Καταργήθηκε το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης

Καταργήθηκε ως δικαιολογητικό το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και θα αναζητείται αυτεπάγγελτα το ενιαίο πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που θεσμοθετήθηκε  μετά την ενοποιήση των δύο τύπων πιστοποιητικών ( Α΄ και Β΄ ) .

Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, καθιερώνεται ως υποχρεωτική η αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ενιαίου τύπου πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης και καταργείται ουσιαστικά η αναζήτηση του δικαιολογητικού από τους ενδιαφερόμενους αφού οι δημόσιες υπηρεσίες θα το αναζητούν αυτοματα.
Ο ενιαίος τύπος του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, που εκδίδεται από υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr αναζητείται πλέον από τις καθ’ ύλην αρμόδιες για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης υπηρεσίες των Υπουργείων, των αυτοτελών Δημοσίων Υπηρεσιών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται σχετική συναίνεση(εξουσιοδότηση)του ενδιαφερομένου.
Η διαδικασία της υποχρεωτικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης του ως άνω δικαιολογητικού έχει ως ακολούθως:
Η αρμόδια για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης υπηρεσία οφείλει, εντός 24 ωρών από την υποβολή της αίτησης του πολίτη, να αναζητήσει αυτεπάγγελτα την έκδοση του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, αποστέλλοντας στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ( Στρατολογικά Γραφεία), σημείωμα- έγγραφο. Επί του σημειώματος πρέπει να προσδιορίζεται με σαφήνεια η διοικητική πράξη για την οποία απαιτείται η αναζήτηση του ανωτέρω πιστοποιητικού και πρέπει να παρέχονται επαρκή ταυτοποιητικά στοιχεία των προσώπων για τα οποία ζητείται το αντίστοιχο δικαιολογητικό.
Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός αιτήματα για την έκδοση του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, μπορούν να ομαδοποιηθούν στο ίδιο
σημείωμα.
Στη συνέχεια, η αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, οφείλει εντός 48 ωρών από τη λήψη του εγγράφου – αιτήματος να αποστείλει με τηλεομοιοτυπία ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εφόσον το τελευταίο συνοδεύεται από ψηφιακή υπογραφή, το ζητούμενο δικαιολογητικό για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης στην υπηρεσία που το έχει αναζητήσει.
Η αποστολή του πιστοποιητικού ταχυδρομικά γίνεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία απαιτείται η υποβολή του σε πρωτότυπο. Στις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με ειδική διάταξη, απαιτείται το πρωτότυπο, ενεργοποιείται η διαδικασία για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης με βάση το αντίγραφο, το οποίο αποστέλλεται με τηλεομοιοτυπία, σύμφωνα με τα οριζόμενα, μέχρι τη λήψη του πρωτοτύπου, οπότε και εκδίδεται η τελική διοικητική πράξη.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αναζητούν το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται
μέσω αυτών και για τις οποίες απαιτείται, ως δικαιολογητικό, μόνον, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν σε φορείς που δεν
εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης (π.χ πρόσληψή τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.).
Ρεπορταζ:dikaiologitika.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά