Χαιρετισμός Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου κατά την Ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Πολέμου Αεροπορίας με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913: Η Εξόρμηση του Ελληνισμού»‏


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρέστη  στην Ημερίδα, που διοργάνωσε η Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, στην αίθουσα «Μαρίνος Μητραλέξης» του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913: Η Εξόρμηση του Ελληνισμού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Αποστολάκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημήτριος Λυτζεράκος, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Σπυρούλιας και αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος  απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και κύριοι,

Κατ’ αρχάς, θέλω να σας συγχαρώ για τη σημερινή Ημερίδα, για τη διεξαγωγή της και το θέμα της. Είμαστε ένας Λαός, που στη διαχρονική του πορεία τον έχει σφραγίσει η ιστορία. Και βεβαίως, ισχύει πάντοτε η ρήση, ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική, σήμερα, κοιτώντας μόνον προς τα πίσω, δηλαδή μόνο με την ιστορία. Ταυτόχρονα όμως, ισχύει και κάτι άλλο, ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική χωρίς την ιστορία. Νομίζω, ότι σε αυτό, ακριβώς, απαντούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την εκκίνηση των Βαλκανικών Πολέμων, ενός γεγονότος το οποίο αποτελεί από τα πιο ένδοξα γεγονότα στην ιστορία της Ελλάδος, αλλά και στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πριν το 1912 υπήρξε το 1897. Η χώρα μας πέρασε από την οδυνηρή δοκιμασία μίας βαριάς ήττας, μίας από τις πλέον βαριές και επονείδιστες ήττες στην ιστορία της Ελλάδος. Ήρκεσαν λίγα μόλις χρόνια για να ξαναβρεί το Έθνος τη χαμένη αυτοπεποίθησή του, για να ανασυγκροτηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να ξαναφτιάξουμε το φρόνημα του Ελληνικού Λαού και να περάσουν όλοι μπροστά αλλά και να καταγάγουμε το λαμπρό θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθερώνοντας τη Μακεδονία, απελευθερώνοντας τη Θεσσαλονίκη, διπλασιάζοντας την έκταση της Ελλάδος, η οποία πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, έφτανε μέχρι τη Μελούνα της Θεσσαλίας.

Νομίζω, ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αναδείξουμε και τις εσωτερικές πτυχές αυτών των γεγονότων, γιατί εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα αυτά, ηγεσία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λαός, αποτελούν κομμάτια από το κύτταρό μας, είμαστε συνέχειά τους.

Και όπως συνέβη στο παρελθόν, δεν βλέπω, γιατί να μη συμβεί στο παρόν και στο μέλλον.

Βέβαια σήμερα, δεν διεξάγουμε ένα πόλεμο με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα συμμετέχουμε σε έναν πόλεμο, που μας επιβλήθηκε. Είναι «πόλεμος οικονομικός». Είναι πόλεμος με ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και που μας επιβλήθηκε από τις αγορές. Και σε αυτόν τον ιδιαίτερο πόλεμο πρέπει να βγούμε νικητές, χωρίς να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι ο στόχος, χωρίς να αφήσουμε την οικονομική στενότητα και τα δημοσιονομικά προβλήματα να μετατραπούν σε προβλήματα Εθνικής Ασφάλειας και Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας.

Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι εκλεκτό κομμάτι του Ελληνικού Λαού, βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή και αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο, δυσβάσταχτο φορτίο στις πλάτες τους από τις περικοπές, που ήταν απαραίτητο να γίνουν, για να μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί μπροστά.

Έχουμε αποσυνδέσει την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος από όποιο δίκαιο παράπονο ή από όποια δικαιολογημένη διαμαρτυρία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι περήφανες και αξιοπρεπείς. Και είναι αυτές, που εξασφαλίζουν ένα υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Χωρίς την εξασφάλιση αυτού του αγαθού, δεν  μπορεί ούτε καν η οικονομία να λειτουργήσει, ούτε επενδύσεις μπορείς να έχεις, ούτε τουρισμό, ούτε οποιαδήποτε οικονομική, εμπορική ή κοινωνική δραστηριότητα.

Αυτό το αγαθό εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν χάρη στην άξια στρατιωτική τους ηγεσία και χάρη στα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, όλων των κλάδων, εν προκειμένω της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Κυρίες και κύριοι, πιστεύω, ότι η χώρα πρέπει να βγει το ταχύτερο δυνατόν από τις δημοσιονομικές συμπληγάδες και αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, σήμερα, στο παγκόσμιο στερέωμα να έχει την εικόνα μιας χώρας, που έχει μόνο δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα. Και άλλες χώρες έχουν ή είχαν στο παρελθόν ή και άλλες θα αποκτήσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Σας θυμίζω ότι η γειτονική μας Τουρκία, που δεν είναι στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από λίγα χρόνια ήταν υπό την επιτήρηση του Δ.Ν.Τ..

            Αυτό το οποίο επείγει για μένα ως πολιτική ηγεσία, οι Υφυπουργοί και  η στρατιωτική ηγεσία, είναι να αναδεικνύουμε σε όλα τα Φόρα και το κάνουμε συνειδητά και συστηματικά, ότι η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τα δημοσιονομικά και οικονομικά της προβλήματα.
           
Εάν χαρακτηρίζουν ορισμένα πράγματα την Ελλάδα και αποτελούν στοιχεία της διαχρονικής ταυτότητάς της, είναι ο πολιτισμός της, είναι η ιστορία της και μεταξύ των άλλων, το γεγονός ότι αποτελεί χώρα-κλειδί στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας και ιδιαίτερα στο σύστημα ασφάλειας των δυτικών και ατλαντικών συμφερόντων.
           
Αυτό είναι επιλογή του Ελληνικού Λαού. Αυτήν την επιλογή την υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πρέπει αυτό να μας το αναγνωρίζουν όλοι και κυρίως οι σύμμαχοί μας.
           
Και πρέπει εμείς ως πολιτικές ηγεσίες, θα το πω σχηματοποιημένα, μέσα σε εισαγωγικά, «πρέπει να “πουλάμε ακριβά” στους συμμάχους μας αυτήν την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδος στη διαμόρφωση της σταθερότητας σε ένα παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, σε μία τόσο ταραγμένη περιφερειακή ζώνη, όπως είναι αυτή που ανήκουμε».
           
Κοιτάξτε, τι γίνεται γύρω μας. Κοιτάξτε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Κοιτάξτε τον παράγοντα Συρία, το παράγοντα Ιράν. Κοιτάξτε την αστάθεια, που επικρατεί στα Νοτιανατολικά σύνορα της σημερινής Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό και άλλα προβλήματα. Κοιτάξτε πόσο και πώς αποσταθεροποιείται η κατάσταση στον Λίβανο και την Ιορδανία από τις ανατροπές στη Συρία. Κοιτάξτε την Αίγυπτο σε τι κατάσταση είναι, διανύοντας ένα μεταβατικό, κρίσιμο και σημαντικό στάδιο. Και κοιτάξτε την ένταση, η οποία επανέρχεται με τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό πρέπει να συμπληρώσουμε τις ανατροπές στις χώρες του Μαγκρέμπ, πρέπει να συμπληρώσουμε το γεγονός ότι παρά τη κυβερνητική αλλαγή στη Λιβύη, δεν φαίνεται η χώρα να ελέγχεται και να έχει αποκατασταθεί απόλυτα η τάξη από τη νέα κυβέρνηση και να προσθέσουμε ακόμη, αυτά που γίνονται στην Υποσαχάρια Αφρική, Μάλι, Τσαντ, και ούτω καθεξής.
           
Όλα αυτά δείχνουν τη σημασία που έχει η Ελλάδα, σήμερα. Ας αντλήσουμε λοιπόν, μηνύματα από την εμπειρία των αγώνων, που πέρασαν οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας.
           
Ας αντλήσουμε σοφία, από τον τρόπο που χειρίστηκαν σε πολύ πιο ταραγμένες εποχές τις μοίρες του Ελληνισμού και ας ξεκαθαρίσουμε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.
           
Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και αυτόν τον ιδιότυπο και ιδιόμορφο οικονομικό πόλεμο. Γιατί το μπορούμε. Δεν είναι κανείς καλύτερός μας. Το δείξαμε στο παρελθόν. Θα το επαναλάβουμε και τώρα.
           
Αλλά πριν από όλα, αφοσίωση στο καθήκον, αφοσίωση στην πειθαρχία και στις δομές. Αφοσίωση στην πατρίδα. Συμμετοχή στη διακλαδικότητα. Σεβασμός της πειθαρχίας και τα υπόλοιπα ελάτε, να τα δούμε μαζί.
           
Γιατί γρήγορα θα ξεφύγει η χώρα από τις δυσκολίες. Πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι το πιστεύουν ορισμένοι. Και τότε, όπως θα το κάνουμε και τώρα, θα ξαναβγούμε πάλι μπροστά.
           
Σας συγχαίρω όλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από Ακαδημαϊκούς χώρους, εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις.
           
Θέλω να σας πω, ότι είναι διακηρυγμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας και να τις επαυξήσουμε και να τις πολλαπλασιάσουμε, γιατί είναι εκδηλώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
           
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία. Συγχαρητήρια σε όλους».



 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά