Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ του Βελγίου Pieter De Crem μετά το πέρας της συνάντησής τους στο ΥΠΕΘΑ‏


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον καλό μου φίλο και εξαίρετο συνάδελφο, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργό Εθνικής Αμύνης της φίλης χώρας, τον κύριο Pieter De Crem.


 


Με τον κύριο De Crem είχαμε μία πρώτη, καταρχήν, ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερή και βέβαια για τις σχετικές κοινοτικές πολιτικές, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των Υπουργών Αμύνης που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.


 


Η ανάδειξη των θεμάτων της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013. Έχουμε, λοιπόν, συνεργαστεί για την προετοιμασία της ατζέντας του Συμβουλίου.


 


Για την εκπόνηση και την υλοποίηση των κοινών πολιτικών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας είναι όσο ποτέ αναγκαίο να δημιουργήσουμε κοινές ευρωπαϊκές υποδομές και βεβαίως να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Αυτό συζητήσαμε όλοι οι Υπουργοί Άμυνας στο Βίλνιους πριν από λίγες ημέρες. Και ιδίως την ραχοκοκαλιά της που είναι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, τόσο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και βέβαια δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις αφήσουμε να αφανιστούν.


           


Η εξειδίκευσή τους μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια ανάδειξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ως παγκόσμιου συντελεστή, ως παγκόσμιου παίκτη.


 


Το Βέλγιο είναι μία φίλη, για την Ελλάδα, χώρα. Οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί και για πάρα πολλές δεκαετίες, κοντά δύο αιώνες, οι σχέσεις αυτές έχουν ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα.  Ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσαν τις ελληνοβελγικές σχέσεις είναι η εκεί παρουσία ενός πολύ σημαντικού αριθμού ομογενών μας. Και βέβαια η συνεργασία μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα πλαίσια της συμμαχίας.


 


Όλα αυτά, λοιπόν, επιβεβαιώνουν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεών μας.


 


Μόνον αυτόν τον χρόνο από ότι μου είπε ο πρέσβης του Βελγίου υποδεχθήκαμε και συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες Βέλγους οι οποίοι νιώθουν, μοιράζονται μαζί μας τη φιλοξενία μας και απολαμβάνουν τον τόπο μας.


 


            Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι το Βέλγιο βρέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή κοντά μας στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία. Και θα ήθελα να επωφεληθώ από τη δύσκολη ευκαιρία,  για να παρακαλέσω τον κύριο De Crem να μεταφέρει στην κυβέρνησή του και στο λαό του τις θερμές μας ευχαριστίες για αυτή τη στάση τους, την τόσο φιλική στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η χώρα μας.


 


Στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία μοιραζόμαστε με το Βέλγιο τις ίδιες κατά κανόνα απόψεις και έχουμε τα ίδια προτάγματα. Με απόλυτο σεβασμό και τήρηση των συμμαχικών αλλά και των διεθνών μας υποχρεώσεων, με βασική μας μέριμνα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουμε την ανάγκη για ανεύρεση διαρκούς λειτουργικής και πολιτικής λύσης στο μεγάλο πρόβλημα, στο μεγάλο ζήτημα της Συρίας.


 


Στο Βίλνιους συζητήσαμε πολύ με τον κύριο De Crem και τους άλλους ΥΠΑΜ, για το θέμα αυτό. Είναι αλήθεια ότι μας απασχολεί. Όπως ξέρετε, προτάσσεται πάντοτε η ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσεως. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να φτάσουμε εκεί.


 


Χαρακτηριστική, λοιπόν, η περίπτωση της Συρίας και βέβαια με την ευχή για ομαλοποίηση της κατάστασης στον αραβικό κόσμο και αποφυγή εξάπλωσης της κρίσης.


 


Η ελληνική Προεδρία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλαίσιο αναφοράς για την προώθηση των βασικών κοινοτικών πολιτικών πάνω στις οποίες εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το Βέλγιο.


 


Ξεχωριστή, λοιπόν, η χαρά μου σήμερα που υποδέχομαι το συνάδελφό μου. Θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια για την εξαιρετική μας συνεργασία και να του πω ότι σε αυτόν τον τόπο μπορεί να αισθάνεται σαν να είναι ο δικός του. Εξάλλου έχει επισκεφθεί την Ελλάδα 20 περίπου φορές και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πιο κοντά τον ίδιο και την οικογένειά του για να μοιραζόμαστε μαζί όμορφες στιγμές. Και το κυριότερο, έχοντας να συζητήσουμε μαζί του τόσο χρήσιμες, για το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη, σκέψεις.


 


P. DE CREM: Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Είχαμε μια εξαιρετική ενημέρωση, όπως είπε και ο Υπουργός, επί της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ, με ενεργό δράση στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού οράματος για αμυντική πολιτική, και στην συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης.


 


Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την ευκαιρία που δόθηκε στο Βέλγιο για συμμετοχή στην επιχείρηση Unified Protector, με χρήση της αεροπορικής βάσης του Αράξου, αλλά και της βάσης της Σούδας. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.


 


Συναντηθήκαμε ήδη πολλές φορές και συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα στο Βίλνιους, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας, κατά την οποία συμφωνήσαμε επί της διαδικασίας και της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του έτους. Σε αυτή τη σύνοδο θα αναπτυχθεί το όραμα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, στην οποία τεράστιο ρόλο θα παίζουν οι δυνατότητες, καθώς και τα τεχνικά συγκροτήματα μάχης, αλλά επίσης και οι βιομηχανίες μας.


 


Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό να έχουμε συναντήσεις και συσκέψεις ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια καθολική κοινή πρόταση επ’ αυτού στην ερχόμενη Σύνοδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για αυτό και να προσθέσω ότι οι σχέσεις μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας είναι πολύ στενές και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Κατά τους δύσκολους καιρούς, πάντα μπορούσατε να στηρίζεστε στην υποστήριξη του Βελγίου και, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι θα σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.


 


Σας ευχαριστώ πολύ.


 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις αμυντικές βιομηχανίες, κύριε Υπουργέ. Ήθελα να ρωτήσω αν θα υπάρξει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση σήμερα από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


 


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο έχει καταθέσει τις απόψεις του και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά