωματικοί αποστρατεύονται και αποχωρούν από την υπηρεσία χωρίς να έχουν την τιμή να τα παραλάβουν!
Αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε το defenceline.gr μας ανέφεραν περιπτώσεις όπου επικεφαλής αγημάτων σε επίσημες τελετές αναζητούν από συναδέλφους τους δανεικό ξίφος, ενώ ακόμα πιο τραγικές είναι οι περιπτώσεις όπου αναζητείται ξίφος για τις νεκρώσιμες ακολουθίες Αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν εν ενεργεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Σε μια -τουλάχιστον- περίπτωση όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ζητήθηκε από την οικογένεια Αξιωματικού που απεβίωσε, να επιστραφεί το δανεικό ξίφος!
Το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Ενδεικτικά για το ΠΝ, η τελευταία σειρά που της απονεμήθηκε ξίφος ήταν η 7η της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού το 2012 (τώρα τα στελέχη αυτά είναι Υποπλοίαρχοι). Δεν έχουν δοθεί ξίφη στις: 7η, 8η και 9η σειρά γυναικών, καθώς και στην 8η, 9η, 10η, 11η και 12η σειρά ανδρών ΣΜΥΝ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αποθήκες του Ναυτικού υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες ξίφη. Τα ξίφη αυτά δεν δίνονται στους Αξιωματικούς για να υπάρχει απόθεμα για τις αποφοιτήσεις από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επειδή δε γνωρίζουν πότε θα αγοραστούν άλλα, λόγω τις οικονομικής ύφεσης. Το γεγονός αυτό φουντώνει τα σχόλια για ... ταξική αντιμετώπιση των Αξιωματικών ανάλογα με την προέλευσή τους.
Φυσικά, το θέμα των ξιφών δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μόνιμα στελέχη. Είναι όμως ένα ζήτημα τιμής που πολλές φορές έχει και αυτό την ανάλογη σπουδαιότητα, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ολιγωρία από την πλευρά της υπηρεσίας. Η οφειλόμενη τιμή στους Έλληνες Αξιωματικούς δεν θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ... διαπραγμάτευσης.
defenceline.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου