ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΜ πΓΔΜ TALAT XHAFERI ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Talat Xhaferi, Υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, της FYROM, έναν ρεαλιστή πολιτικό της γειτονικής μας χώρας.
 
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά θεμάτων, που άπτονται του τομέα της άμυνας.
 
Όπως γνωρίζετε, η πΓΔΜ συμμετέχει στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που λειτουργεί στο πλαίσιο της υπουργικής πρωτοβουλίας για την άμυνα των χωρών της περιοχής, που αυτή την περίοδο εδρεύει στη Λάρισα και της οποίας η Διοίκηση είχε αναληφθεί από την γειτονική χώρα, από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013.
 
Η FYROM εξάλλου ανέλαβε για το 2014, την Προεδρία της Άτυπης Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την Συμμαχία, «Σύμπραξη για την Ειρήνη». 
 
Όπως ήταν εξάλλου φυσικό, αναφερθήκαμε στις σχέσεις της πΓΔΜ  με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
 
      Επανέλαβα στον κ. Xhaferi την πάγια θέση της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, υπό την αιγίδα του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Nimetz, θα συντελέσει στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, αλλά και στην άμεση και πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM.
 
Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη δημιουργία, στη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής για την χώρα του στην ευρω-ατλαντική της πορεία.
 
Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας και, για τον σκοπό αυτό, έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και δίκαιο πλαίσιο διευθέτησης.
 
 Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, ξεκάθαρη και λειτουργική και να μην αφήνει περιθώρια για ανιστόρητες αξιώσεις.
 
Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η επίλυση του ονόματος θα είναι προς όφελος της ίδιας της FYROM, και βέβαια της Ελλάδος, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης. Θα είναι προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, ειδικότερα σε μια εποχή, σε μια περίοδο, που η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων.
 
 Σε ό,τι αφορά τώρα στον στρατιωτικό τομέα, η συνεργασία  μας, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ξεκινήσει από το 1999 και παρουσιάζει σταθερή πρόοδο.
 
Σήμερα μάλιστα υπογράφεται σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, ένα Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2014.
 
 Είναι και αυτό ένα δείγμα της ειλικρινούς βούλησης της χώρας μας να περάσουν οι ανάμεσά μας σχέσεις σε μία νέα φάση και γιʼ αυτό ζητώ από τον ομόλογό μου να συμβάλλει και αυτός -γνωρίζω ότι το θέλει και το μπορεί- να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είμαι βέβαιος πως κι εσείς πιστεύετε ότι η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ο σεβασμός προς αυτήν, η ειλικρινής και ρεαλιστική αντιμετώπιση των διαφορών, υπήρξε πάντοτε αφετηρία σύνθεσης, προόδου και ευημερίας, ενώ αντίθετα ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός προκαλούν πάντα, όπως έχει αποδειχθεί, μόνο απομόνωση, ένταση, αστάθεια και κρίσεις.
 
Προσωπικά, οι σκέψεις μου και οι ενέργειές μου εμφορούνται από την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επερχόμενες γενεές, να τους εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και  ευημερίας.
 
Επιθυμώ, για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά και τα μέλη της αντιπροσωπείας σας, για τις συζητήσεις που είχαμε προηγουμένως, προσβλέποντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, που θα μας οδηγήσει σύντομα στην οριστική επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος και στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις διμερείς μας σχέσεις.
 
Σας ευχαριστώ και πάλι και σας παρακαλώ να πάρετε το λόγο.
 
T. XHAFERI (ανεπίσημη μετάφραση):  Αξιότιμε κ. Συνάδελφε, Αγαπητέ κ. Αβραμόπουλε,
 
Η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις σχέσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ των Υπουργείων μας. Είναι απόδειξη ότι οι θεσμοί μας έχουν τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως των εκκρεμών ζητημάτων, να συνεργάζονται και να ξεπερνούν τα ζητήματα αυτά.
 
Οι συζητήσεις μας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας για το 2014, είναι άλλη μία απόδειξη ότι τα Υπουργεία και  οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας είναι ικανά να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τα εμπόδια.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι η πορεία των συζητήσεων που αφορούν στην εξεύρεση λύσης για το εκκρεμές ζήτημα σχετικά με την ονομασία της χώρας μας, είναι ένα θέμα για το οποίο ο διάλογος στο μέλλον θα πρέπει να ενταθεί στους αρμόδιους θεσμούς. Και μπορώ να συμπεράνω ότι ακόμη μία φορά συμφωνήσαμε πως αυτό δε θα σταθεί εμπόδιο για να ενισχύσουμε όλα τα πεδία συνεργασίας των Υπουργείων μας.
 
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα στείλω όλα τα μηνύματα που μου δώσατε στους πολίτες μας, τους θεσμούς μας και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα κατανοήσουν σαφώς ο,τιδήποτε αφορά τις θέσεις που έχουμε για αυτό το θέμα, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των αντιπροσώπων του ΟΗΕ στον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεών μας.
 
Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση στο εγγύς μέλλον, που θα ανοίξει το δρόμο για να επιτύχουμε την ιδιότητα του πλήρους μέλους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Να βρούμε τη θέση μας ως πλήρες μέλος και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας.
 
Ακόμη μία φορά εκ μέρους του Υπουργείου, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μου, αλλά και προσωπικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας συναντήσω, αυτή την σημαντική περίοδο που η χώρα σας ηγείται της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο και να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε όποιον πρέπει να το κατανοήσει. Και αναφέρομαι κυρίως στους πολίτες μας και τους θεσμούς μας, οι οποίοι πρέπει να δώσουν τη δική τους υποστήριξη για την εξεύρεση λύσης στο εκκρεμές θέμα της ονομασίας.
 
Σας ευχαριστώ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά