ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΟΠ? ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗ ΤΡΟΪΚΑΣ!!!

Εδώ και 1 χρόνο οι πληροφορίες των "Στρατιωτικών θεμάτων"  έλεγαν ότι οι ΕΠΟΠ είναι αγκάθι στις ΕΔ και ότι έρχεται η στιγμή που θα απολυθούν. Ιδιαίτερα οι μη μονιμοποιηθέντες. Ειναι πλέον στα άμεσα σχέδια του ΥΠΕΘΑ όσο και αν δεν θέλουν να το δώσουν στη δημοσιότητα για να μην γίνει πανικός.

Για να δουμε και άλλων site δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν και το δικό μας:“Δυναμίτη” στα θεμέλια της Εθνικής Άμυνας τοποθετεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εγκύκλιό του σχεδόν διπλασιάζει τις περικοπές στο κονδύλι της μισθοδοσίας του προσωπικού για το 2014!

Οι φήμες και οι πληροφορίες που έλεγαν ότι από τα περίπου 440 δις περικοπών που προβλεπονταν στο μεσοπρόθεσμο το υπουργείο Οικονομικών θα ζητούσε να ανέβουν στο 1 δις δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά το “φιρμάνι” που έχει ετοιμάσει είναι ακόμη χειρότερο : το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε 88 εκατομμύρια μειώσεις το 2014 από την μισθοδοσία του προσωπικού. Η νέα οδηγία έχει ανεβάσει αυτό το ποσό στα 165 εκατομμύρια!!!


Στο ίδιο έγγραφο ζητούνται περικοπές 120 εκατομμυρίων στα λειτουργικά έξοδα και 155 εκατομμυρίων σ΄ ότι έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς οι οποίοι πλέον δεν αφορούν παρά συντήρηση και ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης “ελπίζει” και σε “αποχώρηση 2500 στελεχών”, τα οποία βέβαια δεν διευκρινίζεται αν θα “αποχωρήσουν” με την θέλησή τους ή αν θα δούμε και απολύσεις ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το θέμα των απολύσεων το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ και δημοσιεύτηκε στον Τύπο χωρίς να διαψευστεί.

Επιπλέον τώρα στο τραπέζι φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτό και το θέμα των “μετατάξεων” !

Μπορούν να γίνουν απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; Για 7000 ΕΠΟΠ οι οποίοι δεν έχουν μονιμοποιηθεί φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τους προστατεύει. Για όλους τους υπόλοιπους είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να τεθεί θέμα. Αν και πλέον τίποτα δεν εκπλήσσει.

Αν ο διπλασιασμός των περικοπών στην μισθοδοσία περάσει ,τότε οι κραδασμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυροί που η κατάρρευση δεν θα είναι απίθανη εξέλιξη.

http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2013/06/50-2014.html

  http://www.onalert.gr/stories/parafrosyni-apo-88-se-165-ekatommyria-oi-perikopes-stous-misthous-stratiotikon

http://www.newsnow.gr/article/442439/parafrosyni---apo-88-se-165-ekatommyria-oi-perikopes-stous-misthous-stratiotikon-to-2014-.html


Η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα απολύσεων στελεχών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου το 2010. Είχε δημοσιευτεί ότι είχε τεθεί το ζήτημα από την τρόικα και στη συνέχεια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόσφατα ξανατέθηκε έμμεσα από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος (δεν υπάρχει διάψευση από το γραφείο πρωθυπουργού) πριν την έναρξη του ΚΥΣΕΑ συνομιλώντας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε: «Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησής να πετσοκόψουμε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αντί να προβούμε σε αθρόες απολύσεις μικρομεσαίων στελεχών τσακίζοντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Ήταν επιλογή μας να διασώσουμε τους μικρούς και να κόψουμε από 45 έως 60% τις αποδοχές των μεγάλων!»
Φαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλώσεις δεν απέχουν και πολύ από την σκληρή πραγματικότητα που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν ληφθούν υπ όψιν οι νέες περικοπές (όχι μόνο μισθολογικές ) που επιβάλει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2014 για το ΥΠ.ΕΘ.Α , αλλά και έγγραφο με το οποίο οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν το 2013 και το 2014 να έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδυναμωθούν και να αφοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους και να οδηγηθούν σταδιακά στο επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Συγκεκριμένα από έναν στρατό 120.000 ανδρών και 1.300 αρμάτων που είχε η Βουλγαρία το 1983 σήμερα έχει μία δύναμη 18.000 ανδρών και 90 αρμάτων μάχης. Αντίστοιχα, στην αεροπορία, από περίπου 225 μαχητικά το 1983, σήμερα διαθέτει μόνο 46 και αυτά απαρχαιωμένα, ενώ το ναυτικό της είναι στην ουσία ανύπαρκτο.

Μερικοί από αυτούς εφαρμόζονται ήδη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την μεθόδευση των ξένων δανειστών και του Υπουργείου Οικονομικών και είναι :

Οι συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πλήττουν άμεσα την διαβίωση του στρατεύματος, τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και την έλλειψη καυσίμων οδηγούν τις ένοπλες δυνάμεις σε σταδιακή αποδυνάμωση .

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών στον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΕΘ.Α (σύνολο δαπανών και εξοπλιστικά) ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν 6.482 δις και του 2013 είναι 3.396 δις .Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η μείωση είναι 50% και εάν υλοποιηθούν νέες περικοπές το 2014 πρέπει να ξεχάσουμε την μορφή που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Στις περικοπές του προϋπολογισμού προστίθενται οι απαιτήσεις της τρόικα για συνεχείς μειώσεις του προσωπικού που έχουν οδηγήσει το έλλειμμα στην εγκεκριμένη οροφή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπου 25.000 άτομα και θα συνεχιστεί με τη νέα μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές έως το 2014 και με την σχεδιαζόμενη μη ανανέωση παραμονής αριθμού των ΕΠΟΠ.

Η μη ανανέωση του εξοπλισμού σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος θα καταστήσει σύντομα το υλικό ξεπερασμένο και αρνητικό στοιχείο στον όποιο σχεδιασμό σύγχρονων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφερε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Μαζαράκης Αινιάν το μεγαλύτερο μέρος του Στόλου του ΠΝ θα έχει απαξιωθεί στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας λόγω της μεγάλης ηλικίας των περισσοτέρων φρεγατών που διαθέτει. Ουσιαστικά, στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας το ΠΝ θα διαθέτει μόνο 4 κύριες αξιόμαχες μεγάλες μονάδες επιφανείας, λόγω της αναγκαστικής απόσυρσης των 9 από τις 13 φρεγάτες που αυτή τη στιγμή διαθέτει. Απόσυρση επίσης αεροσκαφών και αρμάτων μάχης έχει προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020.

Στα ανωτέρω προστίθεται η <<πολιτική διάλυσης>> που επικράτησε στον χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας όπου χρειάστηκαν κάτι παραπάνω πέντε χρόνια για να αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία βασικός πυλώνας υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων .

Σήμερα οι εταιρείες ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας ως συνέπεια της παντελούς έλλειψης αναθέσεων προγραμμάτων από πενταετίας και καθυστερήσεων πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο και απροθυμίας των τραπεζών για περαιτέρω δανειοδότηση. Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ –ΕΛΒΟ με δηλώσεις τους θεωρούν υπεύθυνο τον Υπουργό Οικονομικών και αναφέρουν ότι επιδιώκει την απαξίωση των εταιρειών και στη συνεχεία το ξεπούλημα τους σε ξένα συμφέροντα με ευτελέστατο τίμημα αφήνοντας <<γυμνή>> την εθνική άμυνα. Σύμφωνα με μελέτη των ΕΑΣ με 30 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και μέσα σε οκτώ μήνες να αποφέρουν κέρδη στην ελληνική οικονομία που αναζητά ανάπτυξη διότι υπάρχουν παραγγελίες συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που παραμένουν ανεκτέλεστες.

Η κατάσταση είναι σοβαρή για την εθνική άμυνα-ασφάλεια το δε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις- παρεμβάσεις - αρθογραφία στρατηγών-ναυάρχων – πτεράρχων και πλήθος ειδικών για τα αμυντικά θέματα που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των μεθοδεύσεων της τρόικα και των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ εκτάκτως για την αντιμετώπιση του θέματος.
http://www.onalert.gr/stories/troikanos-afoplismos-apolyseis-kleisimo-amyntikis-viomixanias

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, η κυβέρνηση κατ' επιταγήν της «τρόικας», σχεδιάζει την απόλυση σημαντικού αριθμού ΕΠΟΠ μετά την ολοκλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα η απόλυσή τους, συνδυάζεται με την ψήφιση προ ολίγων εβδομάδων από τη Βουλή, του θεσμού των Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών (ΕΦΟΠ) οι οποίοι φέρονται ότι θα καλύψουν προσωρινά τα κενά από τις απολύσεις.
 
Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά δεν διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία δήλωσε μεν ότι δεν προβλέπονται απολύσεις μονίμου στρατιωτικού προσωπικού, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων ΕΠΟΠ, οι οποίοι ως γνωστόν την πρώτη επταετία της υπηρεσίας τους δεν θεωρούνται μόνιμοι.
 
Επειδή ο θεσμός των ΕΠΟΠ συμπλήρωσε (ήδη 9 χρόνια από την εισαγωγή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατεύματος και δημιουργίας ημιεπαγγελματικού στρατού και έχει κατά γενική ομολογία αποβεί πολύ χρήσιμος για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ.
 
Επειδή ο συνολικός αριθμός των μονιμοποιηθέντων ΕΠΟΠ υπερβαίνει τις 15000, οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη με μεγάλη προσφορά στις μονάδες που υπηρετούν.
 
Επειδή η φήμη αυτή περί επικείμενων απολύσεων έχει δημιουργήσει αμησυχία και αγωνία σε χιλιάδες ΕΠΟΠ και στις οικογένειες τους και μάλιστα την παρούσα χρονική περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
 
1.      Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενων απολύσεων EΠΟΠ; Αν ναι, ποιος θα είναι ο αριθμός των απολύσεων? Από ποιες ειδικότητες; Θα απολυθούν και ΕΠΟΠ ΠΝ και ΠΑ;
 
2.      Οι απολύσεις ΕΠΟΠ εφόσον υλοποιηθούν θα επιφέρουν αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας; Αν ναι κατά πόσους μήνες; Αν όχι θα υπάρξει μείωση και σε τι ποσοστό. της οροφής του προσωπικού των Ε.Δ ; Η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει το εύρος των δραστηριοτήτων και των έργων των Ενόπλων Δυνάμεων;
 
3.      Συμφωνούν τα Γενικά Επιτελεία μένα τέτοιο ενδεχόμενο;
 
Ο Ερωτών βουλευτής
Θεόφιλος Λεονταρίδης
 
Απάντηση
Φ.900α/8245/11439/29 Δεκ 2010
 
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών από τις Ε.Δ., σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
 
Η δήλωσή μου για το πώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η νέα δομή δυνάμεων και ιδίως η δήλωσή μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε «επιβεβαίωση» της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ .
 
Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις  Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η  σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.
 
Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια.

http://www.sysmed.gr/sysmed/koino-drast-yptha/diafora/494-paramonh-epop-stis-ed
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά