Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και Γάλλου Υπουργού Άμυνας κ. Jean-Yves Le Drian μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ‏


Κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα ομολόγου του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2012, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας κ. Jean-Yves Le Drian  πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

 

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για τους δύο Υπουργούς, να συζητήσουν το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών τους σχέσεων. Επίσης, βάσει της πρωτοβουλίας “Pooling & Sharing” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων .

 

Σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συνάφθηκε το 2008, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάρτιση μιας αμυντικής συμφωνίας, συμφωνίας η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με θέματα αμυντικής μεταρρύθμισης.

 

Άμεσα οι δύο Υπουργοί  στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής σχέσης, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια γάλλο-ελληνική επιτροπή, από επιτελείς και των δύο υπουργείων. Στην επιτροπή ανατίθεται η σύνταξη μιας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών) και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την διεθνή κατάσταση και τα προβλήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής. Ο Γάλλος Υπουργός ΄Αμυνας ενημέρωσε  για την κατάσταση στο Mali και την διεθνή εκεί στρατιωτική παρουσία καθώς και για την έναρξη της αποστολής “EUTM Mali” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα συμβάλλει με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτών.

 

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση των Ευρωπαίων αποτελεί βασικό βήμα για τη δημιουργία της Ευρώπης της Άμυνας την οποία καλούνται να ενδυναμώσουν από κοινού.

 

Οι Υπουργοί επίσης συζήτησαν το θέμα της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013,  το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα Άμυνας, γεγονός που έχει να λάβει χώρα από το 2008. Και οι δύο Υπουργοί, βλέπουν σε αυτή τη σύνοδο μια μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτό τον τομέα, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες και με τη βιομηχανία.

 

Τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian συνόδευαν οι: κα Julia Maris, Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα, o κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Antoine Noguier, Διευθυντής Στρατιωτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας και ο Σμήναρχος Christophe Giraud, Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.


 

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συμμετείχαν επίσης: οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Γάλλος Υπουργός  Άμυνας κ. Jean-Yves Le Drian, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Θέλω να καλωσορίσω στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα καλό φίλο της Ελλάδος και στενό προσωπικό μου φίλο, τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας τον κύριο Jean-Yves Le Drian.

 

Είναι εξαιρετική τιμή η παρουσία του εδώ και εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι ανταποκρίνεται στην επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνα από τον Οκτώβριο του 2012 και είναι στη χώρα μας σήμερα.

 

Θέλω να σημειώσω, ότι η επίσκεψη του κυρίου Le Drian στην Αθήνα, γίνεται λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Hollande και τις πολύ σημαντικές συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Γνωρίζουμε όλοι, ότι ο Ελληνικός Λαός σε αυτή την περίοδο, με επικεφαλής την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, επιχειρεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, να ξανασταθεί στα πόδια του, να πετύχει την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη. Είναι η ώρα που η Ελλάδα μετράει τους φίλους της.

 

Οι δύο Λαοί, ο Ελληνικός και ο Γαλλικός, έχουμε ανάμεσά μας ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Από τα χρόνια του πολέμου της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Απελευθέρωσης των Ελλήνων, οι Γάλλοι ήταν δίπλα μας και σε κάθε δυσκολία ήταν έτοιμοι να αποδείξουν, και το έκαναν, τη σχέση φιλίας και αλληλεγγύης που τους συνδέει με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.

 

Αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως είπα, η Ελλάδα μετράει και πάλι τους φίλους της και τόσο ο κύριος Hollande, όσο και σήμερα ο κύριος Le Drian αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τα φιλικά αισθήματα της Γαλλίας προς τον Ελληνικό Λαό και την Ελλάδα.

 

Η συνάντησή μας, αποτέλεσε μία ευκαιρία για να συζητήσουμε όλο το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών και αμυντικών μας σχέσεων. Όλα αυτά κινήθηκαν με βάση την πρωτοβουλία Pulling and Sharing της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι είχαμε την δυνατότητα να εξετάσουμε διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες συνεργειών, με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών καθώς και της συντήρησης οπλικών συστημάτων.

 

Γνωρίζουμε όλοι, ότι από το 2008 οι δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, έχουμε συνάψει μία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά και να επιταχύνουμε τα χρονικά διαστήματα, να επιταχύνουμε το ρυθμό μας, για να καταρτίσουμε μία αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο, για να έχουμε ακόμα πιο στενή διμερή στρατιωτική συνεργασία, σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας.

 

Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι Ελλάδα και Γαλλία προχωρούν σε εμβάθυνση των σχέσεών τους στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας και προχωρούμε γρήγορα στη σύναψη νέας αμυντικής συμφωνίας.

 

Επίσης, αποφασίσαμε άμεσα στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που χρονολογείται από το 2008, να συγκροτήσουμε μία μικτή ελληνογαλλική επιτροπή, που θα αποτελείται από στελέχη και επιτελείς των δύο Υπουργείων Άμυνας.

 

Η επιτροπή αυτή, θα έχει ως αποστολή τη σύνταξη μίας συμφωνίας, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων, ειδικότερα των φρεγατών και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Είχα την ευκαιρία, να ανταλλάξω απόψεις με τον κύριο Drian, τον καλό συνάδελφο και φίλο και για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουν οι δύο χώρες, θέματα που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, στη γειτονιά μας, στην πορεία της Ευρώπης, στην κρίση στο Μαλί και στις χώρες του Σαχέλ, όπου όπως γνωρίζετε όλοι, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες, αν δεν ήταν η πρώτη χώρα, που προσέτρεξε να βοηθήσει τη Γαλλική Δημοκρατία διαθέτοντας, καταρχήν, 4 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα συμβάλλουν άμεσα σε διαδικασίες εκπαίδευσης των αφρικανικών δυνάμεων που καλούνται να δράσουν στην περιοχή.

 

Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα, όπως τις εξελίξεις στη Συρία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για να αποκατασταθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, συνεργασίας, σταθερότητας, ειρήνης και καλής συνεργασίας στην γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουν οι δύο χώρες.

 

Νομίζω ότι με δεδομένη την πολύ καλή σχέση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, μπαίνουμε σε μία ακόμη πιο θερμή φάση συνεργασίας των δύο χωρών και θέλω για αυτό να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς τη γαλλική Κυβέρνηση, αλλά βεβαίως να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου προς τον καλό συνάδελφο και φίλο Jean-Yves Le Drian, τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

J. LE DRIAN:  Ευχαριστώ αγαπητέ Πάνο, για αυτά τα λόγια. Θα ήθελα επίσης να σας πω, ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη, πρώτα από όλα γιατί είναι μία επίσκεψη φιλίας. Γνωριζόμαστε με τον Πάνο από τη στιγμή που αναλάβαμε και οι δύο τα καθήκοντά μας.

 

            Μάθαμε, λοιπόν, τα της άμυνας ταυτόχρονα, από κοινού. Κάναμε τα πρώτα μας μαθήματα, θα λέγαμε στα ελληνικά, μαζί. Τώρα έχουμε προοδεύσει πάντως.

 

Εξετάσαμε από κοινού πολλά θέματα. Αλλά πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι αλληλέγγυες σε πάρα πολλά θέματα.

Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την αρχή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, όταν οι γαλλικές δυνάμεις ήρθαν να βοηθήσουν το νέο Ελληνικό Κράτος να σταθεί στα πόδια του. Ως τη σύγχρονη εποχή, ως τις δυσκολίες και τις οδύνες που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, η Γαλλία ήταν πάντοτε παρούσα.

 

Και αν πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Hollande, το έκανε ακριβώς για να τονίσει  αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία ανέκαθεν.

 

Προτού να έρθω, χθες το βράδυ αργά που έφτασα στην Αθήνα, είχα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο, τον κύριο Hollande, ο οποίος μου επιβεβαίωσε την πολιτική του δέσμευση για την υποστήριξη της Ελλάδος.

 

Ίσως καμία φορά να είναι δύσκολο, αλλά ο Πρόεδρος Mitterand, που υπήρξε και εκείνος ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας, έλεγε ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει πάντοτε και ένας δρόμος.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχει θέληση θα βρεις το δρόμο.

 

J. LE DRIAN: Αναφερθήκαμε, λοιπόν, σε πολλά κοινά θέματα, όπως τα είπε προηγουμένως ο Υπουργός. Θα ήθελα πρώτα από όλα να τονίσω τη μεγάλη συνεργασία που υπάρχει στον τομέα της άμυνας.

 

Πρώτο παράδειγμα, η συνεργασία της Ελλάδος στις επιχειρήσεις της Λιβύης, όπου η ελληνική συμμετοχή υπήρξε πραγματικά πολύ αποτελεσματική. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι την ελληνική Κυβέρνηση για αυτή τη συνεργασία.

 

Άλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στο Μαλί. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα γνωρίζει από την πλευρά της, πόσο σημαντική είναι η αποστολή στο Μαλί τόσο για την ασφάλεια της χώρας αυτής όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης.

 

Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει, βοηθώντας στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων εκεί και ευχαριστώ το φίλο μου τον Πάνο για αυτή τη συμμετοχή.

 

Επίσης, έχουμε την ίδια θεώρηση σχετικά με την Ευρώπη της άμυνας και πιο συγκεκριμένα με το Pulling and Sharing στο οποίο αναφέρθηκε ο Πάνος προηγουμένως.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα αποφασίσαμε, να προετοιμάσουμε μία νέα συμφωνία άμυνας. Από το 2008 έχουμε μία στρατηγική συνεργασία η οποία είναι σφαιρική. Αποφασίσαμε σήμερα να φτιάξουμε μία συμφωνία άμυνας, που θα είναι το πλαίσιο της διμερούς μας συνεργασίας.

 

Αυτό θα είναι άλλωστε και το μήνυμα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ακριβώς όπως το ανέφεραν προ ημερών ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα υπάρχει ένα υποκεφάλαιο τρόπον τινά…

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πιο ειδική συμφωνία.

 

J. LE DRIAN: Μία πιο ειδική συμφωνία για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των ναυτικών δυνάμεων και ειδικότερα των φρεγατών.

 

Αποφασίζουμε, λοιπόν, να εργαστούμε με σκοπό τη σύναψη αυτής της συμφωνίας στα πλαίσια της δημιουργίας αυτής της ελληνογαλλικής επιτροπής, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

 

Η  ίδια αυτή επιτροπή, θα έχει σαν αντικείμενο, να φροντίσει τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή συντήρηση του εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Πρόκειται, λοιπόν, για σημαντική βαθμίδα της ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας, που θα καταλήξει στη σύναψη μίας αμυντικής συμφωνίας και  συνεργασίας, που είναι αυτή καθ’ αυτή μία σημαντική πράξη, την οποία θέλουμε να επεξεργαστούμε το ταχύτερο δυνατό.

 

Είναι ένα κομμάτι της συνεργασίας την οποία αναπτύσσουν οι δύο χώρες και στην οποία αναφέρθηκε με ένταση ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ημερών.

 

Για άλλη μια φορά χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ και βλέπω το φίλο μου.

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά