Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας‏


 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 

 

«Αγαπητέ μου Δημήτρη, κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, εκ μέρους της απερχομένης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θέλω κατ΄ αρχήν να σας καλωσορίσω σε ένα Υπουργείο, που τουλάχιστον για τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ οικείο.

            Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από την εννεάμηνο θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε αυτό το Υπουργείο. Σας καλωσορίζω λοιπόν και εύχομαι καλό ξεκίνημα, καλή δύναμη, όπως λέμε στο στρατό, σιδεροκέφαλοι εκ μέρους όλης της πολιτικής ηγεσίας και μιλάω βεβαίως και εκ μέρους των δύο Υφυπουργών, του Στρατηγού Παναγιώτη Καράμπελα και του επίτιμου Αρχηγού του Γ.Ε.Ν. Ναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη.

            Φίλε Δημήτρη, αγαπητοί φίλοι, συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες 12 δύσκολοι μήνες για εμάς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε αυτούς τους 12 δύσκολους μήνες, σηκώσαμε το βάρος μιας πολύ δύσκολης πολιτικής.

            Διαχειριστήκαμε πολιτικά, νομίζω με επιτυχία, τη πιο δύσκολη περίοδο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

            Αλλά αυτή η πολιτική, αυτή η δύσκολη πολιτική ήταν απαραίτητη για να σωθεί η χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο Υφυπουργούς, Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη για την αποδοτική συνεργασία που είχαμε, για τις ατέλειωτες νύχτες που περάσαμε στο κτίριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δουλεύοντας για το καλύτερο.

            Θέλω να ευχαριστήσω τη παρούσα στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο, τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ. Στρατηγό Τσέλιο, τον Αρχηγό του Ναυτικού, Ναύαρχο Αποστολάκη και τον Αρχηγό της Αεροπορίας, Πτέραρχο  Τουρνά, για την εξαιρετικά γόνιμη στενή συνεργασία που είχαμε.

            Θέλω  να ευχαριστήσω διαχρονικά και τις υπόλοιπες ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων, που δεν  είναι σήμερα μαζί μας. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη καρδιά μου τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού για την αυταπάρνηση που έδειξαν αυτούς τους δύσκολους μήνες, τους 12 δύσκολους μήνες, στους οποίους οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την εφαρμογή αυτής της πολύ δύσκολης πολιτικής, κρατώντας ψηλά την αποτρεπτική τους ικανότητα, το αξιόμαχο, το φρόνημα, την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

            Θέλω να τονίσω, ότι μεταξύ των πολλών που έγιναν σε αυτό το διάστημα του ενός έτους, πήραμε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

            Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το αντίστοιχο Υπουργείο των ΗΠΑ. Σήμερα που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη, πριν από λίγο ήταν στον Πρωθυπουργό, η επίσκεψη του βοηθού Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Σολέ.

            Απευθύνομαι σε έναν Υπουργό, ο οποίος από το Εξωτερικών έδωσε μαθήματα διεθνούς διπλωματίας, ενώ στο ημερολόγιό μας υπάρχει η 8η και η 9η Ιουλίου, είναι η προγραμματισμένη επίσκεψή μου στο Ισραήλ, όπως επίσης και η 30η Ιουλίου, που είναι η προγραμματισμένη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ραντεβού με τον Αμερικανό συνάδελφο, Τσακ Χέιγκελ.

            Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ξέρει καλά και την εξωτερική πολιτική, αλλά και την αμυντική διπλωματία. Είμαι βέβαιος ότι παραλαμβάνει τη σκυτάλη και υπερακοντίζει σε αυτή τη προσπάθεια να συμβάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη περαιτέρω αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος περιφερειακού, καλής γειτονείας, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας, σε μία εποχή που στη ευρύτερη περιοχή μας τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα ανατρέπονται.

            Θέλω να επισημάνω σε αυτό το κεφάλαιο, ότι με γενναίες πρωτοβουλίες αναβαθμίσαμε τη στρατηγική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, πάντα προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

            Ενώ, δεν εγκαταλείψαμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους Αραβικούς λαούς. Άλλωστε,  τα ανοίγματα και προς τις δύο πλευρές κατέστησαν την Ελλάδα και όσον αφορά την αμυντική διπλωματία, παράγοντα σταθερότητας, αλλά και παράγοντα παρεμβατικό στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

            Επιμείναμε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία. Πριν από λίγες μέρες έκανα επίσκεψή στο Παρίσι, ανταποδίδοντας σχετική επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Ζαν Υβ Λεντριάν, για να προχωρήσουμε μεταξύ των άλλων το θέμα της ενοικίασης δύο φρεγατών τύπου FREMΜ και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, που θεωρεί η στρατιωτική ηγεσία και θεώρησα και εγώ προσωπικά, ότι είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τη παρουσία που πρέπει όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

            Μη ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις έχουν αναδείξει τρία πεδία στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Στον Έβρο και το Αιγαίο, που ξέραμε, έχει προστεθεί και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και για το θέμα της Α.Ο.Ζ. και βεβαίως για το θέμα των υδρογονανθράκων.

            Ταυτόχρονα, αναθερμάναμε τις σχέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με άλλες φίλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, χωρίς να παραβλέπουμε τη συγκεκριμένη πραγματικότητα που θέλει την Ελλάδα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να τιμάει την υπογραφή της σε αυτή τη Συμμαχία.

            Κατά τον ίδιο τρόπο αναβαθμίσαμε τις σχέσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την ευρύτερη Περιφέρειά μας και με τα Βαλκάνια.

            Επί των ημερών μας, τολμήσαμε κάτι που δεν είχαν τολμήσει μέχρι τώρα άλλες κυβέρνησης και θέλω σε αυτό να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και εσένα προσωπικά, Δημήτρη Αβραμόπουλε από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών, ότι χωρίς σύνδρομα, χωρίς προβλήματα, χωρίς αγκυλώσεις, στην διακυβερνητική συνάντηση που έγινε στη Κωνσταντινούπολη, G to G, για πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν και οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας.

            Η Ελλάδα δεν παραχωρεί τίποτα, αλλά εφαρμόζει μία πολιτική καλής γειτονείας και καλής συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που τολμήσαμε και εφαρμόσαμε σε αυτούς τους 12 μήνες.

            Ψηφίσαμε μέσω της Βουλής και μέσω του ΚΥΣΕΑ καθιερώσαμε τη νέα δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συρρικνώσαμε γραφειοκρατικές δομές Διοίκησης, συρρικνώσαμε στο ελάχιστο τη στρατιωτική γραφειοκρατία και ενισχύσαμε μάχιμες μονάδες σε όλη τη χώρα, υπηρετώντας το αμυντικό δόγμα και τη πολιτική Εθνικής Άμυνας της χώρας.

            Κάναμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα στη προμήθεια καυσίμων, μέσω της διαδικασίας ΣΟΤΑ, προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,

Με νομοθετική ρύθμιση της οποίας την πρωτοβουλία είχαμε, ρυθμίσαμε τα ζητήματα που αφορούν τα ναυπηγεία Ελευσίνος και κυρίως τα θέματα της παραλαβής των τορπιλακάτων που έχει εκεί τύπου super βήτα το πολεμικό ναυτικό.

            Ανοίξαμε το δρόμο για την παραλαβή των υποβρυχίων που βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκινώντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις. 

            Δρομολογήσαμε και έχουμε έτοιμη τη λύση για την προμήθεια μπαταριών στα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού. Προχωρήσαμε στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων γύρω από τα θέματα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των offsets.

Συνεχίσαμε το σημαντικό έργο της διάνοιξης της τάφρου του Έβρου.  Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές.

Προχωρήσαμε στην έγκριση μέσω Βουλής και μέσω ΚΥΣΕΑ εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους να έχουν αυτά που τους χρειάζονται είτε σε ανταλλακτικά, είτε σε υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Τακτοποιήσαμε το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τη λειτουργία τους.

Προχωρήσαμε σε μέτρα κοινωνικής προστασίας για το προσωπικό μας. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες ΣΟΑ στέγασης, προχωρήσαμε τις διαδικασίες σίτισης και ανοίξαμε τις στρατιωτικές λέσχες σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να σιτίζονται και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού καταβάλλοντας το αντίτιμο, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί σε αυτή τη δύσκολη εποχή κρίσεως. Αποδεικνύοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σάρκα εκ της σαρκός του ελληνικού λαού, ότι αφουγκράζονται τα προβλήματά του και τις αγωνίες του.

Αγαπητέ φίλε, Δημήτρη Αβραμόπουλε, παραλαμβάνεις μαζί με την κυρία Γεννηματά και τον Αθανάσιο Δαβάκη την σκυτάλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι έχοντας δίπλα σου, αγαπητέ φίλε Δημήτρη, την στρατιωτική ηγεσία και το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού όπως έχεις αποδείξει και στο παρελθόν αυτό τον αγώνα θα τον φέρεις επάξια σε πέρας.

Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη δύσκολη  περίοδο το σύνολο των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε του στρατιωτικού είτε του πολιτικού προσωπικού που είναι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι δίπλα σου γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι  όλοι μαζί θα περάσουμε τα δύσκολα.  Πέρα από κομματικές και ιδεολογικές ετικέτες.

Άλλωστε πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο χώρος που κατεξοχήν ενώνει τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες.

Επειδή αυτή η Κυβέρνηση που ορκίστηκε σήμερα βασίζεται στο θέμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας θεωρώ ότι αυτή η ενότητα θα γίνει πράξη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου στον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου τον Αντώνη τον Οικονόμου και στο επιτελείο μου που δώσανε μαζί με όλους τους άλλους αυτή τη δύσκολη μάχη των 12 τελευταίων μηνών.

 

Καλή δύναμη, καλή αρχή, καλή επιτυχία».

 


ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ                κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
 
 
«Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο και συνάδελφο, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, για το καλωσόρισμά του.
Δεν σας κρύβω ότι περνώντας την κεντρική πύλη του Πενταγώνου αισθάνθηκα συγκίνηση, διότι δεν είχα την αίσθηση ότι πήγαινα αλλά ότι επέστρεφα. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες, δεν έχει περάσει παρά ένας χρόνος, όπως είπε πρωτύτερα ο Υπουργός, αφότου σε αυτό τον χώρο είχαμε αποχαιρετιστεί.
Βέβαια, εμείς που είμαστε στην πολιτική δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα.  Οι κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται, οι Υπουργοί έρχονται και απέρχονται. Σημασία όμως έχει οι πολιτικοί να έχουν άποψη και αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί.
Το  Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κορυφαίος θεσμός της χώρας που διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας, που προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο τομέας των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει πάντοτε έτοιμος για να ανταποκριθεί στο καθήκον του.
Θα θυμόσαστε που έλεγα παλαιότερα, ότι σε αυτούς τους χώρους πάλλεται η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας. Της Ελλάδας του χρέους, της τιμής και του καθήκοντος.
Σε αυτούς τους πράγματι δύσκολους καιρούς, όπως τους περιέγραψε ο Υπουργός πρωτύτερα, καλούμεθα όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων της αποστολής μας.
Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι δυο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, η εθνική πολιτική για την ασφάλειά της.
Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα ήθελα να το επιβεβαιώσω και να το θυμίσω, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο είμαστε σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας. Τα δύο Υπουργεία είχαν αναπτύξει σχέσεις αγαστής συνεννόησης, κάτι που φάνηκε και από τα χειροπιαστά αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί για τη χρονιά που πέρασε.
Περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι λαβώθηκε το κύρος της διεθνώς από τα όσα συνόδευαν τη γενικευμένη οικονομική κρίση κατάφερε να ανατάξει την εικόνα της, να δηλώσει και πάλι με δυναμισμό την παρουσία της στις γεωπολιτικές εξελίξεις, να αναβαθμίσει την παρουσία και τον ρόλο της και σταδιακά να γίνεται και πάλι μια σεβαστή δύναμη στην ευρύτερη γειτονιά μας και όχι μόνο.
Η περιγραφή των σχέσεων που ανεπτύχθησαν επί Υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου είναι δηλωτική του πως αντελήφθη το Υπουργείο την αποστολή του. Και πρέπει να σου πω, αγαπητέ μου Πάνο, ότι όλα αυτά και αναγνωρίζονται και τιμώνται στην πράξη.
Για εμένα αποτελεί ξεχωριστή τιμή ότι παραλαμβάνω σήμερα το Υπουργείο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τα χέρια σου. Έχεις επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο, το οποίο δημόσια σου αναγνωρίζεται. Πάνω από όλα όμως από τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το πολιτικό προσωπικό. Γιατί πράγματι ήταν δύσκολοι οι καιροί.
Αυτό που τόνισες στο τέλος της ομιλίας σου με εκφράζει. Πάντοτε πίστευα ότι η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτός ο τόπος μπροστά. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως όπως αυτή που διέρχεται η πατρίδα μας αυτό τον καιρό. Αυτό εκφράζει αυτή η Κυβέρνηση. 
Από την άλλη μεριά, θα ήθελα να πω κατηγορηματικά ότι όπως και τότε την περίοδο που ήμουν Υπουργός Εθνικής Αμύνης έτσι και τώρα και με χαρά σημειώνω ότι αυτή ήταν και η πολιτική του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Τα κόμματα καθ΄ όλα σεβαστά δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία του εθνικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έχουν μια σημαντική αποστολή να επιτελέσουν στη Βουλή και αλλού, είναι πάντα ευπρόσδεκτα εδώ με ανοιχτές τις πόρτες όπως ήταν και παλιότερα για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά κομματικός παρεμβατισμός επί Υπουργίας Αβραμόπουλου δεν θα επιτραπεί. Για αυτό και όσοι με πλαισιώνουν σήμερα μπορεί να ανήκουμε σε κόμματα, αλλά διαπνεόμαστε από αυτή την αντίληψη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό τον καιρό ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτός που μας έδωσε με τις εκλογές πριν από ένα χρόνο την εντολή: «Συνεννοηθείτε, συνεργαστείτε, ομονοήστε». Και αυτό το πρεσβεύει στον ανώτερο βαθμό το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Και θέλω εδώ και πάλι να εξάρω αυτή την υπερκομματική στάση και πολιτική που άσκησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τη χρονιά που πέρασε.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν πρόκειται να λυθούν δια μαγείας, γιατί κανείς δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω -και κυρίως απευθύνομαι στα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- ότι όπως και τότε από κοινού με την στρατιωτική ηγεσία θα συνεχίσουμε να ορθώνουμε ανάχωμα σε ο,τιδήποτε μπορεί να απειλήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από όπου και αν προέρχεται αυτό.
Η συνοχή και η οργάνωσή, του συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων θα διασφαλιστούν και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Τα λέω όλα αυτά γιατί είμαι βέβαιος ότι με τη σημερινή αυτή σεμνή και συμβολική τελετή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν, να ακούσουν ένα λόγο υπεύθυνο και σοβαρό, διότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την  πραγματικότητα.  Οι μειώσεις των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει την διαβίωσή τους στα όρια της αξιοπρέπειάς τους.
Και μπορεί να ηχούν στα αυτιά μου οι γνωστές φράσεις που τότε άκουσα εδώ ότι και τίποτα να μην μας δίνει η πατρίδα εμείς θα χύσουμε το αίμα μας εάν χρειαστεί για αυτήν, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε όμως σε αυτή τη διαβεβαίωση. Πρέπει ως πολιτική ηγεσία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και συγχρόνως να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Διότι πέρα από τις μηχανές, πέρα από τα εξοπλιστικά, πέρα από τα οπλικά συστήματα υπάρχει ο άνθρωπος. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το έμψυχον του ελληνικού στρατεύματος πρέπει να διατηρηθεί στα ανώτερα επίπεδα.
Δεν είναι όπως παλιότερα που η Ελλάδα είχε ανοιχτές απειλές και προκλήσεις. Ελλοχεύουν πάντοτε όμως τα απρόσμενα και το εθνικό μας σύστημα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο.  Με δείκτη, λοιπόν, ετοιμότητας υψηλό, με το έμψυχον ακόμα περισσότερο ενισχυμένο και με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε όλων των κλάδων, που μόνον αν καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε και να τα συντηρήσουμε, αυτό θα καθιστά την πατρίδα μας έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε μορφής απειλή στην ευρύτερη περιοχή.
Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση σε ότι αφορά τη διεθνή παρουσία της χώρας. Η παράσταση σημαίας είναι πολύ σημαντική ακόμα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, διότι δείχνει και δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στο ευρύτερο γεωπολιτικό της περιβάλλον.
Και αυτό είναι ευθύνη δική μας. Και του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.  Γιατί τη χρονιά που πέρασε ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η συναντίληψη καταφέραμε να ανεβάσουμε τους δείκτες της επιτυχίας στην προς τα έξω έκφραση της πολιτικής μας.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με τίποτα παραπάνω. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γιατί αναλαμβάνω και πάλι τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.  Ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να ξέρετε ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να σταθώ κοντά στους ανθρώπους που είναι η ψυχή και η δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Πάνω από όλα όμως αναπτύσσοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία και το ρόλο της χώρας μας σε καλύτερο περιβάλλον.
Πολιτική η οποία εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να παραγνωρίζουμε ποτέ ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει παραβιαστεί. Από την άλλη μεριά όμως παράλληλα με τα ανοίγματα φιλίας και συνεργασίας στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά το εθνικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα μας.
Αγαπητέ μου Πάνο, σε αποχαιρετούμε σήμερα. Αλλάζουν λίγο οι ρόλοι. Φεύγεις από την Άμυνα για να πας στον πολιτισμό χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχε και εδώ πολιτισμός.  Θα έλεγα ότι μια ακόμη έκφραση πολιτισμένου εθνικού συστήματος είναι το πώς λειτουργεί αυτός ο χώρος. Με κανόνες, αρχές, αξίες που αν μπορούσαμε να τις περάσουμε και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, τότε πολλές από αυτές τις εικόνες που μας στεναχωρούν κατά καιρούς δεν θα είχαν υπάρξει και θα είχαν εξαφανιστεί. Για αυτό μίλησα πρωτύτερα για την Ελλάδα του καθήκοντος, της τιμής και των αξιών.
Εσύ πρόκειται να υπηρετήσεις από εδώ και πέρα τις πολιτιστικές αξίες και με την εμπειρία, τη γνώση που έχεις αποκτήσει από τα καίρια πόστα που έχεις περάσει, αλλά και από την προγενέστερη εμπειρία σου στη ζωή, είμαι βέβαιος ότι και εκεί θα καταγράψεις θετικά αποτελέσματα.  Σου το εύχομαι εκ μέρους όλων μας με όλη μου την καρδιά.
Και θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους δύο Υφυπουργούς σου, πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τον Στρατηγό Καράμπελα και τον επίτιμο αρχηγό κ. Ελευσινιώτη, διότι καθόλη τη διάρκεια της περιόδου υπήρξαν σημαντικοί συμπαραστάτες και βοηθοί σου.
Και βεβαίως να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που θα έχω και πάλι τη χαρά να συνεργαστώ με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα χρειαστεί, κύριε Αρχηγέ, να κάνουμε προλόγους στη συνεργασία μας. Απλώς συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, στο ίδιο πνεύμα με τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές και το μεγάλο όραμα να δούμε αυτό τον τόπο να βγαίνει πέρα και μετά από την κρίση με ισχύ, δύναμη, περηφάνια και κύρος που τόσο επάξια εκπροσωπούν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Και πάλι σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε καλό στον καλό μου φίλο τον Πάνο τον Παναγιωτόπουλο».


 

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά