Η λύση βρίσκεται στη συμμετοχή και στη δημιουργία‏

Πριν λίγες ημέρες, στις 27 Απριλίου 2013, είκοσι άνθρωποι, συναντηθήκαμε φανερά και σε δημόσιο χώρο.
Θα με ρωτήσετε "γιατί μας το γράφεις αυτό; έχει σημασία;"
Φυσικά και έχει. Ουδεμία συνωμοσία. Ουδεμία παρανομία. Υπό το λαμπρό φως του Θεσσαλικού ήλιου, στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, είκοσι άνθρωποι, εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες (αθροιστικά χιλιάδες) μέλη των Σωματείων που φέρουν τον τίτλο "Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας ....", συναντήθηκαν, μίλησαν, διαφώνησαν, έπεισαν αλλήλους και τελικά συμφώνησαν.

Οκτώ Περιφέρειες (Αττική, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη(πλην Έβρου)) της Ελλάδας, εκπροσωπήθηκαν σε αυτήν την συνάντηση.
Οι εκπρόσωποι συνειδητοποίησαν ότι, άσχετα με την γεωγραφική τοποθέτηση, πλήθος προβλημάτων δεν διαφέρουν. Απαιτείται λοιπόν, συντονισμός των προσπαθειών και κεντρική εκπροσώπηση. Αυτή η εκπροσώπηση, δεν δύναται να είναι αυθαίρετη. Δεν μπορεί να είναι "διορισμένη". Πρέπει να προέρχεται από την κοινή και με κανόνες δικαίου εκφρασμένη βούληση, των ανθρώπων που ανεξάρτητα από θέση, προέλευση ή καταγωγή, έχουν αναλάβει να υπηρετούν την Άμυνα της Ελλάδας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Δημιουργούμε το υπόβαθρο και την "δομή" η οποία θα επιτρέψει στο κάθε μέλος των Σωματείων να εξωτερικεύει το πρόβλημά του, να το θέτει σε Εθνικό επίπεδο, να βρίσκονται να βέλτιστες εφικτές λύσεις και να τίθενται ως προτάσεις προς εφαρμογή στους αρμόδιους κατά Νόμον Θεσμούς.
Ποια είναι αυτή η "δομή"; Είναι μία ένωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Τα Σωματεία ή ποιο ορθά οι Ενώσεις Στρατιωτικών είναι κατά την έννοια του Νόμου ΝΠΙΔ αποτελούμενα από φυσικά πρόσωπα. Οι Ενώσεις Στρατιωτικών, με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους, προχωρούν σε σύσταση ενός κεντρικού οργάνου, μιας επιτροπής αν προτιμάτε την λέξη αυτή. Η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να μην έχει νομική υπόσταση. Η υπόσταση η οποία επελέγη είναι αυτή του δευτεροβάθμιου οργάνου. Με μία λέξη : Ομοσπονδία.

Τι θα διεκδικήσουν οι Ενώσεις Στρατιωτικών μέσω της Ομοσπονδίας ;
Δεν τίθεται μόνο θέμα διεκδικήσεων, αλλά και η δυνατότητα τέλεσης πράξεων. Ως προς τις διεκδικήσεις θα σταχυολογήσω ελάχιστες :
- Σύνταξη και νομοθέτηση μισθολογίου αντίστοιχου με το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της υπερωριακής απασχολήσεως και της επικινδυνότητας που ενέχει η τέλεση των διακριτών καθηκόντων.
- Δημιουργία προϋποθέσεων και ευκαιριών για την επιμόρφωση μελών των Σωματείων και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
- Εκπροσώπηση των ε.ε. μελών των ΕΔ της Χώρας στην Euromil και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.
- Δημιουργία δεσμών και οργάνωση κοινών εκδηλώσεων με φορείς που εκπροσωπούν άλλες επαγγελματικές (και όχι μόνο) ομάδες, προς σύσφιξη των σχέσεων στρατιωτικών και λοιπών πολιτών, με σκοπό την ανάδειξη της θέσεως, του ρόλου, της καθημερινότητας και της προσφοράς των Στρατιωτικών.
- Σύνταξη και υποβολή μελετών (τεχνικών, οικονομικών, στρατηγικών), που αφορούν τον χώρο της Εθνικής Άμυνας, σε φορείς της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας.
- Εκπροσώπηση σε φορείς της Δικαστικής Εξουσίας, επί θεμάτων του αφορούν την πλειοψηφία των Ελλήνων Στρατιωτικών.

Φυσικά, θα υπάρξουν πολλοί οι οποίοι, θα προσπαθήσουν να εκφράσουν πολλές και διάφορες απόψεις. Δεν θα είναι παράξενο να κατηγορηθούμε για πράγματα ξένα προς την νοοτροπία ή τις προθέσεις μας. Όμως οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι δυνατόν να προσευχόμαστε για να γλυτώσουμε από τον πνιγμό και παράλληλα να αρνούμαστε να κολυμπήσουμε.
Ο "από μηχανής θεός" είναι μια πλάνη. Μια εφεύρεση. Το πως θα δημιουργηθεί το μέλλον είναι αποτέλεσμα των πράξεων του παρόντος.

Το ζητούμενο είναι να θέλουν οι άνθρωποι να συμμετάσχουν στην δημιουργία του μέλλοντος. Το να βλέπεις απογοητευμένος την κατασκευή ενός μέλλοντος που δεν σου αρέσει, είναι παραίτηση από την ίδια την ζωή. Το να ανατρέπεις με την βία, είναι καταστροφικό.
Η λύση βρίσκεται στην συμμετοχή και στην δημιουργία.
Βρείτε λοιπόν τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα σας, συμμετέχετε, εκφράστε και ακούστε απόψεις και ας αρχίσουμε όλοι την δημιουργία.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιώλης, Λγος (ΕΜ)
πρόεδρος του ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.ΠΕΛ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά