Έβρος: Νέο ατύχημα στον ποταμό Έβρο με άρμα Μ113 στα νερά του;

Η καταγγελία των φαντάρων, λίγο καιρό μετά το προηγούμενο ατύχημα με τεθωρακισμένο Μ113 που κόστισε τη ζωή σε έναν πεζοναύτη:
«Μόνη τους έννοια να μην μαθευτεί το νέο ατύχημα και διευρυνθεί το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.
Σοκ! Η εγκληματική αδιαφορία της
στρατιωτικής ιεραρχίας δεν έχει όρια. Δύο μόλις μέρες μετά το τραγικό ατύχημα και το θάνατο του άτυχου 20χρονου πεζοναύτη, νέο ατύχημα πάλι με τεθωρακισμένο αρχαίο Μ113 έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή τριών ΕΠΟΠ, ενός δοκίμου και ενός φαντάρου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει έρθει στον Έβρο ο νέος διοικητής της 1ης στρατιάς, αντιστράτηγος Μανωλάς Χρήστος, γνωστός από τις ακραίες μιλιταριστικές του απόψεις και την πολύχρονη θητεία του σε επικίνδυνες αποστολές εκτός συνόρων.
Σε όλο τον Έβρο έχει σημάνει συναγερμός και τα πάντα λειτουργούν με νέα πιο αυστηρά κριτήρια, πάντα με το φόβο του αιφνιδιαστικού ελέγχου. Επιπλέον όλες οι ασκήσεις προγραμματίζονται σε αυτό το διάστημα. Στη δικιά μας μονάδα 617 ΜΚΤΠ, που βρίσκεται στο Πλατύ Έβρου, οι συνέπειες ήταν οδυνηρές.
Μετά το τέλος των ασκήσεων με βαρύ οπλισμό, προγραμματίστηκε κατευθείαν η άσκηση με τα πλωτά στο ποτάμι. Οι φαντάροι αλλά και οι αξιωματικοί εξουθενωμένοι. Οι υπηρεσίες αυξάνονται αφού βαράμε σκοπιές μέσα στα δάση, ενώ όλοι σχεδόν καταφεύγουν στη λύση της άδειας αλλά τρώνε συνολικά άκυρο.
Εξαντλημένοι και εξοργισμένοι λοιπόν, μπαίνουμε σε ρυθμούς προετοιμασίας της νέας άσκησης και την Τρίτη 4/6 μαθαίνουμε για το ατύχημα…… και το θάνατο του πεζοναύτη. Οι συζητήσεις και η ανησυχία κορυφώνονται. Στον Έβρο τις τελευταίες 15 μέρες βρέχει διαρκώς και όλοι γνωρίζουν ότι η στάθμη των νερών έχει ανέβει. Παρ΄ όλα αυτά επιλέγεται η πιο δύσκολη και ριψοκίνδυνη διαδρομή, σε γνώση όλων, προφανώς για να ικανοποιηθεί ο διοικητής της 1ης στρατιάς.
Την Πέμπτη 6/6 είναι παρόντες στην άσκηση, όλη η ηγεσία. Από τον αντιστράτηγο Μανωλά μέχρι το διοικητή της μονάδας Χαρκιανάκη Βαρδή. Ένα τεθωρακισμένο αμφίβιο Μ113, προσπαθεί να περάσει το ποτάμι για να μεταφέρει φαντάρους, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης. Αρχίζει και βουλιάζει. Επικρατεί πανικός. Οι δύο ΕΠΟΠ και ο δόκιμος κρατούν την ψυχραιμία τους και στέκονται όρθιοι πάνω στο άρμα, ενώ το νερό φτάνει μέχρι τα γόνατα. ‘Όμως ένας ΕΠΟΠ και ο φαντάρος δεν καταφέρνουν να σταθούν και βουτάνε στο νερό για να σωθούν. Ο φαντάρος κολυμπά και τελικά καταφέρνει να βγει. Ο ΕΠΟΠ δυσκολεύεται και καλεί σε βοήθεια. Βουτάνε πολλοί και ευτυχώς παρά των πανζουρλισμό καταφέρνουν να τον σώσουν. Η άσκηση όπως είναι λογικό ακυρώνεται. Είναι όμως άγνωστο αν θα συνεχιστεί από την νέα εβδομάδα στα Ρύζια, όπως λέγανε.
Οι φαντάροι παραμένουν ακόμη μία ημέρα στο σημείο για να μην έρθουν φωτογράφοι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα δύο όπλα που χάθηκαν στον πάτο του ποταμού. Απ’ ότι μαθαίνουμε τα όπλα τελικά βρέθηκαν. Επίσης ο φαντάρος που έπεσε στο ποτάμι πήρε αμέσως άδεια.
Αφήνουμε για το τέλος τις ευθύνες του υπέρμετρα φιλόδοξου διοικητή της μονάδας μας, που αποφάσισε τη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων μόνο και μόνο για να ευχαριστησει το διοικητή της 1ης στρατιάς. Άλλωστε είναι γνωστή η επιθυμία του να γυρίσει με μετάθεση στην Κρήτη που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Μπροστά στις φιλοδοξίες του ούτε η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία. Εμείς πιστεύουμε πως αξίζει να επιστρέψει στην Κρήτη, αφού όμως έχει αποταχθεί και εκδιωχθεί από το στράτευμα ωα ανίκανος και επικίνδυνος.
Πρέπει άμεσα να επανέρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τις ασκήσεις, τα πραγματικά πυρά και την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης.
Είναι φανερό ότι ακόμη και η ‘ειρηνική’ επίδειξη πυγμής κοστίζει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Με κίνημα μαζικό μέσα και έξω από το στρατό να τους σταματήσουμε».
Δίκτυο Ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος

dimosia.gr
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά